A Belügyminisztérium előtt égették el a tüntetők a tanároknak küldött tankerületi figyelmeztetéseket

2022. október 14. – 06:59

frissítve

A Belügyminisztérium előtt égették el a tüntetők a tanároknak küldött tankerületi figyelmeztetéseket
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több ezres tüntetést tartottak Budapesten péntek délután az oktatás jövőjéért.
  • A Diákok a Tanárokért által szervezett demonstráció résztvevői a Hősök terétől vonultak a hazai oktatást irányító Belügyminisztériumhoz.
  • Itt egy hordóban jelképesen elégették azokat a figyelmeztető leveleket, amelyeket a tankerületek a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak osztottak ki.
  • Október 23-ra újabb tüntetést hirdettek, a két pedagógusszakszervezet október 27-én újabb országos sztrájkot tart.
  • Győrben több száz diák tartott „hídfoglalást”, majd tüntetés kezdődött. Tüntetés volt délután Miskolcon és Kaposváron is.
  • Reggel óta a tanárok fekete ruhában, a diákok és szülők élőláncot alkotva álltak ki az oktatás jövőjéért vidéken és Budapesten egyaránt.

Az osztályfőnöki óra után énekóra kezdődött a Széll Kálmán téri demonstráción, ahol a tiltakozók először a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt énekelték, amihez egy új versszakot is költöttek, jelentette a helyszínről tudósítónk.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ezután elénekelték a tanárokat támogató tüntetések kvázi himnuszát, a Mi vagyunk grund!-ot A Pál utcai fiúkból.

Zalaegerszeg belvárosában reggel hétkor körülbelül egy kilométeres élőláncot alkottak a demonstrálók.

Reggel Pilisvörösváron is élőláncot alkottak a szülők és a pedagógusok. A 10-es úton a Művészetek házánál kezdődött a sor és a Friedrich Schiller Gimnáziumig tartott. A 350 méteres szakaszon a demonstrálókkal szimpátiájukat fejezték ki a reggeli csúcsban elhaladó autósok. Nagy többségük dudált, amit a demonstrálók tapssal köszöntek meg. A résztvevők azzal búcsúztak a szervezőktől, hogy máskor is eljönnek, amíg csak szükséges, írta egyik olvasónk.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex


Pénteken a verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde tanárai közül 18-an vesznek részt a sztrájkban.

Fotó: Kékesi Judit
Fotó: Kékesi Judit

A reggeli flashmob után tíz órára ismét demonstrációt hirdettek a budapesti Széll Kálmán térre, ahol a tervek szerint osztályfőnöki óra, énekóra és fogadóóra lesz. Az osztályfőnöki órán a Kodály iskola sztrájkoló és polgári engedetlenségbe lépő tanárainak közös nyilatkozatát fogják felolvasni. Helyszíni tudósítónk szerint a téren nagyjából ötvenen vannak, csörgők és dobok is vannak nálunk, feltehetően az énekórára készülve.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az ecsédi Richter Gedeon Általános Iskolában a tantestület 13 tagjából 11 sztrájkolt pénteken, a 150 tanulóból 36 ment iskolába. Az olvasónk azt írta: „Az igazgató nem rendelt el felügyeletet a nagy sztrájkolói létszám ellenére sem. A szülőknek kiküldtek egy levelet, miszerint a tanítás zavartalanul folyik”.

A Társaság a Szabadságjogokért pénteken fél 3-ig ingyenes jogi segítséget biztosít a pedagógusoknak munkajogi kérdésekben. Az országos sztrájkra és az esti tiltakozásokra való tekintettel 15–21 óra között bekapcsolják a gyülekezési jogi forródrótjukat is arra az esetre, ha valakinek azonnali jogi segítségre lenne szüksége. Jogászaik személyesen is jelen lesznek a budapesti, miskolci és debreceni tüntetéseken, ha szükség van rá, helyszíni jogi tanácsadással segítenek.

