Díszpolgári címet és gyorssegélyt ad a XVIII. kerület a kirúgott tanároknak

2022. december 1. – 05:49

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyanaznap terjesztik fel a Karinthy Frigyes Gimnázium tantestületét a XVIII. kerület díszpolgári címére, amikor az iskola több tanárát is kirúgta a tankerület, az önkormányzat azonnali pénzügyi segítséget tervez adni a karinthys tanároknak, írja a Hvg.hu.

Rendkívüli felmentéssel rúgtak ki nyolc olyan tanárt, aki polgári engedetlenséggel állt ki a sztrájkjoguk csorbításával szemben – közölte szerdán a Belügyminisztérium. További 24 tiltakozó tanárt pedig kirúgással fenyegetett meg a BM. A tanárok közül hatan a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoznak.

„Folyamatosan látjuk azt, hogy az ország legkiválóbb iskolái között van a Karinthy Frigyes Gimnázium, ami nem lehetne így kiváló pedagógusok, még kiválóbb tanárok és végzősök nélkül. Önkormányzatunk éppen ezért úgy döntött, hogy fel fogja terjeszteni a Karinthy Frigyes Gimnázium tanári karát a »díszpolgári címre«, amelyet jövőre átadunk. Remélem, ezzel is ki tudjuk mutatni tiszteletünket az iskola iránt” – ezt még a múlt héten pénteken mondta Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc polgármestere.

A polgármester a Hvg.hu kérésére megerősítette, hogy a felterjesztésről a szerdai közgyűlésen szavaznak. Hozzátette, hogy a díszpolgárság mellett lesz egy rendkívüli napirendi pont is.

Az önkormányzat 10 millió forintot különített el korábban arra az esetre, ha kerületi pedagógusokat retorzió érné tiltakozásuk miatt. Ebből 1-1 millió forinttal támogatják a hat kirúgott tanárt, a többieket pedig az engedetlenség miatt kifizetetlen óráikért kárpótolják.

Rendkívüli szünetet kellett elrendelni a Karinthyban

December első két napjára rendkívüli szünetet rendelt el az iskolaigazgató a Karinthy Frigyes Gimnáziumban, áll abban a levélben, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tett fel a közösségi oldalára. A szünetet azért kellett elrendelni, mert a munkabeszüntetést bejelentő, hiányzó és elbocsájtott tanárok miatt a tantestület létszáma nem éri el a jogszabályban előírt minimális szintet. A kieső napokat várhatóan január 23-én és 24-én pótolják. Az iskola nyitva lesz december 1-jén és 2-án is, a diákok felügyeletét meg tudják oldani, írja az igazgató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!