Navracsics szerint már nyáron megnyílhat az uniós pénzcsap, és nem fogunk forrást veszíteni

2023. április 6. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Nyáron már megnyílhatnak az uniós források Magyarország felé – ebben bízik Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, írja az MTI. A miniszter szerint „mindenfajta sajtóhírrel ellentétben menetrend szerint mennek előre a dolgok, a tárgyalások is”.

„Amit célul tűztünk ki tavaly júniusban, hogy az Európai Bizottság 2022 év végéig elfogadja az operatív programokat, ez megtörtént, sikerült, rendben vagyunk.

Nem tudják az uniós forrásokat most már elvenni tőlünk, Magyarország nem fog forrást veszíteni”

– mondta Navracsics a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki rendezvényén. A miniszter szerint a kormány azzal számol, „2023-ban 1,5 milliárd euró, 2024-ben 2 milliárd euró, 2025-ben 2,8 milliárd euró” érkezhet Magyarországra. Ehhez azonban még „megnyugtatóan” rendezni kell törvénymódosításokkal „a jogállamisági feltételekkel összefüggő eljárásban említett, az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő kérdéseket”.

Navracsics a beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány célja változatlan: az Európai Unió öt legélhetőbb államának egyikévé akarja tenni Magyarországot 2030-ra. Igaz, a miniszter korábban arról beszélt, hogy nem biztos, hogy a cél teljesíthető, hiszen az Európai Bizottság továbbra is visszatartja a forrásokat Magyarországtól.

Ahogy arról korábban is írtunk, egy több eljárásból összeálló, egymást részben-egészben átfedő feltételrendszer miatt

  1. visszatartják az önrész nélkül nagyjából 22 milliárd euró (mostani árfolyamon több mint 8400 milliárd forintnyi), kormányon keresztül kiosztott felzárkóztatási források szinte egészét;
  2. a költségvetésen felüli helyreállítási alap vissza nem térítendő, 5,8 milliárd eurós (mintegy 2200 milliárd forintnyi) részét (csak nemrég döntött a kormány, hogy a hitelt is kéri);
  3. valamint a közalapítványoknál és az ilyen, alapítványi hátterűvé átalakított egyetemeknél december közepe, a tagállamok döntése óta megtiltották bármiféle uniós támogatáshoz szükséges kötelezettségvállalás megkötését.

A nagyjából harminc feltétel közül két csoport különösen fontos:

  • az igazságszolgáltatás függetlensége, mert ez blokkolja a legnagyobb összeget, egymaga a felzárkóztatási források túlnyomó részét és a helyreállítási alap 27 „szupermérföldköve” közül négy erről szól;
  • valamint a felsőoktatás szabadsága, azaz a – 21 „modellváltó” egyetemet is fenntartó – közérdekű vagyonkezelő alapítványok átalakítása. Itt az Erasmus+ csereprogramnál a nyáron, a Horizont Európa kutatási támogatásoknál viszont több pályázatnál már májusban gond, hogy nem tudják megkötni a támogatásokhoz szükséges kötelezettségvállalásokat. Utóbbinál a kormány gyakorlatilag már korábban elismerte, hogy szinte biztosan kifut az időből: ötmilliárd forintos alapot hozott létre, hogy pótolja a kieső horizontos támogatást.

Az uniós források blokkolásáról és a kormány álláspontjáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!