A Belügyminisztérium előtt égették el a tüntetők a tanároknak küldött tankerületi figyelmeztetéseket

2022. október 14. – 06:59

frissítve

A Belügyminisztérium előtt égették el a tüntetők a tanároknak küldött tankerületi figyelmeztetéseket
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több ezres tüntetést tartottak Budapesten péntek délután az oktatás jövőjéért.
  • A Diákok a Tanárokért által szervezett demonstráció résztvevői a Hősök terétől vonultak a hazai oktatást irányító Belügyminisztériumhoz.
  • Itt egy hordóban jelképesen elégették azokat a figyelmeztető leveleket, amelyeket a tankerületek a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak osztottak ki.
  • Október 23-ra újabb tüntetést hirdettek, a két pedagógusszakszervezet október 27-én újabb országos sztrájkot tart.
  • Győrben több száz diák tartott „hídfoglalást”, majd tüntetés kezdődött. Tüntetés volt délután Miskolcon és Kaposváron is.
  • Reggel óta a tanárok fekete ruhában, a diákok és szülők élőláncot alkotva álltak ki az oktatás jövőjéért vidéken és Budapesten egyaránt.

Közben kicsit szellősen, de megtelt a Hősök tere. Sokan az Andrássy út két oldalán, a járdán állnak. Az egyik tüntető azt mondta: várják, hogy a rendőrség lezárja a Dózsa György utat és az Andrássyt, ahonnan majd elindul a vonulás a Belügyminisztériumhoz.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


A Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanárai és diákjai is kiálltak pénteken – írta a Telexnek az iskola egyik tanára.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

„Miután a tanárok jó része már megkapta a figyelmeztető levelét az október 5-i polgári engedetlenség miatt, most sztrájk formájában tiltakozunk. 9 tanár és egy technikai dolgozó vett részt benne. 18 fős a tantestület a három vezetővel együtt, a 15 főállású pedagógus közül ketten betegek voltak, akik még részt vettek volna benne, így arányait tekintve nem rossz a létszám” – jellemezte a helyzetet.

A diákok közül sokan fekete ruhában jöttek ma iskolába a diákönkormányzat felhívására, majd közös fotót készítettek.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Délután fél ötre körülbelül ezer tiltakozó gyűlt össze a Hősök terén, többségük középiskolás diák. A környező utcákból nagy csoportokban érkeznek még emberek. Sok a diák, vannak tanárok, de óvodai dolgozók csoportjai is. Kint van a PDSZ, és több iskola transzparensét is látni.

Fotó: Weiler Vilmos / Telex
Fotó: Weiler Vilmos / Telex

Sokasodnak a kockás ingek, kockás, felkiáltójeles zászlók a gyülekező helyszínén. A Szépművészeti Múzeum lépcsőjét is tüntetők foglalják el.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza, Weiler Vilmos / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza, Weiler Vilmos / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza, Weiler Vilmos / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza, Weiler Vilmos / Telex

A Hősök tere felé tartva már a buszon arról beszéltek az emberek, hogy „vajon lesznek-e annyian, mint a múltkor.” A Nyugatitól és a Keleti felől is sok a kockás inges, transzparenses ember érkezett olyan feliratokkal, mint hogy „szabad országot, szabad oktatást”. A Honvédkórháztól indulva már tömörülnek, nagy csapatban mozognak az emberek, erről az oldalról főként diákok mennek a tér felé.

Budapesten a Hősök terén 16:30-kor kezdődik a „Diákok a Tanárokért” mozgalom tüntetése. A tervek szerint a vonulás 17:00-kor fog indulni. Az Andrássy úton majd a József Attila utcán haladva a végcél a Belügyminisztérium épülete lesz, ahol a tüntetők elégetik a tanárok figyelmeztető leveleit, majd beszédek következnek. A „Diákok a Tanárokért” mozgalom egyik tagja lapunknak korábban azt mondta:

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy párbeszéd helyett a tankerületek tanárokat fenyegetnek meg, ezért a Belügyminisztérium előtt elégetjük ezeket a megfélemlítő leveleket. Ha a hatalom megfélemlít, akkor már a hatalom fél, ezért nekünk erre közös kiállással, még nagyobb erővel kell reagálnunk.”

A diákok Pintér Sándor belügyminiszter bábuját is magukkal viszik a demonstrációra.„Mindenki megmutathatja a kiállított karton Pintér-bábúknak, hogy mit gondol a jelenlegi oktatási rendszerről, a kirúgott tanárok helyzetéről, a folyamatos megfélemlítésekről, ami most már nemcsak a tanárokat érinti, hanem a diákokat is”, mondta lapunknak az egyik szervező.

