Szülők és diákok százai tüntettek a gödöllői gimnáziumnál, hétfőtől négy intézménybe osztják szét a diákokat

Legfontosabb

2022. szeptember 29. – 20:58

Szülők és diákok százai tüntettek a gödöllői gimnáziumnál, hétfőtől négy intézménybe osztják szét a diákokat
A gödöllői Török Ignác Gimnázium felállványozott épülete – Fotó: Simor Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem érzik biztonságban magukat a gödöllői Török Ignác Gimnázium diákjai, tiltakozásul kivonultak csütörtökön az iskolából. Felújítása közben beázott az épület, a termekben áll a víz a padlón, a falak penészesek, a villanykapcsolók ráznak. Az igazgató online oktatásra állna át, de a Belügyminisztériumtól nem kapott választ a kérelmére. Csütörtök délután az iskola előtt demonstráltak a szülők, tanárok és diákok. Az igazgatót berendelték a tankerületi központba, ahol arról döntöttek, hogy hétfőtől nem lesz tanítás az épületben, online oktatás helyett négy helyszínen folytatják az órákat.

„Az épület tanulásra alkalmatlan” táblát ragasztott ki egy szülő a gödöllői Török Ignác Gimnázium bejárata előtt felállított kerítésre csütörtök délután. Két-háromszáz szülő és tanár gyűlt össze, miután tarthatatlanná vált szerintük a helyzet az iskola felújítása miatt.

A jó hírű gimnázium épületét júliusban kezdték felújítani, ám a legfontosabb munkálatokkal sem végeztek a tanévkezdésre. Szeptember óta állványokat kerülgetnek a diákok és a tanárok, a tanítást pedig rendre fúrás-faragás zaja zavarta meg. Hamar kiderült, hogy ez még a kisebbik gond volt. A tetőcsere miatt jelenleg csak fólia fedi az épületet, és az iskola brutálisan beázott a hét elején.

A falak penészesek, vakolat hullik mindenhonnan, és egyes beszámolók szerint még a konnektorból is folyt a víz.

Az iskola vezetése és szülők szerint nem biztonságos így az épület, azt szeretnék, hogy legyen online oktatás, amíg nem kerül rendes tető az épületre. Ezt azonban az oktatásért felelős Belügyminisztérium nem engedélyezte eddig.

Állt a víz és a vakolat a padlón, a szülők takarítottak

A gimnázium fenntartója, a Dunakeszi Tankerületi Központ vezetője csütörtök délután fél négyre fórumot szervezett az iskolába, hogy a szülők feltehessék kérdéseiket, és átbeszélhessék a kialakult problémát. A fórumot azonban a tankerület később lemondta, és a meghirdetett időpontban

berendelték az iskolaigazgatót a központba, Dunakeszire.

Nagyjából két-háromszáz szülő, tanár és diák így is odament az iskolához délután fél négyre transzparensekkel, majd megvárták, hogy visszajöjjön Fábián Bertalan igazgató a tankerületi központól, és tájékoztassa őket a fejleményekről.

„Sufnituning” – írták az egyik transzparensre, de volt, aki a „köpcösnek” üzent. „Ezt hogy gondoljátok?” – állt egy másik papíron, míg volt, aki azt írta fel: „Online oktatást káosz helyett!”

Az egyik édesapa azt mesélte a Telexnek, hogy ma is reggel 6 órára mentek a szülők az épületbe takarítani. Állt a víz a padlón, és tele volt lehullott vakolattal. Mint fogalmazott, évek óta hallani ugyan, hogy baj van az oktatásban, de most ezt a saját bőrükön is megtapasztalhatták.

„Most érezzük, hogy tök hülyének néznek bennünket”

– tette hozzá. Leginkább azt kifogásolja, hogy a fenntartó nem kommunikál tisztességesen a szülőkkel. Állítólag valamilyen ütemterv szerint halad a felújítás, de ez szavai szerint olyan, mint „Columbo felesége”, még senki sem látta.

