Csütörtök reggel ülősztrájkoltak a diákok a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

2022. december 1. – 09:17

Csütörtök reggel ülősztrájkoltak a diákok a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban
Fotó: Olvasói fotó

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel 8:15 és 9 óra között ülősztrájkoltak a diákok a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, szolidaritást vállalva a kirúgott tanárokkal. Az olvasónk által küldött fotókon látszik, hogy a tiltakozó diákok megtöltötték az iskola lépcsőit.

Mint arról beszámoltunk, szerdán a Belügyminisztérium közleményéből derült ki, hogy az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december 1-jétől a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.

Az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárt bocsátottak el.

Szerda este nagyjából ezren tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt, a demonstráció végén a diákok bejelentették, hogy határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a Belügyminisztérium előtt.

December 8-ra országos ülősztrájkot, december 9-re pedig az MTVA épülete elé hirdettek meg tüntetést a diákok.

A budapesti Eötvös József Gimnázium több száz diákja csütörtök reggel nyolc óra előtt felsorakozott az épület előtt, és tapssal köszöntötték minden egyes érkező tanárukat – válaszul arra, hogy szerdán kirúgták az egyik matematika–biológia szakos tanárt.

Csütörtökön tizenhat budapesti iskolában kezdenek polgári engedetlenségbe, „válaszul a nyolc kollégánk kirúgására”.

Ülősztrájkoló diákok a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban – Fotó: Olvasói fotó
Ülősztrájkoló diákok a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban – Fotó: Olvasói fotó

Korábban öt tanárt rúgtak ki a polgári engedetlenségben való részvétel miatt, ők mind a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanítottak. Az ő elbocsátásuk soha nem látott szolidaritási hullámot indított el a pedagógustársadalomért.

A tanárok régóta küzdenek a magasabb fizetésért, munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. A törvénytelen munkabeszüntetést, vagyis a polgári engedetlenséget azért választották sokan, mert a sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő, melyek betartásával lényegében láthatatlanná válik a tiltakozás. Ebben a tanévben már többször volt országos sztrájk a fővárosban és szerte az országban, legutóbb november 18-án volt egységes munkabeszüntetés.

A kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését. A pedagógus-szakszervezetek november elején tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. A kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket. Ha a kormány megegyezik az unióval (amire a legfrissebb hírek alapján egyre kevesebb az esély), jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!