Az esemény Facebook-oldalán a diákok azt írták: „Rég nem látott szolidaritást mutatott a magyar társadalom, rengetegen álltunk ki az oktatás és a tanáraink mellett. A hatalom erre további megfélemlítéssel reagált, a napokban számos tanár kapott a tankerülettől fenyegető leveleket, további félelemkeltésre és elbocsátásokra számíthatunk.”

A szervezők több ezer embert várnak, hivatalosan este hétkor ér véget a tüntetés.

Pénteken a Zuglói Hajós Alfréd Két tanítási Nyelvű Általános Iskolánál is összegyűltek a szülők, pedagógusok, mostani és öregdiákok, hogy élőláncot alkotva fejezzék ki szolidaritásukat a sztrájkolókkal és valamennyi megfenyegetett vagy elbocsátott pedagógussal. Az esemény végén a szülők a tiltakozások jelképét, egy felkiáltójelet formázták meg az iskola parkolójában.

Fotó: Olvasói Fotó / Telex
Fotó: Olvasói Fotó / Telex

A Hunyadi Mátyás Általános Iskolánál körülbelül 170-en vettek részt egy élőláncban. Az akcióhoz tanárok, iskolai dolgozók, szülők, diákok és támogatók csatlakoztak. A lánc alakítás után az iskola főbejáratánál közösen elénekeltük a Mi vagyunk a Grund! című számot.

Fotó: Haas Katalin
Fotó: Haas Katalin

Olvasónk tájékoztatása szerint több száz diák ment a tankerület elé Székesfehérváron, egyik képviselőjük pedig be is jutott az épületbe. Az akciót A diákok a pedagógusokért nevű szervezet hirdette meg. Déltől élőlánc volt a székesfehérvári iskoláknál, majd 13 órától közös élőlánc a tankerületnél.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az újpesti Homoktövis Általános Iskolában szülők és nagyszülők részvételével készítettek ma képet az iskola dolgozói „az összetartozás és szolidaritás jegyében”, írta olvasónk, aki a következő képet csatolta:

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium tanárai és az önként csatlakozó diákok pénteken délben egy jelképes szolidaritási akcióban megformálták az események szimbólumává vált felkiáltójelet.

„A tegnapi kormányzati bejelentés a 2023 januári béremelésről egyfelől még a pedagógusbérek reálértékének megőrzéséhez sem elég, másfelől semmit nem old meg a tanárhiányból, a kirúgott pedagógusok visszahelyezéséből, a tanszabadság hiányából és a számos további problémából. Viszont azt is jelzi egyben, hogy az eddigi megmozdulások nem voltak hatástalanok, hiszen eddig még ennyi ígéret sem hangzott el”

– írta olvasónk.

Ezzel arra célzott, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette: hogy ha a kormány megegyezik az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér.

Fotó: Erdész Ferenc
Fotó: Erdész Ferenc

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumnál délben tüntettek szülők és diákok. Az autósok dudálással fejezték ki a szolidaritásukat. Utána a tankerülethez vonultak más iskolákkal együtt, az ajtóra cetliket ragasztottak, a járdára krétával írták fel az üzeneteiket.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Tiszavasvári Váci Mihály Gimnázium 14 dolgozója sztrájkkal tiltakozott a közoktatás méltatlan helyzete miatt, és megköszönték diákjaiknak, hogy kiálltak a közös ügyük mellett. Az egyik, 12. osztályba járó diák, Ferenczi Ákos verset is írt az akcióhoz.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 4. kerületi Tagintézményében ma 14-en sztrájkoltak, és egyikük polgári engedetlenségben vett részt. Pszichológusok, gyógypedagógusok, logopédusok, gyógytestnevelők, irodai adminisztrátorok együtt, írja olvasónk, aki hozzáteszi, hogy kevesen tudják, hogy a Szakszolgálatok dolgozói is pedagógus-státuszban dolgoznak. A sztrájk közben az intézmény előtti járdán az arra járó szülők, nagyszülők a járókelőkkel közösen üzeneteket fogalmaztak meg a közoktatás jelen helyzetéről.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex


Szolnokon pénteken összesen 202 pedagógus sztrájkolt kilenc iskolából.