Szülők, tanárok, diákok demonstráltak a gimnázium épülete előtt – Fotó: Simor Dániel / Telex
Szülők, tanárok, diákok demonstráltak a gimnázium épülete előtt – Fotó: Simor Dániel / Telex

„Borzasztóan dühítő” – fakadt ki egy édesanya is, miközben az igazgatóra vártunk. Ő szeptember elején írt a katasztrófavédelemnek, mert veszélyesnek érezte az épületet. Kijöttek az iskolába, és megállapították, hogy tűzvédelmileg rendben van, nem kell lezárni. Mint mesélte, tanévkezdés után tartottak egy fórumot is, ahova eljött a kivitelező. Itt állítólag elismerte, hogy van azbeszt a palatetőben, de azzal nyugtatta a szülőket, hogy ez nem a káros fajta.

A nagy beázás után az iskola egy része teljesen használhatatlanná vált. Hét eleje óta az 5. és 6. évfolyamosoknak (8 osztályos gimnázium) a közeli általános iskolában tartottak órákat, míg a 10. évfolyamnak a Művészetek Házában. De az egyik szülők azt mesélte:

volt óra takarítószertárban is, amely legalább nem volt beázva, igaz, hogy ülőhely nem mindenkinek jutott.

Csütörtök délután kézről kézre járt a gyülekezők között egy beadvány, amit az egyik szülő Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak címzett, és amelyben azt kérte, hogy az egészségre káros környezet miatt engedélyezzék az online oktatást. Van, aki már csak legyintett, amikor meglátta a papírt. Ez már a sokadik ilyen petíció, amivel a szülők próbálkoznak szeptember eleje óta – mesélte lapunknak. Eddig egyre sem érkezett válasz, mint ahogy a térség országgyűlési képviselőjének, Vécsey Lászlónak is hiába jelezték többen a tarthatatlan állapotot.

Hétfőtől négy helyen lesz tanítás

Jó másfél óra várakozás után befutott az igazgató, aki előbb a szülői munkaközösséget tájékoztatta zárt ajtók mögött a fejleményekről, majd kijött, és elmondta, hogy mire jutottak a tankerület vezetésével.

Pénteken még marad minden úgy, mint az előző napokban, azaz az osztályok egy része más helyszínre megy, és vannak a kevésbé szerencsések, akik maradnak az iskolában. Nem lesz kötelező bemenniük az iskolába, szülői kikérővel otthon maradhatnak. Fábián arról beszélt, hogy nekik online tartják meg az órákat, de persze senkinek nem tiltják meg, hogy bemenjen az iskolába, ha akar.

Hétfőtől viszont már nem lesz tanítás az épületben, de mindenki számára biztosítják a jelenléti oktatást.

A gödöllői intézményekkel együttműködésben négy helyszínen lesznek tanórák: az 5–6. osztályosoknak továbbra is az általános iskolában, a 7–9. évfolyamosok az egyetemen kapnak termeket, a 10. osztályosoknak az elmúlt napokhoz hasonlóan a Művészetek Házában, míg a 11–12. osztályosoknak a közeli református líceumban tartanak órákat.

Még csoportösszevonásokra sem lesz szükség – újságolta el az igazgató. „Nem kell összevonni az angolt a némettel, a magyart a matekkal.”

Fábián Bertalan, a gödöllői Török Ignác Gimnázium igazgatója – Fotó: Simor Dániel / Telex
Fábián Bertalan, a gödöllői Török Ignác Gimnázium igazgatója – Fotó: Simor Dániel / Telex

Apróbb nehézségek azonban így is lesznek. A 11–12. osztályosoknak délután lesz tanítás, mert délelőtt a líceum diákjainak vannak óráik. A líceumban viszont szaktantermek is vannak, amelyek máshol nem, így az érettségire készülőknek lesz például rendes kémialaborjuk.

„Azt nem tudom megmondani, hogy mikor lesz ennek vége. Abban kell bízni, hogy jobb lesz az idő, és az építkezés gyorsabban fog haladni”

– próbálta nyugtatni Fábián a szülőket. Abban bízik, hogy a rövidített őszi szünet után már ismét a saját épületükbe jöhetnek vissza, de erre semmi garancia nincs ma.

