Törvényben akadályozhatják meg, hogy ismét Schadl Györgyöt válasszák meg a végrehajtói kar elnökének

2023. április 27. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöki tisztségéről, és rendkívüli közgyűlést hívnak össze – közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) csütörtök délután.

Nagyjából ezzel egy időben a kormánypárti képviselők olyan javaslatot nyújtottak be az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának, amellyel megakadályoznák, hogy a végrehajtói kar tagsága a tisztújító közgyűlésen ismét Schadl Györgyöt válassza elnöknek.

A módosítás értelmében azonnali hatállyal fel kell függeszteni azt a végrehajtót, aki ellen közvádas büntetőeljárás folyik.

A felfüggesztett végrehajtó pedig nem gyakorolhatja a kari tisztségéből eredő jogait.

Ha közvádra üldözendő gondatlan bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás hatálya alatt a végrehajtó, akkor a felfüggesztés csak lehetőség, de ha szándékos bűncselekmény miatt, akkor azonnali hatállyal fel kell függeszteni – ismertette a javaslat részleteit az MTI. A végrehajtók kötelesek lesznek haladéktalanul írásban jelezni Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének és a végrehajtói kar hivatali vezetőjének, ha büntető- vagy szabálysértési eljárás indul vele szemben.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt korábban háromszor nyújtott be hasonló törvénymódosító javaslatot, de azokat indoklás és vita nélkül leszavazták a kormánypárti képviselők. Schadl Györgyöt 2021 novemberében tartóztatták le, a végrehajtói kar egy hónappal későbbi közgyűlésén azonban fel sem merült a leváltása. „Sajnálattal értesültünk róla, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 2022. december 2-án közgyűlést tartott, de az elnök visszahívása, vagy tisztújítás nem szerepelt a napirendjén” – írta akkor Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az LMP képviselőjének.

Azért is érdekes, hogy Schadl a csütörtöki lemondásáig a végrehajtói kar élén maradhatott, mert a törvény szerint az új végrehajtóknak az elnök előtt kell esküt tenniük. Az eskü ráadásul nem csupán formaság, a jogszabály szerint a végrehajtói szolgálat megszűnik, ha valaki nem a törvényben meghatározott módon teszi le az esküt. Éppen ezért többen úgy értelmezik, hogy a Schadl 2021. novemberi őrizetbe vétele óta esküt tett végrehajtók igazából nem is járhatnának el végrehajtóként.

„Az nem tesz jót egy kamarának, ha olyan elnöke van, aki objektív okokból nem tudja ellátni a feladatait”

– mondta Gulyás Gergely is az április 6-i kormányinfón a Telex kérdésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jogos felvetésnek nevezte a kérdést, hogy miért nem módosítanak törvényt, de szerinte inkább a karnak kellene arról döntenie, hogy visszahívja az elnököt. „Ha én a kamara tagja lennék, olyan elnököt szeretnék, aki képest ellátni a feladatait” – válaszolta a miniszter, amikor a személyes véleményéről kérdeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!