A Fidesz-székházban és az FTC-stadionban kérték az ügyeik elintézését, büntetőper indult vállalkozók és közvetítőik ellen

Legfontosabb

2021. december 16. – 19:16

A Fidesz-székházban és az FTC-stadionban kérték az ügyeik elintézését, büntetőper indult vállalkozók és közvetítőik ellen
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Különös büntetőügy kezdődött csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint az elsőrendű vádlott, az FTC körül mozgó M. János több vállalkozóval is egyeztetett a Fidesz Lendvay utcai székházában és az FTC különböző ingatlanjaiban, akiknek az ügyeik megfelelő intézését ajánlotta milliós kenőpénzekért, valamint azért cserébe, ha nagyobb összegekkel támogatják a Ferencvárost.

A büntetett előéletű M. Jánost és társait befolyással üzérkedéssel vádolják, a Fővárosi Főügyészség szerint Kubatov Gábor Fidesz-alelnök és FTC-elnök kapcsolataira hivatkozva ajánlották vállalkozóknak különböző ügyek elősegítését.

Az ügyészség szerint a vállalkozókkal folytatott egyeztetéseken részt vett a Kubatov titkáraként elhíresült Kindlovits Máté is, aki aztán maga tett feljelentést.

FRISSÍTÉS!

Cikkünkben korábban valótlanul állítottuk, hogy Kindlovits Máté a vádirat szerinti, 2014 májusa és 2015 nyara között zajlott egyeztetések után csak jó pár évvel később tett volna feljelentést. Ezzel szemben a valóság az, hogy Kindlovits Máté a feljelentést 2015. augusztus 14-én 10 óra 14 perckor tette. A hibáért elnézést kérünk.

Kindlovitsot korábban szoros összefüggésbe hozták az ellenzéki népszavazást megakadályozó kopaszokkal, legutóbb pedig épp a Telex mutatta be, hogy ő is azok közé az emberek közé tartozik, akiknek bejárása van Orbán Viktor hivatalába, a Karmelitába.

A vádirat szerint Kindlovits több alkalommal fogadta az érintett vállalkozókat a Fidesz székházában illetve a Groupama Aréna elnöki bokszában. Az ügyészség szerint M. Jánosék ezeket a találkozókat arra használták, hogy a különböző előnyökre ácsingózó vállalkozóknak azt a látszatot erősítsék, Kubatov és Kindlovits révén érnek majd el számukra kedvező döntéseket.

Az ügyészség szerint a vállalkozók azt remélték, Kubatovékon keresztül sok százmilliós állami megbízásokhoz juthatnak, például elnyerhetik szennyezett ipari területek rekultivációs feladatait, vagy megrendelést kaphatnak elektronikus villanyóra-leolvasó rendszerükre. A vállalkozók között feltűnt Sz. F. Zsolt Sándor, az évekkel ezelőtt milliárdos piramisjáték-botrányba keveredő Fortress-birodalom vezére is, aki azt akarta elérni, hogy a Magyar Nemzeti Bank oldja fel az érdekeltségébe tartozó cégek zárolt számláit.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A vádirat alapján az látszik, hogy Kubatov titkára huzamosabb időn keresztül kapcsolatban volt olyan büntetett előéletű, a Fradi körül mozgó emberekkel, akik az ügyészség szerint náluk magasabb szinteken lévő emberek befolyásával üzérkedtek.

Érdekességek az ügyészségi eljárásban

A csütörtöki előkészítő tárgyaláson a büntetőügy tíz vádlottja közül egyik se ismerte el bűnösségét. Védőik viszont kritikákkal illeték az ügyészségi munkát, és jó pár – az ügyészség által idézni nem kívánt – tanú meghallgatását kérték. Az elsőrendű vádlott, M. János több olyan tanú meghallgatását kérte, akik szerinte az ő ártatlanságát bizonyíthatják.

M. János szerint több érdekesség volt az eljárás során, hivatkozott például arra, hogy küldtek egy szerintük fontos információkat tartalmazó emailt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyik nyomozójának, de szerinte az NNI valamiért mégsem ismeri el, hogy megkapták a levelet.