Kivonultak a diákok az iskolából

Csütörtök délelőtt kivonultak az iskolából a diákok, és az egyik tanuló lapunknak azt mondta: pénteken sem mennek be az intézménybe, ezzel tiltakoznak az iskolában uralkodó állapotok ellen.

A kivonulást a diákönkormányzat kezdeményezte, az egyik szervező szerint ezzel szeretnék támogatni a tanáraikat és enyhíteni a kellemetlenségeken.

„Emellett pedig saját egészségünket, biztonságunkat megőrizve békés körülmények között szeretnénk tanulni.”

Fábián Bertalan, a gimnázium igazgatója a Telexnek azt mondta: a diákok önállóan döntöttek a kivonulásról. Napközben írtak a szüleiknek, kértek tőlük kikérőt, és távoztak az iskolából. Fábián nem volt boldog ettől a döntéstől, de megérti a diákokat.

„Hogyha valakinek csorog a fejére az esővíz, megértem, hogy hazamegy. Mondhatnánk nekik, hogy üljenek vissza a helyükre, de hova?”

Mint mesélte, van olyan tanterem, ahol nem lehet felkapcsolni a villanyt, mert rázhat a fal. Munkavédelmi, balesetvédelmi felmérések voltak az iskolában, de a diákok, tanárok mentális állapotát nem mérte fel szerinte senki.

Szülők, tanárok, diákok demonstráltak a gimnázium épülete előtt – Fotó: Simor Dániel / Telex
Szülők, tanárok, diákok demonstráltak a gimnázium épülete előtt – Fotó: Simor Dániel / Telex

A tankerület szerint a munkavégzési területeket a kivitelező az ilyenkor szokásos módon elhatárolta, ide csak a kivitelező személyzete léphet be.

Az épület többi részében pedig az oktatás biztonsággal megszervezhető a felújítás befejezéséig.

Az ügyben csütörtökön megszólalt Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője is, aki Facebook-oldalán azt írta: az oktatás nem állhat meg, ahogy a beruházás sem, hiszen „mindannyiunk közös érdeke, hogy gyermekeink biztonságos, modern, stabil körülmények között tanulhassanak”. Ugyanakkor nyomatékosan kérte a döntéshozókat, hogy mihamarabb oldják meg a kialakult helyzetet.

Hiába kérvényezte az online oktatást az igazgató, nem kapott választ

Az iskola vezetése és a szülők azt szeretnék elérni, hogy legyen online oktatás az intézményben. Az iskola igazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta lapunknak, hogy erről nem a tankerület rendelkezhet, hanem az oktatásért felelős Belügyminisztérium engedélyére van szükség. Az iskola vezetése kérvényezte ezt, de még nem kaptak választ.

A gödöllői Török Ignác Gimnázium felállványozott épülete – Fotó: Simor Dániel / Telex
A gödöllői Török Ignác Gimnázium felállványozott épülete – Fotó: Simor Dániel / Telex

A probléma az, hogy online oktatást rendkívüli helyzetben rendelhetnek el, és az iskola igazgatója szerint a jogértelmezés nem ilyen rendkívüli helyzetekre vonatkozik. Mikor a személyes véleményét kérdeztük erről, úgy fogalmazott:

„Ebben az épületben tanítani nem lehet.”

Elrendelhet igazgatói szünetet, de a kimaradt napokat be kell majd pótolni, hosszabb távon pedig ez nem jelent megoldást szerinte.

„Csak a legeslegvégső esetben lehet online oktatásra áttérni” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, amikor a gödöllői iskoláról kérdezték. Szerinte akkor kell alternatív megoldást találni, ha azt közbiztonsági, közegészségügyi okok indokolják, vagy a tanításhoz szükséges feltételeket nem tudják garantálni. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem tudja pontosan, mi van Gödöllőn, így azt sem, mi a helyes döntés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!