Schadl felesége szerint nem eltüntetni akarták az ékszereket, csak meghibásodott az otthoni széf

2023. május 18. – 10:28

Schadl felesége szerint nem eltüntetni akarták az ékszereket, csak meghibásodott az otthoni széf
A Schadl–Völner-ügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken 2023. május 16-án – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszéken Schadl György feleségének és apjának meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Schadl–Völner-ügy bírósági tárgyalása. Schadl felesége egyebek mellett arról beszélt, hogy a vádiratban szereplő információkkal szemben nem eltüntetni akarták a nagy értékű ékszereket és más vagyontárgyakat, csak meghibásodott az otthoni széf, azért akarták átvinni a benne lévő dolgokat egy másik széfbe. (Schadl György apjáról és feleségéről személyiségi jogi okokból fotót nem készíthettünk.)

Schadl György felesége egyelőre nem kívánt vallomást tenni, azt mondta, ezt a tárgyalás későbbi szakaszában teszi majd meg. A korábban a rendőrségnek tett vallomását fenntartja, és nem tartja magát bűnösnek.

Úgy tudja, a lefoglalt vagyontárgyak a férje legálisan szerzett vagyonából származnak, egy részükhöz pedig „a férjének semmi köze”, azok az ő személyes vagyontárgyai. A rendőrségnek korábban azt mondta, a házkutatás során „sokkos állapotban” ült a házuk nappalijában, ahol folyamatosan figyelték őt a rendőrök. Elképzelése sem volt arról, mivel gyanúsíthatják a férjét, Schadl Györgyöt. A házukban lévő széf szerinte meghibásodott, ezért hívta segítségül férje apját. Széfszerelőt is hívtak, aki megállapította, hogy valóban nem működik jól a széf, nem biztonságos benne tárolni vagyontárgyakat.

Attól félt, hogy mivel a vádirat kikerült a sajtóba, és egyes médiumok a házuknál forgattak, azt is tudhatják egyesek, hogy van széf a házukban, amiben vagyontárgyak is lehetnek. Ezért akartak nyitni egy másik széfet egy bankban, ahová átvihetik a különösen értékes vagyontárgyakat, hogy azok ne abban a széfben legyenek, ami szerintük nem működött jól.

A bíró a nyomozati iratokból idézte a lehallgatások egyes részleteit, köztük azokat a telefonbeszélgetéseket, amik Schadl felesége és apja között, illetve Schadl felesége és Schadl között zajlottak. Schadl azt mondta a feleségének, hogy nem fog bevallani olyan bűncselekményt, amit nem követett el, hanem majd „szájba bassza az ügyészt”. (Amikor ezt a részt felolvasta a bíró, Schadl György felnevetett.) Azt is sejtették, hogy lehallgatják őket.

Schadl Györgynek mindezzel kapcsolatban apróbb megjegyzései voltak csak: szerinte a telefonok lehallgatásáról készített kivonatok, írásos összefoglalók pontatlanok.

Schadl György édesapja Schadl feleségével ellentétben tett vallomást a bíróság előtt. Ő sem ismeri el bűnösségét. Vallomásában egyebek mellett arról beszélt, soha büntetőeljárás nem folyt ellene, és szerinte most sincs ellene valós bizonyíték. Azt mondta, „nincs képben”, mert a vádiratban alig vannak információk vele kapcsolatban, és ezért a bíróság előtt kérdésekre sem akar válaszolni.

A rendőrségi vallomásában arról beszélt korábban, hogy a fiának felesége nem érezte biztonságban magát a házban, mert jó páran tudhatták, hogy széf van az épületben. Ezért megkeresett egy széfszerelőt, aki ki is ment a helyszínre. Szerinte a szerelő azt mondta, nem lehet megjavítani a széfet, ezért nem biztonságos. Bezárni be lehetett, de akkor csak lángvágóval lehetett volna kinyitni – részletezte.

Ezért döntöttek úgy, hogy egy bankban nyitnak egy másik széfet. Nem tudta pontosan, hogy mik vannak az otthoni széfben, arról sem volt információja, hogy ezeket elviekben lefoglalhatta-e a hatóság. A gyanúsításban lévő állításokról, miszerint a széfben lévő vagyontárgyak büntetendő cselekményekből származhatnak, nem volt tudomása. Szerinte ha ki akart volna bújni a gyanúsítás alól, akkor nem a saját nevére nyitott volna egy másik széfet.

