Dolgoztam rendőrként, amíg mi nem jutunk hozzá infókhoz, addig a rendőrség semmit nem csinál

2022. szeptember 9. – 10:45

Dolgoztam rendőrként, amíg mi nem jutunk hozzá infókhoz, addig a rendőrség semmit nem csinál
M. János és társainak perének korábbi, 2021. december 12-i tárgyalása – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön tanúmeghallgatásokkal folytatódott az a büntetőügy, amelyben befolyással üzérkedéssel vádolnak a Fradi körül mozgó embereket, akik az ügyészség szerint 2014-2015-ben pénzt kértek vállalkozóktól azért, hogy Kubatov Gáborhoz és titkárához, Kindlovits Mátéhoz bejuttassák őket. Most a Fradi biztonsági főnökét hallgatta meg a bíróság, a korábban rendőrként dolgozó B. Imre arról beszélt, azért nem fordultak azonnal a rendőrséghez, amikor rájöttek, hogy néhányan visszaélhetnek a klubvezetők nevével, mert ha először ők nem jutnak hozzá megfelelő információkhoz, akkor a rendőrség szerinte semmit nem csinál.

A Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőügyben csütörtökön két olyan tanút hallgattak meg, akik a tárgyalt események idején is a Fradi biztonsági emberei közé tartoztak, az első tanú, B. Imre a sportklub biztonsági szolgálatának vezetője 2010 óta.

Akkoriban még Fradi Securitynek hívták a céget, ami a biztonsági feladatokat ellátta, de a tanú szerint ez az ügy 2015-ben „úgy megtépázta a hírnevüket”, hogy átalakították a vállalatot. Szégyen volt, hogy a Fradi körül ilyen történhetett – mondta B. Imre.

A bírósági ügynek van egy különös szereplője, Sz. Ferenc, aki a Fradi egyik híres/hírhedt szurkolói koordinátora volt akkoriban, rá több vádlott is hivatkozott a bíróságon, a tanúk közül is többen úgy beszéltek róla, mint az ügy egyik szereplője, de nincs ott a vádlottak között, a bíróság pedig hiába szeretné meghallgatni, egész egyszerűen nem találják, nem tudják, hol van jelenleg.

B. Imre úgy fogalmazott a tanúmeghallgatásán: Sz. Ferenc teremthette meg azt a hátteret, ami a vállalkozók felé azt a látszatot kelthette, hogy a későbbi vádlottaknak van befolyása a dolgok alakulására. (Azt a látszatot keltették a vállalkozókban, hogy le tudják ültetni őket olyan emberekkel, akikről azt feltételezték, hozzásegíthetik őket közpénzes megbízásokhoz.) A biztonsági vezető korábban a rendőrégnek tett vallomásában azt mondta: Sz. Ferenc szerepét az ügyben sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták.

A csütörtöki tárgyaláson B. Imre arról is beszélt, hogy 2015-ben részben azért vált meg a klub Sz. Ferenctől, mert ebben a befolyással üzérkedéses ügyben is lehetett valamilyen szerepe. Az ügy elsőrendű vádlottját, M. Jánost Sz. Ferenc mutatta be a klub több alkalmazottjának. Kubatov Gábor FTC-elnök jobbkeze, Kindlovits Máté is arról beszélt a tanúmeghallgatásán: az egykori hírhedt szurkolói koordinátor mutatta be neki az elsőrendű vádlottat.

A bíró leginkább arról kérdezte a klub biztonsági vezetőjét, B. Imrét, hogyan kezdték felgöngyölíteni az ügyet, miután a tudomásukra jutott, hogy valakik pénzeket kérnek vállalkozóktól a Fideszre, Kubatovra és Kindlovitsra hivatkozva. B. Imre arról beszélt, hogy „belső vizsgálatot” tartottak, amin jelen voltak azok az emberek, akiknél fennállt a gyanúja az illegális tevékenységnek – tehát a mostani bírósági ügy vádlottjai közül többen is –, illetve B. Imre mellett Sz. Ferenc és Kindlovits Máté is ott volt a „szembesítésen”.

Nem bízták rögtön a rendőrségre

A korábbi tárgyalásokon már volt szó arról, hogy ezen a Fradi székházban tartott belső vizsgálaton az egyik olyan vállalkozóval „szembesítették” a gyanús embereket, akitől a vád szerint szintén pénzt kértek az ügye megfelelő intézéséért.

