A Belügyminisztérium előtt égették el a tüntetők a tanároknak küldött tankerületi figyelmeztetéseket

2022. október 14. – 06:59

frissítve

A Belügyminisztérium előtt égették el a tüntetők a tanároknak küldött tankerületi figyelmeztetéseket
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több ezres tüntetést tartottak Budapesten péntek délután az oktatás jövőjéért.
  • A Diákok a Tanárokért által szervezett demonstráció résztvevői a Hősök terétől vonultak a hazai oktatást irányító Belügyminisztériumhoz.
  • Itt egy hordóban jelképesen elégették azokat a figyelmeztető leveleket, amelyeket a tankerületek a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak osztottak ki.
  • Október 23-ra újabb tüntetést hirdettek, a két pedagógusszakszervezet október 27-én újabb országos sztrájkot tart.
  • Győrben több száz diák tartott „hídfoglalást”, majd tüntetés kezdődött. Tüntetés volt délután Miskolcon és Kaposváron is.
  • Reggel óta a tanárok fekete ruhában, a diákok és szülők élőláncot alkotva álltak ki az oktatás jövőjéért vidéken és Budapesten egyaránt.

A Deák téri demonstráción elsőként a Magyar Anyák képviseletében László Györgyi beszélt, aki szülőként azt mondta, 9 éves gyerekének az egyik tanára otthagyta a szakmát, és ő azon gondolkodott, hogy magyarázza el a gyerekének azt, hogy ez miért történt. Majd a petícióról beszélt, hogy azt jobb címzett híján Pintér Sándornak akarják eljuttatni. A téren a sajtó képviselőivel együtt egyelőre nagyjából 40 ember van az eseményen.

László Györgyi – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex László Györgyi – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
László Györgyi – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Arról is beszélt, hogy ha össze is jönne a megállapodás az unióval, és jönne a pénz, az csak arra lenne elég, hogy lassítsa a maradék pedagógus távozását a szakmából.

„Ilyen sem volt még: már a diákok tüntetnek azért, hogy tanulhassanak”

– mondta, majd hozzátette, hogy ezért az egész társadalom hálával tartozik nekik. László Györgyi ezután megkérdezte a sztrájkba vagy polgári engedetlenségbe bele nem álló tanárokat: mi kell még nekik ahhoz, hogy ezt megtegyék?

Péntek reggel a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium udvarán körülbelül 120-130 diák demonstrált. Élőláncot alkottak az iskola épülete körül, énekeltek és a tiltakozások jelképét, egy felkiáltójelet formáltak, írja a Nyugat.hu. Az iskola 39 fős tantestületéből 24-en sztrájkolnak.

Bozai Ákos, az iskola diákönkormányzatának tagja, az ADOM-diákmozgalom kapcsolattartója elmondta, fontos, hogy kiálljanak a pedagógusaik mellett, és felhívják a figyelmet a közoktatás tarthatatlan helyzetére.

A Kanizsai Dorottya Gimnázium és a Zrínyi Ilona Általános Iskola pedagógusai és tanulói egy flashmobbal indították a napot

A Kevesulinál, ami a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Montessori Tagiskolája, 17-en sztrájkoltak. A szülők kockás abroszos piknikkel várták őket, és köszönték meg nekik, hogy részt vesznek a munkabeszüntetésben.

Fotó: Klopfer Judit
Fotó: Klopfer Judit

A Deák téri demonstráción ezt a petíciót osztogatják:

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az aláírásokat a Magyar Anyák és az a Hang mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselői is gyűjtik.

Délután 1 órakor kezdődött egy demonstráció Budapesten, a Deák téri evangélikus templom előtt. A meghívó szerint utcára vonulnak a „Magyar Anyák”, ahol rendhagyó aláírásgyűjtést tartanak az aHanggal közösen. A demonstráción részt vesz Lengyel Tamás és Molnár Áron színész, a noÁr mozgalom alapítója, Szél Dávid (Apapara blog) és Burai Vera, a Szülői Összefogás Közösség képviselője. Emellett aszfaltkrétával lehet üzenni a sztrájkoló pedagógusoknak vagy a kormánynak.

