Navracsics arra számít, nyárra zárhatják le a vitákat az EU-pénzekről

2023. február 20. – 17:21

Navracsics arra számít, nyárra zárhatják le a vitákat az EU-pénzekről
Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án, sajtótájékoztatón az Európai Bizottság által javasolt feltételességi eljárásról, amelyet az uniós testület a költségvetés védelmére indított – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Én a nyárra teszem, amikor minden kérdést le tudunk zárni”

– mondta Navracsics Tibor a Világgazdaságnak. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztert a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén kérdezte a lap az uniós források körüli vitákról.

Beragadt ezermilliárdok

Az uniós intézmények jelenleg nagyjából harminc feltétel miatt visszatartják a kifizetéseket

  • a „rendes” uniós költségvetés 22 milliárd eurónyi (mintegy 9000 milliárd forintnyi) felzárkóztatási támogatásainak túlnyomó részénél (bizonyos programok 55 százalékánál pedig még külön is),
  • a költségvetésen felüli helyreállítási alap 5,8 milliárd eurós (közel 2400 milliárd forintos) vissza nem térítendő részénél,
  • és a vagyonkezelő alapítványi hátterű egyetemek esetében mindenféle, még a közvetlenül pályázható, nem a kormányon keresztül kiosztott pénzekre tett kötelezettségvállalásoktól,

köztük az Erasmus+ oktatási csereprogramtól is.

Leketyeghet több horizontos szerződésnél a határidő

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Navracsics szerint „Erasmus-ügyben is nyárig ráérünk megállapodni”. A miniszter ugyanakkor a Világgazdaság cikke alapján nem beszélt a szintén közvetlenül pályázható Horizont Európa kutatási programról, ahol kevesebb az idő. Májusban több kötelezettségvállalást alá kellene írni már beadott pályázatoknál. (A G7 szerint nyolc ilyen májusi pályázat van.) Így az érintett egyetemek uniós támogatással nem tudnának bent maradni a projektben, csak „társult partnerként”, bár annak semmi akadálya, hogy a kormány kipótolja a pénzt. (A programról, a májusi határidőről és a vita következményeiről bővebben itt írtunk.)

Az uniós intézmények elsősorban a kuratóriumok összetételét kifogásolták. A miniszterek lemondtak a tagságukról, de ez nem feltétlenül kezelte az összes összeférhetetlenségi kérdést.

Lehetnek még uniós észrevételek

A legtöbb uniós pénzt az igazságszolgáltatás függetlensége miatt tartják vissza: ez a felzárkóztatási támogatások szinte egészénél és – 23 másik feltétellel együtt – a helyreállítási alapnál is akadály. A kormány egy törvényjavaslattal orvosolná az Európai Bizottság tagállamok által is megszavazott kifogásait, de ezzel többek között az érintett Országos Tanács sem elégedett.

Navracsics szerint „az a kérdés, hogy ez a törvénycsomag kezeli-e a problémát, illetve a Bizottság előáll-e újabb aggállyal és kéréssel”, de „márciusig van idő arra, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos törvénycsomagot elfogadja az Országgyűlés. Én úgy tudom, folyamatos a tárgyalás az Igazságügyi Minisztérium és az Európai Bizottság között a csomag tartalmát illetően.”

A miniszter úgy gondolta, „lesznek még további észrevételek.

Azzal számolok, ez folyamatos tárgyalás lesz,

amelynek nyomán időről időre kell majd valamilyen jogszabály-módosítást eszközölnünk, vagy megállapodást kötnünk, hogy előrébb tudjunk lépni, és jöjjenek a pénzek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!