Ezen a szembesítésen a biztonsági vezető szerint a gyanús személyek önkéntes nyilatkozatokat tettek arról, hogy melyik vállalkozóktól, hol, mennyi pénzt kértek. B. Imre azt mondta: „onnantól, hogy szembesítve voltak, már nem volt visszaút nekik”, de szerinte semmiféle ráhatás, nyomásgyakorlás, erőszak nem kellett ehhez. „Együttműködőek voltak, nem láttam sérülést.”

B. Imre a vádlottakat képviselő ügyvédek kérdéseire azt mondta, egy belső vizsgálat azokra terjedhet ki, akik a Fradinál dolgoznak. Az ügyvédek ezután érdeklődtek arról, hogy ha ezen a szembesítésen a szembesítettek közül kizárólag Sz. Ferenc dolgozott a Fradinak, akkor a többi emberre hogyan terjedhetett ki a belső vizsgálat. B. Imre szerint ez nem „munkaügyileg szabályozott belső vizsgálat” volt, de azt feltételezték azokról az emberekről, hogy visszaéltek a klub vezetőinek nevével, „és ki akartuk deríteni, hogy mi történt.” (…) „Lehet, hogy nem voltam teljesen kóser, de próbáltam megoldani ezt a dolgot” – mondta.

Erről a belső vizsgálatról hangfelvételt is készítettek B. Imréék, amelyen a későbbi vádlottak beismerik, hogy pénzeket kértek a vállalkozóktól. Az ügyvédek arról is érdeklődtek, hogy ha a vádlottakról van ilyen hangfelvétel, hogy lehet, hogy pont olyan felvétel nincs, amin Sz. Ferenc, tehát az egyetlen Fradi-alkalmazott beszélt volna arról, hogy neki volt-e szerepe az ügyben. A biztonsági főnök azt mondta, hét év távlatából nem emlékszik rá, hogy ez miért van így.

Az ügyvédek arról is érdeklődtek, hogy ha a vádlottak önként beszéltek mindenről, és a hangfelvételek is rövidek, akkor ezek a nem Fradi-alkalmazott emberek miért voltak a biztonsági személyzet több tagjával a klub székházában hosszú órákig. B. Imre ennyi év után nem emlékszik rá, pontosan mennyi ideig voltak ott. A vádlottak védői arról is érdeklődtek, hogy még az egész „belső vizsgálat” előtt miért nem fordultak a rendőrséghez, ha súlyos bűncselekményekre utaló dolgok derültek ki. B. Imre szerint mielőtt a rendőrséghez fordultak, „tudniuk kellett, miről van szó.”

A keddi tárgyaláson a Kubatov Gábor kabinetvezetőjeként dolgozó Kindlovits Máté arról beszélt a tanúmeghallgatásán, hogy azért sem vitte be a klubszékházbeli szembesítésen készült hangfelvételeket a rendőrségre, amikor első alkalommal elment feljelentést tenni, mert nem tudta, hogy bevihet-e a rendőrségre egy ilyen felvételt, nem tudta, elhangzanak-e rajta személyes adatok. Nem volt vele tisztában, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, hiszen ez a Fradi biztonsági főnöke, azaz B. Imre hatásköre volt, aki korábban 25 évig dolgozott életvédelmi rendőrnyomozóként.

Egy korábbi tárgyaláson az egyik vádlott védője arról beszélt, hogy a hangfelvételeket több okból is ki kéne zárni az eljárásból, például mert felmerülhet, hogy az érintettek nem önszántukból nyilatkoztak.

Amikor a csütörtöki tárgyaláson az ügyvédek azt pedzegették, miért nem fordultak rögtön a rendőrséghez, miért kezdték el maguk felderíteni az ügyet, akkor a korábbi rendőr B. Imre kérdőre vonta őket: „ahhoz a rendőrséghez forduljunk, akik engem háromszor hallgattak ki, mintha én lennék az ügy elsőrendű vádlottja?! (…) Dolgoztam rendőrként, tudom, hogy amíg mi nem jutunk hozzá bizonyos információkhoz, addig a rendőrség magától semmit nem csinál.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!