Már több mint ötszáz tanár kezdett polgári engedetlenségbe, több gimnáziumban ülősztrájkoltak a diákok

2022. december 1. – 07:16

Már több mint ötszáz tanár kezdett polgári engedetlenségbe, több gimnáziumban ülősztrájkoltak a diákok
Csütörtök reggel 8:15 és 9 óra között ülősztrájkoltak a diákok a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, szolidaritást vállalva a kirúgott tanárokkal – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Miután szerdán kiderült, hogy nyolc fővárosi tanárt rúgnak ki a polgári engedetlenségi akciókban való részvételük miatt, csütörtökön újabb engedetlenségi hullám indult. A Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalán folyamatosan osztják meg az információkat a csatlakozó intézményekről, tanárokról, és a szolidaritást vállaló diákokról, ezért a Telexen csütörtök délután 14:30 után már nem frissítjük cikkünket.

Mint arról beszámoltunk, szerdán a Belügyminisztérium közleményéből derült ki, hogy az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december 1-jétől a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.

Virrasztó diákok a Belügyminisztérium előtt – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Virrasztó diákok a Belügyminisztérium előtt – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárt bocsátottak el.

Szeptember végén öt tanárt rúgtak ki a polgári engedetlenségben való részvétel miatt, ők mind a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanítottak. Az ő elbocsátásuk soha nem látott szolidaritási hullámot indított el a pedagógustársadalomért.

Kedden este diákok, szülők és szimpatizánsok tiltakoztak a pedagógusok kirúgása ellen a Belügyminisztérium előtt – Fotó: Bődey János / Telex
Kedden este diákok, szülők és szimpatizánsok tiltakoztak a pedagógusok kirúgása ellen a Belügyminisztérium előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Szerda este nagyjából ezren tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt, a demonstráció végén a diákok bejelentették, hogy határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a Belügyminisztérium előtt, az első éjszakát átvirrasztó diákokkal csütörtök kora reggel beszélgettünk.

December 8-ra országos ülősztrájkot, december 9-re pedig az MTVA épülete elé hirdettek meg tüntetést a diákok, csütörtökön pedig újabb polgári engedetlenségi hullám indult.

„Válaszul a nyolc kollégánk kirúgására, december 1-től polgári engedetlenségbe kezdünk” – áll a Tanárok a Tanárokért csoport közösségi oldalán.

A szövetséghez csütörtök délelőtt tíz óráig beérkezett adatok alapján 53 iskolából összesen 497 tanár kezd határozatlan idejű munkabeszüntetésbe, később arról tájékoztatták a Telexet, a csatlakozó tanárok száma már az ötszázat is meghaladta.

A közzétett – folyamatosan bővülő – lista szerint ezek a tanintézmények vesznek részt az akcióban:

Információink szerint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium 17 tanára nem vette fel ma a munkát, és holnap pedig további 8 fő csatlakozik a munkabeszüntetéshez.

A Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium hat tanára vesz részt a polgári engedetlenségi akcióban csütörtökön 9:50 és 11:30 között. Nyilatkozatukban többek között azt írják:

„Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk. Akciónk oka a társadalmi felelősségvállalás, valamint hitelességünk megőrzése.”

A Szerb Antal Gimnáziumban 26 tanár kezdett polgári engedetlenségbe. Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium 36 tanára nem vette föl a munkát, és egyetlen tanóráját sem tartja meg csütörtökön.

A hvg.hu információi szerint a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 13 tanár jelezte, hogy polgári engedetlenségbe kezd, az intézmény diákjai pedig szolidaritást vállaltak velük: van, aki be sem megy csütörtökön, aki pedig igen, az ülősztrájkkal tiltakozik a kirúgások ellen.

A veszprémi iskolák csütörtökön 10 óra 10 perckor „gesztusértékű akcióként” tízperces csenddel fejezték ki szolidaritásukat kirúgott kollégáikkal – írja a 444.

Erdős Virág költő petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett, amelyhez több mint száz alkotó csatlakozott már, többek között Závada Pál, Darvasi László, Peer Krisztián és Kiss Noémi.

A VII. kerületi Madách Imre Gimnázium diákjai udvari rajzokkal fejezték ki támogatásukat – Olvasói fotó
A VII. kerületi Madách Imre Gimnázium diákjai udvari rajzokkal fejezték ki támogatásukat – Olvasói fotó

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban is rendkívüli szünetet rendeltek el

December első két napjára rendkívüli szünetet rendelt el az iskolaigazgató a Karinthy Frigyes Gimnáziumban, áll abban a levélben, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tett fel a közösségi oldalára. A szünetet azért kellett elrendelni, mert a munkabeszüntetést bejelentő, hiányzó és elbocsájtott tanárok miatt a tantestület létszáma nem éri el a jogszabályban előírt minimális szintet. A kieső napokat várhatóan január 23-én és 24-én pótolják. Az iskola nyitva lesz december 1-jén és 2-án is, a diákok felügyeletét meg tudják oldani, írja az igazgató.

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban is rendkívüli szünetet rendeltek el - írja a hvg.hu. „Tájékoztatjuk Önöket, hogy a tantestületünk 90%-a megtagadta a mai és a holnapi napon a munka felvételét, mert elfogadhatatlannak tartja Törökné Pethő Erzsébet kollégánk munkaviszonyának megszüntetését. Emiatt az iskolavezetés 12.01-jén és 12.02-án rendkívüli szünetet rendel el, mert nem lehet megszervezni a tanítást. A továbbiakról később adunk tájékoztatást” – olvasható a gimnázium honlapján.

A TASZ közelménye szerint lehetséges pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt, ha egy iskolában ugyanis nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot. Ehhez a jogvédő szervezet segítséget is nyújt a diákoknak és szüleiknek.

A Kempelen Farkas Gimnázium 26 tanára vállalt szolidaritást a kirúgott pedagógusokkal – Fotó: Kempelen Farkas Gimnázium tanárai
A Kempelen Farkas Gimnázium 26 tanára vállalt szolidaritást a kirúgott pedagógusokkal – Fotó: Kempelen Farkas Gimnázium tanárai

A tanárok régóta küzdenek a magasabb fizetésért, munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. A törvénytelen munkabeszüntetést, vagyis a polgári engedetlenséget azért választották sokan, mert a sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő, melyek betartásával lényegében láthatatlanná válik a tiltakozás. Ebben a tanévben már többször volt országos sztrájk a fővárosban és szerte az országban, legutóbb november 18-án volt egységes munkabeszüntetés.

Ülősztrájkoló diákok a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban – Fotó: Móricz Diákönkormányzat
Ülősztrájkoló diákok a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban – Fotó: Móricz Diákönkormányzat

A kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését. A pedagógus-szakszervezetek november elején tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. A kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket. Ha a kormány megegyezik az unióval (amire a legfrissebb hírek alapján egyre kevesebb az esély), jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!