A vád szerint Schadl a börtönből hívta fel családját, hogy rejtsék széfbe az ékszereket és luxusórákat

Az ügyészség szerint csaknem 110 millió forint értékű ékszer és luxusóra elrejtését vezényelte le a börtönből Schadl György. Így a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar több mint egy éve letartóztatásban ülő volt elnökének felesége és apja ellen is vádat emeltek.

A végrehajtói kar korábbi elnöke 2021. november óta ül börtönben hivatali vesztegetés miatt, amelyben Völner Pál fideszes politikus is érintett. A Schadl–Völner-ügy 2021. december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte: a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől azért, hogy végrehajtói kinevezéseket intézzen el neki.

A büntetőeljárás során Schadlnál és a szintén végrehajtóként dolgozó feleségénél jelentős mennyiségű pénzt és vagyontárgyakat is lefoglaltak, miután elfogták őket a Liszt Ferenc repülőtéren. Schadlék hálószobájában a trezorból és bútorokból ékszerek és órák kerültek elő, de akkor ezeket még nem foglalták le, ennek csak novemberben állt neki a hivatal.

Bíró a Schadl–Völner-ügy korábbi tárgyalásán, 2023. május 16-án a Fővárosi Törvényszéken – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Bíró a Schadl–Völner-ügy korábbi tárgyalásán, 2023. május 16-án a Fővárosi Törvényszéken – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az erről szóló határozatokat a börtönben ülő Schadlnak is megküldték, aki azonnal cselekedett:

a vád szerint felhívta telefonon feleségét, hogy apjával együtt egy bankfiókban béreljenek széfet, és oda rejtsék el a le nem foglalt órákat és ékszereket.

Ők így is tettek, széfet béreltek Schadl apja nevére, és elhelyezték benne a csaknem 110 millió forint értékű ékszert és luxusórát. A vád szerint erre azért volt szükség, hogy az órákat és az ékszereket ne lehessen a végrehajtói kar (azóta lemondott) elnökéhez kötni, és meghiúsítsák azok lefoglalását. A történtekre viszont rájött az ügyészség is, és emiatt

Schadl György feleségét és apját is különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy beismerés esetén a bíróság Schadl György feleségét ítélje két év, végrehajtásban öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 50 millió forint pénzbüntetésre. Apjára ugyanezt a büntetési tételt kérte az ügyészség, ám mellékbüntetésként csak 5 millió forint pénzbüntetést indítványozott

Schadl nem vallotta bűnösnek magát

Az előkészítő ülések után Schadl György meghallgatásával kedden ténylegesen elkezdődött az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügye, az úgynevezett Schadl–Völner-per, a Telex munkatársai akkor is ott voltak a tárgyaláson, amelyen Schadl György azt mondta, a hajózás, a gasztronómia és a műszaki cikkek szeretete közös benne és Völner Pál volt igazságügyi államtitkárban. Az első tárgyalási napon a volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál nem jelent meg a bíróságon. Őt jövő kedden hallgatják meg.

Schadl György eddig nem vallotta be a bűnösségét, a dolgát viszont még megnehezítheti, hogy a huszonkettő vádlottból tízen – köztük hat végrehajtó – már igen. Őket a bíróság már el is ítélte, a legtöbbjük felfüggesztettet és pénzbüntetést kapott. Schadl áprilisban lemondott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöki tisztségéről, vele együtt pedig az egész elnöki kar is benyújtotta a lemondását.

Ebben a cikkben korábban összeszedtük, honnan indult a Schadl–Völner-ügy, az alábbi videóban pedig arról kérdeztük a bíróságon Schadl Györgyöt, ki az a Tóni, Barbara és Ádám, akiket egy lehallgatási jegyzőkönyvben emlegetett egy 35 éves sztorival együtt. Azóta sem derült ki, kikről beszélt, de a nyomozati iratok arra utalnak, Schadlnak bizalmasabb kapcsolata lehetett Nagy Ádámmal, Rogán Antal kabinetfőnökével. Rogán jelenlegi feleségét pedig Barbarának hívják. Rogán egyébként nemrég a parlamentben azt mondta, „nem ismertem Schadl nevű urat”.

A Telex a kezdetektől követi a Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!