Palya Tamás – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Palya Tamás – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Helyszínen lévő tudósítónk szerint ott van a templomnál Palya Tamás, a Kölcsey kirúgott tanára is. A szervezők pedig a Mit kíván a szülői társadalom? címmel a petíció szövegét osztogatja.

A XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskolában 18 pedagógus sztrájkolt pénteken.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégiumnál szülők, diákok, civilek is csatlakoztak az élőlánchoz.

Fotóbeszámolót kaptunk az ócsai Bolyai János Gimnázium tanulóinak reggeli akciójáról. A képek tanúsága szerint az udvart alaposan kidekorálták a diákok többek között olyan szövegekkel, hogy „kevesebb tananyagot akarunk”, „követeljük az őszi szünetet”, „jobb oktatási rendszert akarunk”, valamint „érthetőbb megfogalmazású tankönyvek legyenek”. A diákok és a tanárok itt is megformálták a tiltakozás szimbólumát, a felkiáltójelet.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola dolgozói „kiállunk a meghurcolt, elbocsátott pedagógusok és a sztrájkot felvállalók mellett” szöveggel küldtek a Telexnek fotót mai szolidaritási akciójukról.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az 1. kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium 17 pedagógusa vesz részt az országos sztrájkban, írta szerkesztőségünknek az egyik ott dolgozó tanár. Az iskolát reggel diákok, szülők és tanárok élőlánccal vették körbe.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

„Az újpesti Karinthy Frigyes Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kora reggel indult a nap, hogy mire a sztrájkra készülő pedagógusok beérnek reggel, az iskola előtt már hemzsegjenek a támogató üzenetek. Megható volt látni a gyerekek igyekezetét!”

– írta lapunknak egy olvasónk.

Fotó: Paál Laura Fotó: Paál Laura
Fotó: Paál Laura

A XV. kerületi Hartyán Általános Iskola 50 fős tanári karából 20 fő a sztrájkot, 2 a polgári engedetlenséget, 23 pedig a szolidaritási nyilatkozat aláírását választotta, írta szerkesztőségünknek az egyik ott dolgozó. Akciójukat a szülők 90 százaléka azzal támogatta, hogy gyermekét nem küldte erre az időszakra iskolába.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Hat éve közel 25 ezren sztrájkoltak több mint 1100 iskolában, azóta január végén, márciusban és múlt hét szerdán volt nagyobb országos pedagógussztrájk. A januári alkalommal körülbelül 20 ezer tanár sztrájkolt, a márciusin körülbelül 28 ezer, október 5-én a PDSZ egyik tagja azt mondta, hogy a részvétel megközelítette a tavaszi számokat. A teljes képhez hozzátartozik, hogy alap- és középfokon körülbelül 115 ezren tanítanak állami iskolákban.

Szentendrén szülők, diákok, tanárok együtt alkottak élőláncot. A Barcsay Jenő Általános Iskolát a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziummal kötötték össze.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

XVII. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium 28 pedagógusa sztrájkolt pénteken.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Budapest XIII. Kerületi Eötvös József Általános Iskola 34 pedagógusa és nevelést-oktatást segítő dolgozója csatlakozott pénteken az országos sztrájkhoz, írta egy, az iskolában dolgozó olvasónk, aki hozzátette:

„köszönettel tartozunk a szülőknek a támogatásért, tanulóink 2/3-a nem jött a mai napon iskolába”.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Három óvodapedagógus sztrájkol pénteken a Kőbányai Kiskakas Óvodában, írta egyikük hozzátartozója a Telexnek. „Pedagógus- és pedagógiai asszisztens hiány van, ezért folyamatosan helyettesíteni kell egyes csoportokban, nagyon túlterheltek. Ráadásul a többletmunkáért és túlóráért nem jár pluszfizetés, mint a versenyszférában” – írta levelében. Szolidaritásból a szülők ma nem hozták be a sztrájkoló pedagógusokhoz tartozó gyerekeket.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Keszthelyen, a Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban egy tanár vett részt a polgári engedetlenségben.

