Én vagyok Kubatov előtt a védőpajzs

2022. szeptember 7. – 13:03

frissítve

Én vagyok Kubatov előtt a védőpajzs
M. János egy korábbi tárgyaláson – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróság elé kellett állnia néhány, a Fradi körül mozgó embernek, mert az ügyészség szerint pénzt kértek vállalkozóktól azért, hogy Kubatov Gáborhoz és titkárához, Kindlovits Mátéhoz bejuttassák őket. Az ügy keddi tárgyalásán Kindlovitsot tanúként hallgatta meg a bíróság.

Még decemberben indult egy büntetőügy a Fővárosi Törvényszéken, amelyben a büntetett előéletű M. Jánost és társait befolyással üzérkedéssel vádolják. Az ügyészség szerint azért kértek pénzt, hogy közpénzes projektek megvalósítására jelentkező vállalkozókat bejuttassanak Kubatov Gáborhoz, a Fidesz pártigazgatójához, az FTC-elnökéhez, illetve a Kubatov kabinetvezetőjeként, jobbkezeként ismertté vált Kindlovits Mátéhoz.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott, az FTC körül mozgó M. János 2014-ben és 2015-ben több vállalkozóval is egyeztetett a Fidesz Lendvay utcai székházában és az FTC ingatlanjaiban, akiknek az ügyeik megfelelő intézését ajánlotta milliós kenőpénzekért, valamint azért cserébe, ha nagyobb összegekkel támogatják a Ferencvárost.

A vádirat szerint Kindlovits is fogadta az érintett vállalkozókat a Fidesz székházában, illetve a Groupama Aréna elnöki bokszában. A keddi tanúmeghallgatásán arról beszélt, ő egyfajta szűrő volt Kubatov Gábor előtt, meghallgatta, hogy a jelentkezők milyen szándékkal közelednek a klubhoz, mennyire vehetők komolyan. Az ügyészség szerint M. Jánosék ezeket a találkozókat arra használták, hogy a vállalkozóknak azt a látszatot erősítsék, Kubatov és Kindlovits révén érnek majd el kedvező döntéseket.

A vád szerint a vállalkozók azt remélték, Kubatovékon keresztül sok százmilliós állami megbízásokhoz juthatnak, elnyerhetik szennyezett ipari területek rekultivációs feladatait, vagy megrendelést kaphatnak elektronikus villanyóra-leolvasó rendszerükre. Az ügyészség szerint Kindlovits egy ideig nem tudott arról, hogy a vádlottak az ő és Kubatov nevére, státuszára hivatkozva kérnek pénzeket vállalkozóktól, de aztán Kindlovits tett feljelentést.

A bíróság szeretne meghallgatni egy embert, de nem találják

Kindlovits Mátét korábban összefüggésbe hozták az ellenzéki népszavazást megakadályozó kopaszokkal, legutóbb pedig épp a Telex mutatta be, hogy ő is azok közé tartozik, akiknek bejárásuk van Orbán Viktor hivatalába. Kedden tanúként hallgatta meg a bíróság, az ügyben tárgyalt események idején, tehát 2014–2015-ben Kindlovits már Kubatov kabinetvezetőjeként dolgozott.

A bíró kérdésére elmondta, hogy az elsőrendű vádlott M. Jánost Sz. Ferenc révén ismerte meg, aki a Fradi egyik híres/hírhedt szurkolói koordinátora volt akkoriban, de egy idő után megromlott a viszonya a klub vezetésével. M. János többször arra hivatkozott, hogy ő a vállalkozókat Sz. Ferenchez közvetítette tovább, egy olyan személyhez, aki nincs a vádlottak között. Sz. Ferencet egyébként szeretné meghallgatni a bíróság, de egyszerűen nem találják.

Kindlovits arról is beszélt, hogy neki azt mondták, M. János olyan embereket szeretne bemutatni neki, akik az FTC-t szeretnék támogatni. Vagy mert Fradi-szurkolók, vagy mert szponzorok lennének, reklámfelületet vásárolnának. M. János ezeket az embereket kísérte – mondta. Kindlovits szerint M. János esetében soha semmilyen támogatási kontraktus nem jött létre.

Elnök úr előtt én voltam a védőpajzs

A bíró arról is kérdezte Kindlovitsot, hogy pontosan hogyan nézett ki akkoriban a szerepköre. Mint mondta, azok közül, akik szerettek volna a Fradival támogatói vagy szponzori kapcsolatba kerülni, ő hallgatta meg azokat, „akiknek nem volt referenciája”. Azt kellett megnéznie, hogy „milyen szándékkal akarnak közeledni” az FTC felé, nem szélhámosok-e. „Elnök úr előtt én voltam a védőpajzs” – mondta. Szerinte azért is volt erre szükség, mert a Fradi korábbi vezetőinek idejében sok olyan szerződés jött létre, aminek rossz hatása volt a klubra.

Elmondta, hogy amennyiben ő olyan javaslatot tett, hogy egy érintettnek komoly szándéka van, akkor került tovább a következő tárgyalási szintre a dolog, de „M. János ügyeiben egyszer sem jutott tovább erre a szintre.” Túl nagy jelentőséget nem tulajdonított neki, mert ebben az időszakban „nagyon sok ilyen találkozó volt, akár napi 4-5-6 is.”

Kindlovits többször hangsúlyozta: csakis olyan ügyeket hajlandó támogatni, amik a magyar emberek, a nemzet érdekeit szolgálják. Soha senkinek nem szoktam feltéteket szabni, nekem az a dolgom, hogy bizonyos dolgokat becsatornázzak a megfelelő irányba – mondta.

