A törvény szerint tényleg a börtönbe kellene menniük Schadl elé esküt tenni a végrehajtóknak

2023. március 16. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

10 végrehajtó tett esküt csütörtökön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar XIV. kerületi székházában. Hogy ki előtt tettek esküt, azt sajnos nem tudni, mert nem engedtek be bennünket az eskütételre, az viszont biztos, hogy nem Schadl György előtt, ő ugyanis továbbra is – egy nem túl higiénikus cellában – előzetesben várja korrupciós ügyének alakulását.

Márpedig a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény ezt írja: „A felelősségbiztosítás megkötése vagy a biztosíték összegének befizetése, a bélyegző, fizetésiszámla-szerződés jóváhagyása és a hivatali helyiség alkalmasságának megállapítása után

a végrehajtó a kinevezését követő egy hónapon belül a Kar elnöke előtt esküt tesz.”

Az MBVK székháza – Fotó: Halász Júlia / Telex
Az MBVK székháza – Fotó: Halász Júlia / Telex

Az esküt elvileg így is letehetnék Schadl előtt, hiszen meg lehet látogatni a fogdában, de azt bizonyára az MBVK vezetése is érzi, hogy ez nem mutatna túl jól, ezért az eskütételt a székházban szervezték, Schadl nélkül. Az MBVK Szervezeti és Működési Szabályzatában ugyan szerepel, hogy akadályoztatása esetén az elnököt helyettesítheti az alelnök és a titkár, és úgy tudjuk, ezt 2022-ben egy külön határozattal is megtámogatta az MBVK elnöksége, de sem az elnökségi határozat, sem a Szervezeti és Működési Szabályzat nem írhat felül törvényi rendelkezést, márpedig a törvény az esküt az elnök hatáskörébe rendeli.

A végrehajtói eskü ráadásul nem csupán formaság,

a törvény szerint a végrehajtói szolgálat megszűnik, ha valaki nem teszi le az esküt a törvényben meghatározott módon.

Éppen ezért többen úgy értelmezik, hogy azok a végrehajtók, akik Schadl György 2021. november 5-i őrizetbe vétele után tettek esküt nem Schadl előtt, igazából nem is járhatnak el végrehajtóként.

2022 májusában 35 új végrehajtót nevezett ki a bírósági végrehajtókat felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke, Biró Marcell. Hogy ő pontosan milyen jogszabályi felhatalmazás alapján tette ezt, az végképp nem világos, éppen ezért a DK-s Sebián-Petrovszki László kérdést tett fel erről Varga Judit igazságügyi miniszternek. A kérdésre a miniszter nevében Völner Pál utódja, Répássy Róbert államtitkár készített választ, de lényegében minden kérdést megkerült benne, így akkor sem derült ki, milyen jogszabály alapján szabályos a Schadl távollétében letett végrehajtói eskü.

Most az újabb 10 eskütevő ugyanebben a helyzetben találja magát, ráadásul úgy, hogy a HVG hetilap információi szerint már van olyan adós, aki éppen azzal érvel saját ügyében a bíróság előtt, hogy az ellene eljáró végrehajtó igazából nem is végrehajtó, hiszen nem a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke előtt tett esküt.

A Schadl-ügyről az utóbbi hetekben több érdekes történetet is megírtunk: ezek közül néhány:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!