Navracsics Brüsszelben: Már márciusban törvényt módosíthatunk az Erasmus-ügy megoldásáért

2023. január 25. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kész megszüntetni azokat az összeférhetetlenségi aggályokat, amelyek miatt az Európai Unió átmenetileg felfüggesztette az Erasmus+ és a Horizont Európa jövőbeni finanszírozását – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter

Navracsics Johannes Hahn költségvetésért és Mariya Gabriel kutatásért, oktatásért és kultúráért felelős biztossal tárgyalt Brüsszelben – írja a Népszava.

A miniszter szerint a „kompromisszumkereső” tárgyalásokon megállapodott biztosokkal, hogy 2024 második feléig nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programokat. Azok az alapítványi fenntartású egyetemek jelenleg részt vesznek a kutatási programokban, folytathatják a munkát, és továbbra is pályázhatnak.

Az MTI szerint a Bizottság azt tartotta problémásnak, hogy a 21 alapítványi egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, mandátumuk pedig határozatlan időre szól.

Navracsics szerint mindkét esetben jogszabályt módosíthat az Országgyűlés, akár egy hónapon belül.

Hozzátette: további egyeztetésekre lesz szükség, hogy meghatározzák a tagság időtartamát, és azt, hogy a minisztereken túl a politikai tisztségviselők milyen szintjére legyen érvényes a tiltás.

A Népszava írta meg január 9-én, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat az Erasmus+ oktatási csereprogramra, valamint a kutatást és innovációt támogató Horizont Európa programra azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn az. Az Európai Bizottság huszonegy magyar egyetemet érintő döntéséről és annak hátteréről ebben a cikkben mi is részletesen írtunk.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!