A sztrájktörvény elfogadása óta kevésbé látható a tanárok tiltakozása. Ennek oka, hogy a törvény olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő, amelyek betartása mellett a valódi munkabeszüntetés lényegében ellehetetlenül. Elégséges szolgáltatásokat minden sztrájk idejére elő kell írni, ennek célja, hogy ne álljanak le a létfontosságú tevékenységek. Viszont a pedagógusok sztrájktörvényében olyan feltételek szerepeltek, amelyek szerint gyermekfelügyeletet kell tartani minden osztályban a sztrájkkal érintett iskolákban, mégpedig úgy, hogy nem lehet összevonni csoportokat. Így mindenki csak azokkal és csak abban a tanteremben lehet együtt, akikkel, és ahol korábban is volt. Az érettségizőknek az összes érettségi tárgyból meg kell tartani az órát. A többi tanulónak a tanítási órák felét kell leadni, ez vonatkozik az összes tantárgy oktatására.

A csepeli Kölcsey Ferenc Általános Iskolában reggel 8-tól 9-ig a tanárok demonstrálását a szülők tiltakozása kísérte. Először az iskola előtti járdaszakaszon hosszas tapssal, majd a járdára krétával rajzolt üzenetekkel támogatták a pedagógusokat. Ezután az iskola udvarán a szülők és a demonstráló pedagógusok együtt kirakták a mozgalom jelét, a felkiáltójelet. Olvasónk szerint a pedagógusok „könnyes szemmel köszönték meg a szülők támogatását”.

Fotó: Micskei Detti
Fotó: Micskei Detti

Egy szülő tudomása szerint a Dunakeszi Szent István Általános Iskola pedagógusai majdnem teljes létszámban részt vettek az október 5-ei és 12-ei sztrájkban. Reggel a szülők szerveztek az iskola elé egy flashmobot, hogy kifejezzék szolidaritásukat a dunakeszi iskolák sztrájkoló tantestületeivel. A szülők az iskolától a város főterére vonultak.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A szegedi zsidónegyedben, a zsinagógákkal egy háztömbben található Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum előtt pénteken először volt megmozdulás, itt mintegy félszázan álltak be az iskolaépület előtti élőláncba. Fél nyolckor már 30–35 fő képezte a járdán sorakozó embervonalat, ami becsengetés előtt tíz perccel már 50 fős volt.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„Zsófikám, gyertek ti is” – szólt az egyik tanárnő, biztatva diákjait, hogy csatlakozzanak a lánchoz, amelyben a végére már több diák volt (~30 fő), mint pedagógus. A Gutenberg utca túloldalán további nagyjából 50 diák várakozott, akik bár nem álltak oda társaikhoz és tanáraikhoz, figyelő szemekkel kísérték végig a történéseket. Egy elhaladó autó dudálással fejezte ki szolidaritását.

Itt is megtörtént a közös nyilatkozat felolvasása, ezt a láncban különböző helyeken álló tanárok felváltva olvasták fel. Az élőláncot 7:53-ig tartották, ekkor az iskola tanára kara közösen vonult be, hogy megkezdjék a tanítást.

Pécsen már tegnap délután is volt egy tanári flashmob a tankerület előtt. Péntek reggelre eredetileg két élőláncot hirdettek meg, de a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanárai által szervezett eseményt végül tegnap le kellett mondani. Úgy tudjuk, hogy a rendőrségi bejelentés későn történt meg, ezért nem kaptak engedélyt a megtartására közterületen, és egy későbbi időpontra fogják újra meghirdetni. Az iskolából 31-en vesznek részt polgári engedetlenségben, 6-an sztrájkolnak, míg 15-en elvi támogatóként nyilvánították ki a véleményüket a mai napon.

A másik élőláncot a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium diákjai hirdették meg, de hasonló okok miatt az sem a tervek szerint alakult. A diákok nem sokkal nyolc óra előtt az iskola udvarán gyülekeztek. A Telex nem mehetett be, az egyetem szabályzataira hivatkozva információkat sem a dolgozóktól, sem a diákoktól nem kaphattunk. A kerítésen kívülről lehetett követni az eseményeket. Először a diákok beszédeket mondtak, majd a tanárok és diákok vegyesen, nagyjából 150-170 résztvevővel körbeállták az iskola udvarát. Néhányan a tüntetések jelképét rajzolták az udvar közepére. A helyszínen hallottak szerint tiltakozás csak az első órában volt.

Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

Pénteken reggel nyolc órától a demonstrációk mellett országos pedagógussztrájk kezdődött, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közösen hirdetett meg. Várhatóan nem mindenki sztrájkolni fog, több tanár a polgári engedetlenséget választja majd. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

A Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskola pedagógusainak döntő többsége, más intézmények pedagógusai, illetve szülők, szimpatizánsok nagyjából 200 ember részvételével élőláncot alkottak reggel az iskola körül, írja a Debreciner a Facebook-oldalán. A megmozdulásnak több célja is volt, felhívni a figyelmet a problémákra, ugyanakkor elmondani, min szeretnének változtatni: visszaállítani a sztrájkjogot, csökkenteni a diákok és tanárok terheit, növelni a pedagógusok bérét, szabad tankönyvválasztást, vélemények kikérését oktatást érintő döntésekkel kapcsolatban. A demonstráción részt vevők szolidaritást vállaltak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárokkal is.

Péntek reggel a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolánál szülők és gyerekek álltak ki az oktatás színvonalának javításáért és a pedagógusokért. A résztvevők 7:15-től 8:00-ig a tanárokat tapssal és a járdára írt támogató üzenetekkel fogadták.

Fotó: Politidisz György
Fotó: Politidisz György

Pénteken a Ráckevei Ady Endre Gimnázium szinte teljes tanári kara és a titkárság is sztrájkol reggel nyolc és tíz óra között. A diákok és a szülők szolidaritást vállaltak, a 453 diákból 398 diák nem jött iskolába. A diákok a gimnázium előtt élő lánccal fejezték ki támogatásukat.

Fotó: Hidvégi Klára
Fotó: Hidvégi Klára

Soroksáron reggel 7:30 és 8:00 között négy iskolából 200-an vettek részt egy közös élőláncban.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A kelenföldi Kincskereső általános iskolában és körülötte énekléssel egybekötött élőlánc volt reggel. A demonstrálók felkiáltójelet is alkottak.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Fillér utcai általános iskolában a sztrájkoló tanárok mellé a szülők szolidaritási tüntetést szerveztek reggel 8 és 9 között. A tanárok az iskolán belül, a megjelent nagyjából kétszáz szülő a kerítés másik oldalán, kívül állva tiltakozott. A szülői demonstráción elhangzott beszédben ki is tértek arra a furcsaságra, hogy a kerítés két oldalára szorultak.

„A magyar pedagógus az iskola területét el nem hagyva sztrájkolhat csak és kizárólag, és a magyar szülő sem akárhogyan tüntethet: a magyar szülő nem tüntethet az iskola területén, csak azon kívül. Még az is felmerült, hogy ráállhatunk-e a rézsűre, mert, ha az az iskola tulajdonában van, akkor bizony tüntető magyar szülők rá nem tehetik a lábukat” – hangzott el a beszédben.

Fotó: A szülői megmozdulás szervezői
Fotó: A szülői megmozdulás szervezői

A szülőket képviselő felszólaló azt is mondta: „ott voltam a Kossuth téren, láttam a hídon a gyerekeket, országszerte mozdulásokról olvasok, mert nem csak Budapest ébredt fel. Valami elkezdődött, valami, amire reagálni kell”. Arról is beszélt, hogy a szülők azért vannak itt, mert elegük van, de már régóta. Az iskola tárgyi feltételeiből, az egyoldalú tananyagból, a gyerekek és a tanárok leterheltségéből, és abból is, hogy a kéttannyelvű iskolai anyanyelvi tanárai hazautaztak: „Nézzük, hogy az ötödik angol tanár és a harmadik napközis jön a negyedikes gyerekünk osztályába, és végig néztük, ahogy az anyanyelvi tanárok visszamentek szülőhazájukba, kényelmesebb nyugdíjas évek reményében.”

Az óbudai Laborc utcai általános iskola előtt élőlánc volt. Egy szülő arról írt nekünk, hogy pénteken nagyon sok gyerek nem megy iskolába azért, hogy a tanárok rendesen tudjanak sztrájkolni. A résztvevők az iskola előtt megformázták a tiltakozás szimbólumát, a felkiáltójelet. Sőt, a demonstrációra zsíros kenyér is készült piros paprikás felkiáltójellel a tetején.

