Határozatlan idejű virrasztást hirdettek a tanárkirúgások miatt tüntető diákok

2022. november 30. – 18:42

frissítve

Határozatlan idejű virrasztást hirdettek a tanárkirúgások miatt tüntető diákok
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szerdán a Belügyminisztérium közleményéből derült ki, hogy újabb nyolc tanárt rúgnak ki a polgári engedetlenségben való részvételük miatt.
  • A kirúgások hírére az Egységes Diákfront tüntetést hirdetett meg a Belügyminisztérium épülete elé, ahol nagyjából ezren gyűltek össze.
  • Törley Katalin, az egyik korábban elbocsátott pedagógus arról beszélt, hogy kirúgásokért a tankerületi vezetők, Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor is felelősek, így nekik le kéne mondaniuk.
  • Csütörtöktől több iskolában is határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezd a tanárok egy része.
  • A tüntetés végén bejelentették, hogy határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a Belügyminisztérium előtt. December 8-ra országos ülősztrájkot, december 9-re pedig az MTVA épülete elé hirdettek meg tüntetést a diákok.

A tüntetés végén a diákok bejelentették, hogy már szerda estétől határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a Belügyminisztérium épülete előtt. A bejelentéssel az esemény hivatalos része véget ért.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az Egységes Diákfront egyik aktivistája bejelentette, hogy december 8-án országos ülősztrájkot tartanak. Másnap, december 9-én az MTVA épülete elé vonulnak, hogy bemondassák, milyen a közoktatás helyzete Magyarországon. Az esemény végén a tüntetők elénekelték a Himnuszt.

Az Eötvös József Gimnázium egyik diákja azt mondta: végtelenül sunyi lépés volt, hogy a közlemény megjelenésekor nem közölték az érintett iskolákat. Azt mondta, hogy a bejelentés után együtt síró tanárokat és diákokat látott a folyosókon. Szerinte az a legfelháborítóbb, hogy az egészet úgy állítják be, mintha ez a diákok érdeke lenne.

„A diákok tanulni járnak az iskolába, mondják. Kérdezem én: hogyan tanuljunk, ha elveszik a tanárainkat?”

– mondta. Felháborítónak tartja, hogy az EU-s pénzektől teszik függővé a tanárok béremelését. A diák szerint a tanárok kirúgásával az volt a cél, hogy eltereljék a figyelmet az EU-s források részleges felfüggesztéséről. Elmondta, hogy a hatalom tudja, hogy náluk van az erő, és nem szabad hagyni, hogy elbizonytalanítsák őket. „A diákság megingathatatlan, itt vagyunk, itt leszünk és nem hagyjuk” – zárta beszédét.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Berta Bea, a Karinthy Frigyes Gimnázium egy másik pedagógusa is felszólalt a kirúgott kollégái mellett. „Én ma nem engedetlen vagyok, hanem mérges” – mondta. Ő a Telex egyik újságírójától tudta meg, hogy több tanárt is kirúgtak az iskolából.

Ezután egy gyertyát mutatott, amit a Kölcsey Gimnázium tanárainak kirúgása után vásárolt. „Akkor ezt a gyertyát eloltottuk, most jelezze ez a gyertya azt, hogy a Karinthy gimnázium tanárainak egy része határozatlan idejű engedetlenségbe kezd” – mondta. A Tanárok a tanárokért mozgalom nevében pedig bejelentette, hogy a mozgalomhoz csatlakozó több száz tanár is engedetlenségbe kezd.

A Karinthy Gimnázium egyik kirúgott tanára, Rábai János azt mondta, nem fogják őket elhallgattatni. Egy szalagot mutatott, amit múlt héten tűztek föl az osztályára, és most azt mondták neki: nem fejezheti be velük a tanévet. „Hát be fogom” – válaszolta. Majd hozzátette:

Láttam, hogy a hatalom fájdalmat okoztak a diákjaimnak, ezt pedig nem fogom hagyni.

Szerinte se a tüntetéseknek, se a megfélemlítéseknek nem lesz vége, így ki kell tartani. „Én már holnap nem vagyok a Karinthy Frigyes Gimnázium munkatársa” – mondta beszéde végén.

Rábai János – Fotó: Bődey János / Telex
Rábai János – Fotó: Bődey János / Telex

A tüntetés miatt lezárták a József Attila utcát az Október 6. utca és a Széchenyi István tér között a Lánchíd irányába. A 105-ös és a 178-as busz terelve közlekedik, nem érinti a Széchenyi István téri megállót. (BKK/MTI)

„Csend nem rend” és „Elegünk van”, skandálják a Belügyminisztérium előtt tüntetők, miközben a telefonjuk vakujával világítanak. Majd egy felszólaló arra kérte az összegyűltek, hogy mutassák meg az egész országban: a csend nem rend.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Egy másik diák többek között azt kérte a tüntetőktől: tegye fel a kezét az, aki nem szereti a tanárait, és az is, aki szerint igazságos az, ami zajlik. Senki nem jelentkezett. Ezután elmondta a mai nap eseményeit: 10-kor az Oktatási Hivatal egy online diákparlamentet szervezett, majd ezután lehozta a Telex, hogy kirúgtak nyolc tanárt, eközben még mindig tartott a diákparlament.