Sosem derült ki számára, hogy M. János pontosan mivel foglalkozik, úgy fogalmazott: „Lehet, hogy hibáztam, hogy egyszer sem kértem számon, hogy az illető úriember mit keres ezeken a találkozókon.”

Tíz éve nem használ névjegykártyát, nehogy visszaéljenek vele

Kindlovits arról is beszélt a tanúmeghallgatásán, hogy azon túl, hogy mit játszott a Fradi, vagy hogy milyen az időjárás, igyekezett nem kommunikálni az elsőrendű vádlott M. Jánossal. Főként azért, mert szűkös volt az ideje, 15-20 percnél többet egy ügyre nem akart fordítani. Illetve ehhez hasonló esetek miatt tíz éve nem használ például névjegykártyát, hogy véletlenül se lehessen visszaélni az ilyen helyzetekkel.

Több eset is szemet szúrt neki. Egyszer például azzal keresték meg, hogy szeretnének bemutatni neki „egy nagy fradistát”. A Fidesz Lendvay utcai székházában találkozott is az illetővel, aki aztán az ügy egyik vádlottja lett. M. János kíséretében az illető arról beszélt a Fidesz-székházban, hogy szeretne jelentkezni a Budapesti Vegyiművek telepének rekultivációjára, amire Kindlovits mondta neki, hogy adja be a jelentkezést a pályázati kiírásra. „Nem is értettem, miért jöttek hozzám. (…) És kicsit ők is meglepődtek, mintha nem erre számítottak volna.”

Jöttek olyan hangok, hogy egyes emberek pénzt szednek vállalkozóktól Kubatovra és rá hivatkozva. Arra a feltételezésre jutott M. Jánossal és több másik vádlottal kapcsolatban is, hogy valamilyen bűncselekménysorozatot követtek el a Fidesz, az FTC és az ő neve felhasználásával. Szerinte a tudtuk nélkül az FTC épületeit is használták a találkozóik lebonyolítására. Úgy fogalmazott, beszélt Kubatov Gáborral a gyanús esetekről, és arra jutottak, elmegy a rendőrségre feljelentést tenni.

Kindlovits kifejtette a magánvéleményét a bírónak arról, hogy szerinte egy másik vádlottnak, M. Attilának nem a vádlottak között lenne a helye, hanem a tanúk között, mert ő volt az egyik kulcsfigurája M. Jánosék lebuktatásának. A vállalkozóként tevékenykedő M. Attila a legutóbbi tárgyaláson arról beszélt, gyanús lett neki M. Jánosék magatartása, ezért úgy döntött, bemegy a Duna Aszfalthoz, mert Szíjj Lászlóval akart beszélni, akivel jó kapcsolatban volt. Megkérdezte tőle, hogy szerinte rendben van-e, hogy pár alak Kubatovra hivatkozva kér pénzt tőle, hogy elnyerhessen egy megbízást. M. Attila szerint Szíjj azt mondta neki, hogy ilyen nincs, inkább „tartsa magát távol ezektől az emberektől”, és szóljon minderről Kubatovnak.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke beszél a csapat szurkolóival rendezett találkozón a budapesti Groupama Arénában 2016. áprilisában – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kubatov Gábor, az FTC elnöke beszél a csapat szurkolóival rendezett találkozón a budapesti Groupama Arénában 2016. áprilisában – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Volt egy vitatott szembesítés

A májusi tárgyaláson az is elhangzott, hogy volt egy „szembesítés” a Fradi székházában, amin részt vettek M. Jánosék és Kindlovitsék is. M. Attila ott megismételte, hogy M. Jánosék pénzt kértek tőle. Erről a találkozóról M. János és néhány vádlott azt mondja, Kindlovitsék az egyik biztonsági emberrel megverték és megfenyegették őket.

Ezen az ominózus Fradi-székházbeli 2015-ös találkozón készült egy hangfelvétel, amely az ügyészség szerint alátámaszt néhány vádat, mert M. Jánosék beismernek rajta néhány dolgot. Csakhogy több vádlott védője is azt kérte a bíróságtól, zárják ki az eljárásból a hangfelvételt, mert egyrészt felmerülhet, hogy törvénytelenül rögzítették, másrészt elképzelhető, hogy manipulatív módon lett megszerkesztve. Sőt, az egyik védő szerint felmerülhet az is, hogy az érintettek nem önszántukból nyilatkoztak a felvételeken, hanem kényszer és fenyegetés hatására (az egyik vádlott például pofozkodásról beszél a hangfelvételen).

A keddi tárgyaláson a vádlottak védői közül néhányan próbálták megtudni Kindlovitstól, hogy miért nem említette a rendőröknek a hangfelvételt, amikor első alkalommal bement a rendőrségre feljelentést tenni, és órákig ott tartózkodott. (A felvételt később foglalta le a rendőrség.) Azt mondta, nem tudhatta, hogy bevihet-e a rendőrségre egy ilyen felvételt, nem tudta, elhangzanak-e rajta személyes adatok. Nem volt vele tisztában, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, hiszen ez a Fradi biztonsági főnökének a hatásköre volt, aki korábban 25 évig dolgozott életvédelmi főnyomozóként.

Az ügyvédek arról is kérdezték Kindlovitsot a keddi tárgyaláson, hogy M. Jánosék hogyan jutottak be az ominózus szembesítés előtt a székházba, és azt is pedzegették, mennyire lehet könnyen kijutni onnan. De a tanú egyrészt hét-nyolc év távlatából nem emlékezett mindenre, másrészt azzal védekezett: sosem dolgozott portásként az épületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!