Fotó: Sinkovics Ferenc
Fotó: Sinkovics Ferenc

A fóti Németh Kálmán Általános Iskolánál is volt reggel tüntetés, élőlánccal, Grund énekléssel, és felkiáltójel formázással, írta szerkesztőségünknek az egyik résztvevő. A demonstráción szülők, diákok, volt diákok, fóti lakosok és tanárok vettek részt. Az iskola tanári karának nagy része sztrájkol, ezért a tanítás csak 10 órakor kezdődött, utána pedig rövidített órákat tartanak.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A pécsi zenetanárok egy csoportja szeretné kifejezni szolidaritását azokkal a kollégáikkal, akik a köznevelés tarthatatlan állapotára polgári engedetlenséggel hívták fel a figyelmet, és akiket ezért „méltatlan módon felmentettek közalkalmazotti jogviszonyukból”.

Fotó: Rajnai Richárd
Fotó: Rajnai Richárd

„Egyúttal fel kívánjuk hívni a döntéshozók és a szélesebb nyilvánosság figyelmét a közoktatás válságos helyzetére. Nyilatkozatunkat nem intézményi, hanem alanyi jogunkon, kizárólag szakmai alapon fogalmaztuk meg, elhatárolódunk mindennemű pártpolitikától.”

– írták Facebook-bejegyzésükben.

A XIII. Kerületi Egyesített Óvoda munkatársai is sztrájkolnak ma az elégséges szolgáltatás biztosítása mellett, írta az egyik tagóvodában dolgozó olvasónk. Mint írta, náluk 16 pedagógus sztrájkol, miközben az intézményvezetőtől azt a tájékoztatást kapták, hogy a gyerekek kb. 80 százaléka nem ment ma óvodába.

A Kecskeméti Katona József Gimnázium több tanára szolidaritást vállal kollégáikkal. Facebook-bejegyzésükben azt írják:

„Szolidaritást vállalunk a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott tanárokkal, a polgári engedetlenségben részt vevő tanártársainkkal.”

Emellett kiállnak mindenki mellett, aki kifejezi az oktatásügy jelenlegi helyzetével és a kormányzat oktatáspolitikájával szembeni véleményét: „Elengedhetetlennek tartjuk a szakmai megállapodásokon alapuló változásokat gyerekeink, tanítványaink jövője érdekében!”

Fotó: Olvasói fotó / Facebook
Fotó: Olvasói fotó / Facebook

A budafoki Herman Ottó Általános Iskolába járó gyerekek szülei szolidaritást vállaltak a sztrájkoló tanárokkal, akik reggel 8 és 10 és délután 14 és 16 óra között nem vették fel a munkájukat. Az iskolánál élőlánc is volt, amin körülbelül 150 szülő, diák és pedagógus vett részt. Ezután a tiltakozások szimbólumát, egy felkiáltójelet alkottak.

Fotó: Haragh Ágnes
Fotó: Haragh Ágnes

A Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum 32 tanára pénteken polgári engedetlenségben vesz részt, 6 sztrájkol, 16 pedig az elvi támogatását fejezi ki az akció iránt, írta a Telexnek az egyik ott tanító tanár. A sztrájkban és polgári engedetlenségben részt vevő iskolai dolgozók nyilatkozatot adtak ki, amiben többek között azt írják,

„a sztrájkkal és polgári engedetlenséggel szeretnénk kifejezni, hogy a közoktatási rendszernek változásra van szüksége, aminek alakítói és aktív részesei szeretnénk lenni. Tanítani és fejlődni akarunk, a pályán maradni, felelősen gondolkodó, széles látókörű diákokat nevelni. Kiállásunkat annak reményében tesszük, hogy tanári munkánkkal a jövő érdekeit szolgáljuk. Szolidaritásunkat fejezzük ki azon kollégáink felé szerte az országban, akiket véleménynyilvánításuk miatt hátrányos megkülönböztetés ért.”