A munkabeszüntetésben részt vett: a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola, a Szandaszőlősi Általános Iskola, a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Varga Katalin Gimnázium, a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, a Verseghy Ferenc Gimnázium és a Fiumei Úti Általános Iskola.

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium és a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola csatlakozó tanárai szolidaritást vállaltak velük.

A Szikra Tehetséggondozó Egyesület az Érdi Tankerületi Központ előtt tarott békés demonstrációt, melynek a végén egy petíciót adtak át a tankerületnek, írja az Érdmost. A gyerekeik oktatása, fejlesztése véleményük szerint komoly veszélyben van, és mivel a speciális nevelési igényű gyermekeik nem tudnak kiállni a velük foglalkozó szakemberek védelmében, így ők, a szüleik adtak hangot nekik. A helyi lap szerint a beszédek többször megakadtak, mert az érintett gyógypedagógusok és szülők sírva fakadtak.

A Szikra egyesület tagjai arra hívták fel figyelmet, hogy a gyógypedagógiai ellátás siralmas helyzete nemcsak egy szűk réteg ügye, hanem az egész társadalomé. Úgy vélik, egy közösség állapotát az mutatja meg leginkább, hogyan bánik a kiszolgáltatott tagjaival, ezért egy tükröt is vittek a tankerület elé, amire azt írták: „Bele tudsz még nézni?”.

Reggel a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban is szolidaritási akció volt a tanárok mellett. A részt vevők azt skandálták, hogy „Nem maradunk csendben!” és „El a kezekkel a tanárainktól!”.

Pénteken reggel nyolc órától indult az országos pedagógussztrájk, amit a szakszervezetek hirdettek meg. Vidéken és Budapesten sok iskolából csatlakoztak pedagógusok a munkabeszüntetéshez. De emellett más akciók is voltak ma.

  • Reggel 7:15-kor egy flashmobbal indult a nap a Széll Kálmán téren, ahova a Közép-Budai Tankerület több iskolájából körülbelül 200-an látogattak ki.
  • Debrecenben a diákok, tanárok és a szülők a Fazekas Mihály Gimnáziumtól a Kossuth térig alkottak kétszáz méteres élőláncot.
  • Szegeden több iskolában sztrájkolnak a tanárok, a Vasvári Pál Technikum előtt élőlánc volt, a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt 100-an tüntettek.
  • Zalaegerszeg belvárosában egy kilométeres élőlánc volt.
  • Sok iskolában a diákok távolmaradásukkal álltak ki a tanáraikért, például a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium 771 diákjából 88-an mentek iskolába.
  • A Magyar Anyák 13:00-tól demonstráltak a Deák téren, körülbelül 50-en vettek részt az eseményen. A demonstráció apropója, hogy a mozgalom a „Mit kíván a szülői társadalom?” című petíciójához gyűjtött aláírásokat.
  • 16:30-kor a Hősök terére szervezett tüntetést a „Diákok a Tanárokért” csoport, a menet a Belügyminisztériumhoz vonul majd. A tervek szerint ott a tanárok fenyegető leveleit fogják elégetni.
  • Kövesse velünk továbbra is az eseményeket!

XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskolában is sztrájkoltak tanárok. A Szülői Munkaközösség egy verssel kedveskedett nekik, amit videón is megörökítettek.

Ebben a cikkünkben azt elemeztük, hogyan szakadt le a tanárok fizetése más értelmiségi szakmákhoz, a nemzetgazdasági átlaghoz képest. Nemzetközi összehasonlításban az OECD-országok között a második legrosszabb helyen áll Magyarország, ha azt nézzük meg, mennyit keres egy általános iskolai tanár 15 év tapasztalattal. A fizetés persze nagyban függ attól, ki hány éve van a pályán, és hol tart az életpályamodellben. Így a fizetések havonta 170 ezer és 396 ezer forint nettó között vannak. Egy pályája felénél járó, negyvenes középiskola tanár körülbelül havonta 240 ezer forint nettót visz haza.

Egy pedagógus a Széll Kálmán téri fogadóórán – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Egy pedagógus a Széll Kálmán téri fogadóórán – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A pátyi élőláncban részt vettek a Bocskai István Általános Iskola, a Pátyolgató óvoda és a Pátyi Waldorf Iskola dolgozói, az odajáró diákok és szüleik.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Budapesten délután a legnagyobb esemény a „Diákok a Tanárokért” mozgalom tüntetése lesz, ami 16:30-kor kezdődik a Hősök terén. A vonulás 17:00-kor fog indulni, a végcél a Belügyminisztérium épülete lesz, ahol a tanárok fenyegető üzeneteit égetik el. A diákok Pintér Sándor belügyminiszter bábuját is magukkal viszik a demonstrációra, a szervezők több ezer embert várnak. Hivatalosan este hétkor véget ér a tüntetés.