Zsíros kenyér piros paprikás felkiáltójellel. Fotó: Olvasói fotó / Telex
Zsíros kenyér piros paprikás felkiáltójellel. Fotó: Olvasói fotó / Telex


Pénteken a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban 36 tanár, két dolgozó sztrájkol. Az iskolában a 771 diák közül 88 ment be, így kifejezve szolidaritásukat tanáraikkal.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Olvasónk a budapesti Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumban zajló demonstrációról küldött képet szerkesztőségünknek.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Mars téren található Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt szintén tüntettek a, körülbelül 100–120 fős tömeg állt ki transzparensekkel, és követelésekkel a magyar kormány felé. A megmozdulást két diáklány indította, akikhez később tanáraik is odaálltak, egy hölgy büszkén húzta ki magát a fiatalok mellett, mondván: „én gyerekeim!”, jelezvén ezzel, hogy a két diák osztályfőnöke. A pedagógusok 7:35-kor közös szolidaritási nyilatkozatot olvastak fel, melybe egyben követeléseiket is belefoglalták, illetve a nyilatkozattal garantálják, hogy kiállnak egymásért, és a „nyilvanosság minden erejével” fognak küzdeni a kormány megfélemlítő politikája ellen, és a meghurcolások ellen.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A beszédek előtt, illetve után noÁr-dalokat énekeltek közösen a diákok és a tanárok, amihez a kórusban részt venni akaróknak kinyomtatott dalszöveget is adtak. Erre láthatóan nem volt szükség, ugyanis Molnár Áron dalait lassan már mindenki kívülről fújja. A számokon kívül a mozgalom új, ellenállást szimbolizáló felkiáltójele is feltűnt egyébként, a transzparenst két tanár közösen tartotta. A megmozdulás végén a szervezők köszönetet mondtak mindenkinek, aki jelen volt, a rendezvényt így zárták: „Köszönjük, hogy itt voltatok, menjünk dolgozni!”

Múlt héten, szerdán is volt élőlánc a városi piaccal szemben található iskola előtt, akkor a harmincméteres láncot 60–70 fő alkotta, nagyrészt pedagógusok, de ahogyan közeledtünk a 8 óra felé, folyamatosan bővült a tanítók kedves invitációjára megálló és csatlakozó tanulókkal is.

Több száz méteres élőláncot alkottak Debrecenben is péntek reggel, írja a Dehir.hu. A diákok, a tanárok és a szülők a Fazekas Mihály Gimnáziumtól a Kossuth térig alkottak élőláncot. Az eseményre a város több iskolájából érkeztek résztvevők. Egy szórólapot is osztogattak, melyen a diáktársadalom 12 pontja állt. A diákok azt skandálták: „Fizessétek ki a tanárainkat!”

Délután 17 órára a Diákok a Tanárokért – Debrecen nevű csoport hirdetett meg vonulásos tiltakozást. A tervek szerint a Nagytemplomtól az Egyetemig sétálnak majd el a demonstrálók.

A diákok 12 pontja – Fotó: Élőlánc a tanárokért Debrecenben Facebook-oldala
A diákok 12 pontja – Fotó: Élőlánc a tanárokért Debrecenben Facebook-oldala

A Stefánia parkban található Kőrösy József Közgazdasági Technikum is csatlakozott azon szegedi oktatási intézményekhez, akik bekapcsolódtak az országos sztrájkba. A megmozdulást reggel 7:15-re hirdették meg és egy nyilatkozatot olvastak fel (csakúgy mint a Tömörkény István Gimnázium előtt). Előzetesen öt szegedi iskoláról értesültünk, hogy terveznek kiállást ma reggelre, de olyan hírek is érkeztek, hogy több mint egy tucat intézmény vesz részt az országos eseménysorozat mai napján a városban és környékén.