Szintén érdekesség a nyomozó hatóság munkájával kapcsolatban, hogy ugyan megpróbálták felkutatni és kihallgatni Szabó „Szőke” Ferencet, de egész egyszerűen nem találták. Ő a vádiratban szereplő ügyek idején a Fradi szurkolói koordinátora és a Fradi Security fontos embere volt, szintén büntetett előéletű. Szabó 2013-ban azzal került be a hírekbe, hogy társaival együtt védte a Fidesz-székházat olyan fiataloktól és civil szervezetektől, akik az új alkotmány elfogadása ellen tiltakoztak. Később szintén Szabó és csapata akadályozta meg, hogy Nyakó István elsőként vigye az időbélyegzőhöz az MSZP vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését.

M. János arról is beszélt az előkészítő ülésen, teljesen abszurdnak tartja, hogy Szabót nem találták meg a nyomozók, ő ebben tud segíteni, hiszen hetente látja a Fradinál, a telefonszámát is meg tudja adni. Az ügyészség nem kérte, hogy a bíróság tanúként hallgassa ki Szabót, több vádlott ügyvédje azonban azt kérte, a bíróság mégis idézze be őt.

Szabó néhány évvel ezelőtt kitálalt a sajtónak, azt mondta, a Fradi legfelsőbb körei évekig használták mindenféle problémás ügyek elintézésére, aztán eldobták, és olyannal vádolták, amit nem követett el. „Ma én vagyok bedobva, holnap egy másik lesz, csütörtökön a harmadik, később meg a negyedik. Sajnos ez egy ilyen világ” – mondta 2018-ban. A mostani ügy vádlottjainak folyosói beszélgetései alapján úgy tűnik, Szabó azóta kiegyezhetett a Fradi legfelsőbb köreivel, az utóbbi időben nem is lehetett őt látni az újságokban.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ellentmondásos körülmények között rögzített hangfelvétel

Az ügyészség szerint egyes vádakat alátámaszt egy 2015-ös hangfelvétel, amelyet az FTC székházában rögzítettek. Ezen a vád szerint néhány vádlott, köztük az elsőrendű M. János beismer néhány dolgot, valamint az érintettek tisztára mossák Kubatov titkárát, vagyis arról beszélnek, neki nem volt szerepe a befolyással üzérkedésben.

Csakhogy több vádlott védője is azt kérte a bíróságtól, zárják ki az eljárásból a hangfelvételt, mert egyrészt felmerülhet, hogy törvénytelenül rögzítették, másrészt a többórás beszélgetéshez képest a felvétel jóval rövidebb, ezért elképzelhető, hogy manipulatív módon lett megszerkesztve. Sőt, az egyik védő szerint felmerülhet az is, hogy az érintettek nem önszántukból nyilatkoztak a felvételeken, hanem kényszer és fenyegetés hatására.

Az ügyet figyelemmel kísérő Hadházy Ákos szerint különös az is, hogy a másodrendű vádlottat a nyomozók valószínűleg meg sem hallgatták. Ő egyébként az előkészítő ülésen ezt lényegében megerősítette, őt valamiért „kivonták a nyomozásból” – mondta.

Hadházy érdekesnek tartja azt is, hogy a vádirat szerint több vádlott a Fradinak adott támogatással akarta megvenni Kubatovék befolyását. Viszont szerinte kérdéses, hogy ezt valóban csak a vádlottak akarták-e elérni, vagy esetleg a Fradi felsőbb köreiből is lett volna erre igény. Nemrég egyébként Bige László beszélt arról a Partizánnak adott interjújában, korábban valahogy „belekényszerült”, hogy néhány éven át százmilliókat adjon a Fradinak.

A büntetőügy elsőrendű vádlottjára, M. Jánosra hét év börtönt kér az ügyészség. Az ügy egyelőre nem tud tárgyalással folytatódni, mert több vádlott valamiért nem jelent meg a bíróság előtt, így az első tárgyalásra csak hónapok múlva kerülhet sor. Ezért az igazán izgalmas tanúvallomásokra valószínűleg a jövő tavaszi választások utánig várni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!