Majd délután 2 után vált biztossá, hogy melyik három iskolából rúgtak ki tanárokat. 14:27-kor folyamatosan szaggatott csengő szólt az iskolában. Ezután otthagyták a diákparlamentet és felrohantak a tanáriba, ahol azt mondták, most ne zavarják őket. Ezután a diákok a tanári előtt sorakoztak, hogy megtudják, kiket rúgtak ki. Mikor arról kérdezték a tanáraikat, hogy mi lesz holnap, akkor ők sem tudták választ adni: „Sem a diákok, sem a tanárok nem tudják, mi lesz holnap” – mondta.

Németh Enikő, a Karinthy Gimnázium egyik diákja beszédében azt mondta, hogy ő informatikaóra közben tudta meg, hogy kirúgták tanárait. Elmesélte, hogy miután megtudta a hírt, „masszívan sírni” kezdett, majd egy mellette elsétáló tanárnő is sírni kezdett.

„Olyan tanárokat rúgnak ki, akik nemcsak megtanítanak minket számolni, olvasni, hanem azt is, hogy hogyan kell élni és szeretni, és a szabadidejükben is ott vannak.”

„Ez a közös ügyünk, és itt kell lenni, nem hagyni” – zárta beszédét Németh.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A szülőktől Törley Katalin azt kérte, hogy védjék meg a tanárokat, a diákoktól pedig azt, hogy szervezkedjenek. A tanároknak pedig azt üzente: álljanak le, radikális munkabeszüntetésre van szükség. Majd bejelentette, hogy csütörtöktől több iskolában sem fognak dolgozni a tanárok, arra biztatott mindenkit, hogy tegyen hasonlóan. Karinthy Gimnáziumból például húszan nem veszik fel a munkát csütörtökön.

„Általános sztrájk” – skandálták az összegyűltek Törley Katalin beszéde után.

„Sokkal-sokkal dühösebb vagyok, mint két hónappal ezelőtt” – kezdte beszédét a Kölcsey Gimnázium októberben elbocsátott tanára, Törley Katalin. Majd felolvasta a Belügyminisztérium ma megjelent közleményét a tanárok kirúgásának okáról, amit a tömeg hangosan kifütyült. Azt mondta, ezt a közleményt korábban adták ki, mint hogy a tanárok megtudták a kirúgásukat.

A kormány egymillió gyereken akar bosszút állni?

– tette fel a kérdést Törley. Ezt követően sorra vette, hogy kiket rúgtak ki: van köztük végzős osztályfőnök, pályakezdő tanár és – a kirúgott tanárokról részletesen ebben a cikkünkben írtunk. A Tanítanék Mozgalom vezetője szerint nem véletlen, hogy most történtek kirúgások: Törley szerint jelenleg az országban nincs benzin, nem jön pénz az EU-tól, de a kormány most kezd el bosszút állni a tanárokon. A kirúgott tanár végül Maruzsa Zoltánt, Pintér Sándort és Orbán Viktort is lemondásra szólította fel.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Tanítanék Mozgalom szombaton délután öt órára hirdetett tüntetést a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé. „Pintér Sándor belügyminiszter ámokfutását nem tűrhetjük tovább, a nevéhez köthető november végi elbocsátások kizárólag a kegyetlen megtorlásról szólnak. Pintér mellett azonban ideje felelősségre vonnunk a tankerületi vezetőket is, akik mindeddig tétlenül nézték mindezt” – olvasható a Tanítanék közleményében.

„Pintér, gyere le” és „Ne nézzetek hülyének” – ezeket kiabálják a tüntetők, akik helyszínen tartózkodó kollegánk szerint eléggé hangosak, és sok köztük a diák. Időközben egyre többen érkeznek a térre, háromnegyed hét magasságában már több százan lehetnek.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Pár perccel a meghirdetett fél 7-es kezdés előtt körülbelül százan gyülekeznek a Belügyminisztérium épülete előtt. A minisztérium épülete előtti járdát a rendőrök lezárták, a demonstrálók csak az úttesten lehetnek, ahol a forgalom leállt.

„Ma megint lecsapott a hatalom keze, 8 tanárt rúgtak ki, mert kiálltak a jövőjükért, a jövőnkért!” – írja közleményében az Egységes Diákfront, akik kiállva szerdán a kirúgott tanárok mellett tüntetést hirdettek meg a Belügyminisztérium épülete elé, „Elegünk van!” címmel.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A szerda estére meghirdetett tüntetés Facebook-eseményében azt írták a szervezők, hogy „hosszú hónapok tiltakozásai után nem hogy a megoldást keresné a hatalom, hanem egyre erősebb megfélemlítő, diktatórikus eszközökhöz nyúl”. Hozzáteszik, azt szeretnék megmutatni, hogy így csak egyre dühösebbek lesznek és nem hallgatnak el, mert „az oktatás nemzeti ügy”.

Az oktatásért felelős, és a kirúgásokat bejelentő Belügyminisztérium szerint ők következetesen járnak el: „A kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékű megszegésének minősül a törvénytelen munkabeszüntetésük, és ennek rendkívüli felmentés lehet a vége” – írták. A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is beszélt a tanárkirúgásokról, de ő is csak a kormány álláspontját ismételte meg, miszerint a jogszabályokat mindenkinek be kell tartani.

Szerda napközben a Belügyminisztérium közleményéből derült ki, hogy újabb nyolc tanárnak szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december elsejétől, a polgári engedetlenségben való részvételük miatt.

Az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárt bocsátottak el, tudta meg a Telex. A kirúgott tanárok közt van pályakezdő fiatal, de olyan osztályfőnök is, akinek végzős osztálya van, a kirúgott tanárokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!