Fotó: Bába Csanád / Szegeder
Fotó: Bába Csanád / Szegeder

Reggel 7 óra 20 perckor 16 tanár állt ki a Kőrösy elé, hogy felolvassák azt a közösen megfogalmazott nyilatkozatot, melyben szolidaritást fogadnak egymásért. A Kőrösyből a nyilatkozatot 23 pedagógus írta alá, és elmondták, remélik, csatlakoznak még hozzájuk. Az egymás felé való szolidaritás mellett határozottan elítélik kollégáik meghurcolását és követelik, hogy a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megilethessen és emiatt senkit, semmiféle retorzió ne érhessen. Kijelentették nyilatkozatukban továbbá azt is, hogy Szegeden ha bárkit ilyen retorzió fog érni a jövőben, akkor együtt, közösen fognak kiállni érte. A felolvasás után, amelyet nagyjából 40 diák hallgatott végig, tovább álltak az iskola előtt, így fogadva a gyerekeket, akik óráikra érkeztek, és akik többen biztatták pedagógusaikat.

Szülői összefogásban szervezett demonstráción a Biatorbágyi Általános Iskolánál 7:15-kor közös éneklés volt. Több elhaladó autós dudálással fejezte ki szolidaritását.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Írtunk már arról egy korábbi posztban, hogy a Móricz Zsigmond körtéren diákok gyülekeznek. A 150-200 diák hangos villámcsődületet tartott. „Nincs tanár, nincs jövő” – skandálták a téren a munkába igyekvő és a villamoshoz siető emberek között.

Fotó: Joób Sándor / Telex
Fotó: Joób Sándor / Telex

Ezután egy diák a hangosbeszélő azt mondta. Azzal is támogatják a tanáraikat, hogy részt vesznek az óráikon. És már most reggel legalább öt órán vettek részt:

  • Testnevelésórán, mert bizonyították állóképességüket.
  • Énekórán, mert elénekelték a Mi vagyunk a grundot.
  • Matematikaórán, mert kiszámolták, milyen sok embernek van elege ebből az oktatásból, és mennyi ember akar javulást.
  • Irodalomórán, hiszen verseket mondtak a téren, amelyekből kiderült, miért jelentenek ők egy közösséget és akarnak kiállni a tanáraik mellett.
  • Történelem- és társadalomismeret-órán, hiszen „mi ma itt a Móricz Zsigmond körtéren történelmet írunk!”.

A diákok ezután elmentek iskolába a többi órára.

A demonstrációt a Kempelen Farkas Gimnázium, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, az Újbudai Széchenyi István Gimnázium és a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium szervezte.

A Németh László Gimnáziumban 17-en sztrájkolnak, az iskola elé álltak ki fotózkodni, a kifeszített molinón az látható:

„Kioktatás helyett oktatási reformokat!”

Fotó: Varasdy Iván Fotó: Varasdy Iván
Fotó: Varasdy Iván

Tényleg olyan keveset keresnek a tanárok? Ráadásul otthon vannak már délután kettőkor? Hogy néz ki a fizetésük nemzetközi összehasonlításban, és miért fontos, hogy egy országban tisztességes fizetést kapjanak a tanárok?

Csütörtökön este jelent meg legújabb videónk, amiben pedagógusok mondják el, mennyi pénzt keresnek, hogy tudnak ennyiből megélni. Emellett elmondják azt is, hogy viselik a jelenlegi feszült helyzetet, és miért szeretnek még így is tanítani. Az elmúlt hetekben rengeteget forgattunk, kérdeztünk, adatokat elemeztünk: nézzék meg a videónkat, amiből képbe kerülnek a tanári fizetésekről!

A Berzsenyi Dániel Gimnázium 35 tanára sztrájkol pénteken, nyilatkozatukban azt írták: ez alkalommal lemondtak a polgári engedetlenségről.

„Gulyás miniszter állításával ellentétben a polgári engedetlenség célja nem a fizetésemelés, hanem a sztrájkjog visszaszerzése, azaz magasabb rendű erkölcsi cél. A sztrájk is, a polgári engedetlenség is azért zajlik, mert tanítani akarunk: szabadon, megfelelő körülmények között, munkánkat anyagilag és erkölcsileg értékelő, és nem becsmérlő közösségben.”

Fotó: Olvasói Fotó / Facebook
Fotó: Olvasói Fotó / Facebook

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!