Fűtés nélkül, 12 fokban indul a munka reggelente egy szegedi állami irodaházban

2022. december 23. – 13:57

Fűtés nélkül, 12 fokban indul a munka reggelente egy szegedi állami irodaházban
A szegedi Belvedere-palota – Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Nyár óta nincs gáz a szegedi Belvedere-palotában, ahol számos állami szervezet helyi kirendeltsége is található. A Tisza Lajos körút végében található hivatalból érkező beszámolók alapján a dolgozók reggel 12 fokban kezdik meg a munkát, és a hőmérséklet napközben is csak úgy éri el a 18 fokot, hogy az irodákban gyakran nagykabátban, betakarózva tevékenykedő dolgozók saját pénzükön vásárolt hősugárzókkal igyekeznek javítani a helyzeten.

Az üzemeltető még nyáron mondta fel a szerződést, és azóta sem sikerült újat kötni, ezért nincs gáz, és így fűtés sem a Belvedere-palotában – derült ki egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott olvasói levélből. Információink szerint gázkvóta sem lett lekötve, de ha minden igaz, az épület kazánjának az állapota sem tenné lehetővé a fűtés újraindítását.

A Tisza partján 1882-ben pénzügyigazgatóságnak emelt, védett palota részben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., részben a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat tulajdonában van, de több állami szerv helyi kirendeltségének is otthonául szolgál. Itt vannak például Nemzeti Szakértői és Kutató Központ, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft., a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szegedi irodái is.

Az épületben vannak ugyan klímák, de azokat nem fűtésre optimalizálták, így van olyan iroda, ahol reggel 12 fokban állnak neki a munkatársak a napi teendőknek. Többen téli kabátban vagy takarókba bugyolálva dolgoznak, és a saját fizetésükön vásárolt hősugárzókkal próbálják elviselhetőbbé tenni a körülményeket, de azok a terhelés miatt gyakran leverik a biztosítékot. A dolgozók örülnek, ha az épületben délre eléri a hőmérséklet az előírt 18 fokot, de

vannak nagyobb, fűtetlen terek, ahol egész napra marad a 12°C.

Kerestük az épületben székelő szervezeteket, hogy tudják-e, illetve mivel biztosítják az irodáikban az előírt átlaghőmérsékletet, valamint, hogy adnak-e esetleg munkaidő-kedvezményt a dolgozóiknak, netán van-e lehetőség homeoffice-munkavégzésre. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ azt írta, nem áll módjukban válaszolni, keressük a szerintük az ügyben illetékes Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, ahol azonban arra hivatkozva utasították el a válaszadást, hogy az „épület nem a rendőrség tulajdona, így az üzemeltetésével kapcsolatos kérdések megválaszolása nem a rendőrség kompetenciája”.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A Terrorelhárítási Központ megküldött válaszában azt írta, hogy az épület kapcsán jelzett probléma a TEK dolgozóit nem is érinti, a munkavégzéshez szükséges feltételek részükre biztosítottak a mindennapok során. A Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft., a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a megkeresésünkre.

A korábban a rendőrséghez irányító NSZKK később a Belügyminisztérium közbenjárásával bővebben is tájékoztatott. Azt írták, hogy dolgozóik igazságügyi alkalmazottak, és az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló törvény nem ad lehetőséget az NSZKK-nak home office biztosítására.

A rendeletben foglalt léghőmérsékletet lokális megoldásokkal, például elektromos hősugárzókkal és split klímákkal biztosítják,

de megkezdték az egyéb, fenntartható és gazdaságos fűtési alternatívák felmérését is. A dolgozók munkaidő-kedvezményt az időjárásra tekintettel nem kapnak, de a szünetben a működést a minimálisra csökkentik, területi intézeteik a két ünnep között bezárnak.

A szegedi Belvedere-palota nagyobbik hányada a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tulajdonában van, 2015-ben költözött ide a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, ami 2016-tól – miután megvásárolta az MSZP tulajdonrészét – résztulajdonos is lett. A vagyonkezelőnél és az önkormányzatnál a fűtési rendszer állapota, és a probléma megoldásának várható időpontja felől érdeklődtünk. A Vagyonkezelő nem válaszolt, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat pedig néhány nap türelmet kért, amely után cikkünk megjelenéséig végül nem érkezett meg válaszuk.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!