Elmegyek dolgozatot írni, utána jövök vissza virrasztani

Legfontosabb

2022. december 1. – 09:16

Elmegyek dolgozatot írni, utána jövök vissza virrasztani
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel hét órakor éppen csak kivilágosodott, amikor arra értünk oda a Belügyminisztérium előtt lévő nagyobb füves területre, hogy néhány diák az esti tüntetés után takarít. Ők voltak azok, akik ott maradtak egész éjjel a budapesti Széchenyi István tér körforgalmában, hogy a szerdán kirúgott tanárok miatt virrasszanak.

Szerdán a Belügyminisztérium kirúgott nyolc tanárt (frissítés: a BM nem munkáltatójuk a tanároknak, bár a közoktatás a minisztériumhoz tartozik; az elbocsátás tankerületi döntés volt), ezután a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront két-három óra alatt szervezett egy tüntetést a minisztérium épülete elé.

Az egyik ott éjszakázó és a tüntetést is szervező diák lázasan jött ki már este is, de szerinte a szerdai nap egyik legpozitívabb tanulsága az volt, hogy ez a két-három óra elég volt arra, hogy ne csak a kirúgások, hanem a tüntetés híre is eljusson az emberekhez, és két-háromezres tömeg el is jött már az esti tüntetésre. A virrasztást a tegnap esti, sietve szervezett tüntetés végén jelentették be.

Reggel egészen más volt a hangulat, mint a tüntetés végén: az ott éjszakázó néhány diák pár órát aludt, a tüntetők által a szobor talapzatára ragasztott matricákat próbálták leszedni. Sokan ugyan vittek nekik ételt, italt, sőt, még sátrakat is fel tudtak állítani, de a kint töltött éjszaka után eléggé átfáztak, és azon izgultak, hogy lesz-e, aki váltja őket, vagy legalább csatlakozik hozzájuk. Az egyik szervező szerint a délelőtt lesz a nehezebb, mert iskola után valószínűleg sokan kijönnek, de addig is kell nekik a folyamatos jelenlét.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Az egyik virrasztó úgy köszönt el, hogy ő most bemegy, mert meg kell írnia nyolckor egy dolgozatot, de utána visszajön, marad pár órát, de a két utolsó órája faktos óra, azon ott kell lennie. Eközben egy másik ott éjszakázó is kapott egy üzenetet egy diáktól, hogy hétfőig tartsanak ki, mert akkor jönnek többen is Tatáról.

Arra a kérdésre, hogy meddig tartanak ki, mi lehet a legrosszabb és legjobb forgatókönyv, azt felelték: a legrosszabb az, hogy nem jön senki, és lényegében maguk a szervezők tartják fent a virrasztást, de elhal a dolog. A legjobb forgatókönyv pedig az, hogy még határozatlan ideig folytatódik a virrasztás, a nyomásgyakorlás, és az újabb tiltakozások híre eljut a nemzetközi sajtóig is.

De most azzal is megelégednének, tették hozzá nevetve, ha bemennek az ötven méterre lévő kaszinóba, nyernek rengeteg pénzt, és abból vennének valamilyen mobil fűtőtestet a sátrak mellé.

Csütörtökön tizenhat iskolában kezdenek polgári engedetlenségbe, többek között az Eötvösben – válaszul arra, hogy szerdán a Belügyminisztérium közleményéből derült ki: az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december elsejétől a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.

Csütörtök reggel nyolcig ezek az intézmények csatlakoztak az engedetlenséghez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!