Monoron a József Attila Gimnáziumban a 60 fős tantestületből 35 tanár sztrájkolt, olvasónk szerint „az iskolában alig voltak diákok a nap folyamán”.

„Diákok, tanárok és szülők összefogása ez, mert mindannyiunkat érint a probléma, hogy ha nem változik semmi az oktatásban, akkor ki fog holnap tanítani?”

Fotó: József Attila Gimnázium / Facebook
Fotó: József Attila Gimnázium / Facebook

A Magyar Anyák Deák téri demonstrációján a PDSZ képviselője után Lengyel Tamás színész lépett a porondra, aki József Attila: Levegőt! című versét szavalta el.

Lengyel Tamás – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Lengyel Tamás – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ezután A diákok a tanárokért két képviselője arra kérte az embereket, énekeljék el velük A Pál utcai fiúkból a Grundot. Ezzel a hivatalos esemény véget ért. A téren azonban még gyűjtik a Mit kíván a szülői társadalom? című petícióhoz az aláírásokat a Magyar Anyák és az a Hang mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselői.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Nyíregyházán a Kossuth téren körülbelül 80 középiskolás diák demonstrált a pedagógusok mellett, „rövid szónoklattal egybekötve kiálltak a pedagógusokért, kiálltak önmagukért”, írta lapunknak olvasónk. A diákok a tanáraik tisztességes bérezését követelték, felszólaltak az iskolai túlterhelés ellen, ami szerintük a diákokat és a tanárokat is sújtja.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A budapesti Városmajori Gimnáziumban 36-an sztrájkolnak, velük négyen vállaltak szolidaritást.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Ravasz Ágnes, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a Deák téri Magyar Anyák demonstrációján elsőként köszönetet mondott a szülőknek, hogy támogatják a tanárokat. Arról beszélt, a térre a sztrájkból jött, és már többedszerre sztrájkolt ma.

„Borzasztóan rossz, hogy ez már egy éve tart, és nincs eredménye”

– mondta, majd hozzátette, hogy ennek ellenére folytatják és kitartanak.

Ravasz Ágnes – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Ravasz Ágnes – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ezután felolvasta a közös sztrájkbizottság levelét, ami „a dicstelen születésnapról” szólt. Az egyéves születésnapon viszont nem ünnepelnek, mert a sztrájkkövetelések nem teljesültek, sőt a tanárok élet- és munkakörülményei azóta csak súlyosbodtak. Mint mondta,

„tegnap a kormányinfón megkaptuk Gulyás Gergelytől a születésnapi ajándékunkat, bontogatjuk, bontogatjuk, de úgy látjuk, nincs abban semmi”

– utalt arra, hogy a beígért fizetésemelést az infláció már elvitte.

Délután a Hősök terén fogja bejelenteni a PDSZ a következő országos sztrájk időpontját.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium előtt pénteken tanárok, szülők, diákok „közösen csatlakoztak az országos sztrájkhoz”. Miután elénekelték a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt, a 7-es út velencei szakaszán élőláncot alkotva hívták fel a figyelmet az oktatás és a tanárok helyzetére.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Magyar Anyák Deák téri demonstrációján László Györgyi szülő azzal zárta beszédét, hogy

„Nem akarjuk, hogy az Aldi-pénztárakban kelljen viszont látnunk kedvenc oktatóinkat!”

Majd a tankerületi igazgatóknak címezve azt mondta, látva a romló iskolai környezetet és oktatási helyzetet, láthatóan nem teljesítették a legfontosabb feladatukat. „Tisztelettel: az Ön valódi munkáltatója, a magyar társadalom!” – fejezte be beszédét.

A Móra Ferenc Általános Iskolában 13-an polgári engedetlenséggel tiltakoztak a közoktatás problémái ellen. Bár a pedagógus-szakszervezetek országos sztrájkot hirdettek péntekre, de többen azért választják mégis a polgári engedetlenséget, mert a szigorúan behatárolt elégséges szolgáltatások lényegében láthatatlanná teszik a törvényes munkabeszüntetést. 22-en szolidaritást vállaltak azokkal a kollégáikkal, akik nem vették fel a munkájukat.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!