Az osztályfőnöki és az énekóra után fogadóórát is tartottak a Széll Kálmán téri demonstráción. A járókelők többek között azt kérdezték, hogy milyen most a hangulat az iskolákban, illetve volt olyan is, aki a tanároktól megkérdezte, mennyi konkrétan a fizetésük. A diákok eközben felkiáltójelet osztogattak a téren. Majd felszólalt A diákok a tanárokért Egyesület egyik képviselője, Csibrán Barna is.

Csibrán Barna, A diákok a tanárokért Egyesület egyik képviselője a Széll Kálmán téren – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Csibrán Barna, A diákok a tanárokért Egyesület egyik képviselője a Széll Kálmán téren – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex


A kispesti Pannónia Általános Iskolában élőláncot szervezett a szülői munkaközösség vezetése. Olvasónk azt írta:

„Nem is sejtettük, hogy ennyien fogják szimpátiájukat kifejezni. Több mint százan jelentek meg, és sok-sok hajtogatott madárral és üzenettel díszítették ki az iskola kapuját.”

Fotó: Ujházy Anna Fotó: Ujházy Anna
Fotó: Ujházy Anna
Fotó: Ujházy Anna

Ezután a résztvevők összeálltak egy képre, majd elénekelték a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt.

Az iskolában emellett 19 tanár sztrájkolt, többen pedig aláírtak egy a támogató nyilatkozatot.

Az újpesti Babits Mihály Gimnázium elé ma reggel támogató üzeneteket rajzoltak fel a szülők és a gyerekek. A kora reggeli időpont ellenére sokan vettek részt az akcióban, írta olvasónk. Tudomása szerint ugyancsak szülői kezdeményezésre a mai napon az iskola diákjainak 85-90 százaléka otthon maradt, ezzel támogatva pedagógusaik mai sztrájkját.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Magyar Távirati Iroda sok mindenről adott ki ma képeket, sajnos délelőtt 11 óráig a pedagógussztrájk nem ütötte át a küszöböt. Ellenben a következő témákról érhetők el fotók:

  • A Leiber-múzeum kiállítása – 3 kép
  • Ámokfutó lövöldözése Észak-Karolinában – 7 kép
  • Árvíz Ausztráliában – 10 kép
  • Állami művészeti díjasok – Gábor Péter zenész – 17 kép
  • A Jefferson Airplane csillaga a Hollywoodi hírességek sétányán – 3 kép
  • Az Iguazú-vízesés – 2 kép
  • FÁK-csúcs Kazahsztánban – 6 kép
  • A KKP története Kínában – 6 kép
  • Szeszipar – Budapest – Zwack Unicum Nyrt. – 4 kép
Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 284 oktatója szolidaritást vállaló nyilatkozatot adott ki még csütörtökön. Az erről küldött közleményükben azt írják, hogy az aláírók pénteken csatlakoznak a közoktatásban dolgozó kollégáik tiltakozásához.

„A sztrájkjog megcsorbítása miatt polgári engedetlenség részeként 2022. október 14-én pénteken oktatói és adminisztratív feladatainkat csak korlátozottan látjuk el.”

Ahogy haladunk előre a napban, ideje átismételni, mi volt eddig, és mi várható a folytatásban.

  • Reggel 7:15-kor egy flashmobbal indult a nap a Széll Kálmán téren, ahova a Közép-Budai Tankerület több iskolájából körülbelül 200-an látogattak ki.
  • Debrecenben a diákok, tanárok és a szülők a Fazekas Mihály Gimnáziumtól a Kossuth térig alkottak kétszáz méteres élőláncot.
  • Szegeden több iskolában sztrájkolnak a tanárok, a Vasvári Pál Technikum előtt élőlánc volt, a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt 100-an tüntettek.
  • Zalaegerszeg belvárosában egy kilométeres élőlánc volt.
  • Sok iskolában a diákok távolmaradásukkal álltak ki a tanáraikért, például a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium 771 diákjából 88-an mentek iskolába.
  • A következő nagyobb esemény délután egykor a „Magyar Anyák” akciója lesz a Deák Ferenc téren.
  • 16:30-kor a Hősök terére szervezett tüntetést a „Diákok a Tanárokért” csoport, a menet a Belügyminisztériumhoz vonul majd.
  • Kövesse velünk továbbra is az eseményeket!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!