Felfüggesztettet kapott az a hat végrehajtó, akik elismerték, hogy Schadl Györgytől pénzért cserébe kapták a pozícióikat

2023. május 4. – 15:32

Felfüggesztettet kapott az a hat végrehajtó, akik elismerték, hogy Schadl Györgytől pénzért cserébe kapták a pozícióikat
Az ügy 2023. február 17-i tárgyalási napja – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kaptak, valamint öt évig eltiltották a végrehajtástól azok a vádlottakat, akik korábban már beismerték bűnösségüket az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében, a Schadl-Völner-perben. Az ügy egyik mellékszálának kisebb halait szintén felfüggesztett börtönre és pénzbírságra ítélték csütörtökön.

A Fővárosi Törvényszéken az ügyben egyelőre csak az előkészítő üléseket tartották meg. Még februárban, az első három napon arról kérdezték a vádlottakat, bűnösnek vallják-e magukat vagy sem.

Itt hétből hat vádlott elismerte, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar időközben lemondott elnöke, Schadl György segítségével úgy lettek végrehajtók, hogy vállalták: a leendő végrehajtói irodájuk nyereségének egészét vagy egy részét visszaadják Schadl Györgynek, ami néhány esetben többszázmilliós összegeket jelentett. Cserébe Schadl segített a kinevezésükben, és többen havi egy-két milliót is visszakaptak tőle. Schadl az ilyen kinevezésekkel pedig rendre jó ismerőséhez, az igazságügyi miniszter helyetteséhez, Völner Pál államtitkárhoz fordult.

A vád szerint – amiket a vádlottak a beismerő vallomásukkal elismertek – ilyen számokkal zajlottak a bizniszek:

  • Szabó Balázs vádlott vállalta, hogy a kinevezéséért cserébe az irodája adózott eredményéből összesen 190,5 millió forintot adott át Schadl Györgynek.
  • Majorosi Eszter vádlott a kinevezésért cserébe összesen 254,8 millió készpénzt juttatott el Schadl Györgynek, a végrehajtói kar elnöke pedig havonta egymillió forintot vissza is adott neki.
  • Forrai Miklós vádlott összesen 197,8 millió forintot adott Schadl Györgynek, cserébe a kinevezéséért. Schadl nála sem maradt hálátlan, Forrai havonta 1,8-3 millió forintokat kapott vissza tőle.
  • Oszlányi Ákos Döme vádlott összesen 78 milliót juttatott el Schadlnak, cserébe kapott tőle havonta 750 ezer forintot.
  • Nagy Gábor vádlott a kinevezéséért cserébe 42,6 millió forintot adott Schadlnak, aki meg havonta 1 millió forint feletti összegeket adott neki vissza.
  • Varga Levente Árpád vádlott összesen 101,5 millió forintot juttatott el Schadl Györgynek, aki meg közel 30 milliót adott neki vissza.

Több védő az ítélet előtt azt kérte a bíróságtól, védenceiket ne tiltsák el a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól, és szabjanak ki az indítványozott ötmilliós pénzbüntetésnél kevesebbet. A vádlottak az utolsó szó jogán annyit mondták, megbánták a tetteiket.

A csütörtöki ítélettel mind a hat végrehajtó három-négy év felfüggesztett börtönbüntetést és öt-ötmillió forintos pénzbüntetést kapott, emellett öt évig eltiltották őket a végrehajtói munkától (azt ugyanis a bíróság nem tartotta arányosnak, hogy minden jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltsák őket).

Egyetlen végrehajtó maradt már csak a vádlottak padján, aki nem ismerte el bűnösségét, Csiszár Éva vádlott. Az ő ügye büntetőperben folytatódik tovább a bíróságon.

A végrehajtókon kívül februárban bűnösnek vallotta magát P. Márton vádlott is, aki jogászként dolgozik és Schadl ismerőse. Ezzel pedig elismerte, hogy összekötötte az egyik olyan szereplőt Schadl Györggyel, akit végül korrupt módon végrehajtónak neveztek ki. Ahogy ő fogalmazott korábban, „azért ismerem be a bűnösségemet, mert az úgy történt, ahogy az ügyészség a vádiratban előterjesztette”. A vádlott szintén felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kapott csütörtökön a bíróságtól, azzal a megjegyzéssel, hogy őt „előzetes mentesítésben részesítik”, magyarán nem lesz priusza.

A végrehajtói kar egykori hivatalvezetője, P. Béla is beismerte korábban a bűnösségét abban, hogy Schadl kívánságainak megfelelően pontozta a végrehajtói pályázatokat. Az utolsó szó jogán azt mondta, „nagyon sajnálom, hogy nem voltam erős, amikor erősebbnek kellett volna lennem, megbántam”. Ő pénzbüntetést kapott a bíróságtól, valamint tíz évig eltiltották őt a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól.

A bonyolult ügynek mellékszálai is vannak. Egy építési vállalkozó, B. László abban ismerte be a bűnösségét, hogy segített Schadl Györgynek megszerezni a használatba vételi engedélyt a túlépített nyaralójára. A bíróság őt szintén felfüggesztett börtönre és pénzbírságra ítélte.

De az a P. Béla nevű vádlott is beismerte a bűnösségét, aki a kormányhivatal részéről intézte el az engedélyt arra a bizonyos siófoki nyaralóra, ő is felfüggesztett börtönt és pénzbírságot kapott csütörtökön a bíróságtól, valamint hét évre eltiltották őt a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól.

A bíró több vádlottnál enyhítő körülménynek tartotta az időmúlást, a kiskorú gyerekek nevelését, egyiküknél pedig a betegséget is. De egyikük ítélete sem jogerős, mert az ügyészség szinte mindenkinél súlyosítást kért (hosszabb felfüggesztett büntetést a három-négy évnél), valamint magasabb pénzbüntetéseket, a két P. Bélánál pedig végleges eltiltást a foglalkozástól. És a vádlottak is fellebbeztek, enyhítésért.

Az ügy vádiratban is megjelenő legnagyobb halai, maga Schadl György és Völner Pál is ártatlannak vallotta magát a perben, a dolgukat viszont még megnehezítheti, hogy a huszonkettő vádlottból tízen már beismerték a bűnösségüket. A megmaradt vádlottak ügyei büntetőperben folytatódnak tovább a bíróságon, ami még májusban elindul.

A már egy ideje letartóztatásban ülő Schadl pár napja lemondott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöki tisztségéről, vele együtt pedig az egész elnöki kar is benyújtotta a lemondását. Közben a kormánypárti képviselők olyan javaslatot nyújtottak be az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának, amivel megakadályoznák, hogy a végrehajtói kar tagsága a tisztújító közgyűlésen újra Schadl Györgyöt válassza elnöknek.

Ebben a cikkben korábban összeszedtük, honnan indult a Schadl–Völner-ügy, az alábbi videóban pedig arról kérdeztük a bíróságon Schadl Györgyöt, ki az a Tóni, Barbara és Ádám, akiket egy lehallgatási jegyzőkönyvben emlegetett egy 35 éves sztorival együtt. Azóta sem derült ki, kikről beszélt, de a nyomozati iratok arra utalnak, Schadlnek bizalmasabb kapcsolata lehetett Nagy Ádámmal, Rogán Antal kabinetfőnökével, akinek egyébként a feleségét Rogán Barbarának hívják. Rogán egyébként nemrég a parlamentben azt mondta, „nem ismertem Schadl nevű urat”.

Ide kattintva pedig az összes ügyben írt cikkünket egy helyen érheti el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!