„Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát!” – ezren tüntettek a Széchenyi téren

2022. augusztus 17. – 18:17

frissítve

„Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát!” – ezren tüntettek a Széchenyi téren
Fotó: Németh Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A fakitermelés egyszerűsítéséről szóló kormányrendelet visszavonásáért tüntettek szerda este hat órától az MTA Széchenyi téri épülete előtt. A civil szervezetek demonstrációján több mint ezren vettek részt, és Jane Goodall világhírű etológus is üzenetet küldött. A helyszínen erdőőrséget szerveztek, hogy megakadályozzák a favágásokat. A főszervező szerint ez nem pártpolitikai kérdés, hanem létkérdés, a gyermekek jövője a tét. A budapestivel egy időben Nyíregyházán és Pécsen is tüntettek.

Közös tüntetést hirdettek meg az ország zöld civil mozgalmai a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé szerda estére „Ne vágj ki minden fát!” címmel. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza a fakitermelést jelentősen egyszerűsítő rendeletet.

A fakitermelés korlátozásának eltörlése szerintük végzetes hiba a klímaválság kellős közepén. „Az előttünk álló tél túlélése valamennyiünk érdeke, ez a rendelet azonban szükségtelen és értelmetlen, hisz a most kivágott fa ezen a télen még alkalmatlan lesz tüzelőnek. Az évtizedek óta vagy akár száz éve növekvő fák erdeinek kivágása rövidlátó és értelmetlen pusztítás” – írták előzetesen az esemény Facebook-oldalán.

Este hat órakor a Széchenyi téren felállított színpad előtt kezdtek gyülekezni a tüntetők. Zene szólt, és három, gólyalábon álló, fának öltözött ember szórakoztatta a résztvevőket. Helyszíni tudósítónk szerint ekkor még néhány százan lehettek kint az MTA épülete előtt, később aztán nagyjából ezerfősre duzzadt a tömeg. Sokan jöttek gyerekkel, kutyával, biciklivel, és még lufifújás is volt.

A kánikula miatt az emberek inkább a távolabbi fák alatt vagy a színpad mögötti árnyékban ültek beszélgetni. A hangulat inkább egy kis fesztiválhoz hasonlított, mint tüntetéshez. Hat után nem sokkal egy rendőrautó lezárta a tér mögötti körforgalmat, majd nem sokkal később elkezdődött a hivatalos program.

„Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát!”

– skandálták a résztvevők, amikor a két műsorvezető, Szabó Simon és McMenemy Márk fellépett a színpadra, és előbbi felolvasta az erdő fohászát.

Fotó: Németh Péter / Telex Fotó: Németh Péter / Telex
Fotó: Németh Péter / Telex

Erdőőrséget szerveznek a fák pusztítása ellen

A rendezvény elején bejelentették, hogy a civil szervezetek erdőőrséget szerveznek a helyszínen. A színpad melletti sátornál bárki jelentkezhetett, akit majd riasztanak, ha valahol fakivágást észlelnek. Tudósítónk szerint itt rengetegen álltak sorban még a rendezvény vége felé is.

Nincs az a fűrész és nincs az a balta az eseményen felszólaló NoÁr szerint, ami ennyi embert megállít.

A résztvevők tenyerére pedig piros ikszet rajzoltak, így tiltakozva a fák kivágása ellen.

Egy jó kommunikációs fogás volt Nagy István miniszteri utasítása kedden, amellyel megtiltották a tarvágást a védett területeken. Erről beszélt az elsőként felszólaló Rodics Katalin. A Greenpeace szakértője szerint az erdők továbbra is veszélyben vannak, a miniszteri utasítás ugyanis nem írja felül a kormányrendeletet.

Azt mondta, a második világháború óta évről évre nőttek az erdős területek Magyarországon.

2016-ban azonban ez a tendencia megállt, és az utóbbi években már csökkent a valódi erdők területe és aránya.

Óriási életközösséget alkot egy erdő, amit meg kell őrizni a gyerekeinknek, unokáinknak Rodics szerint. Könnyek között arra kérte a résztvevőket, hogy ne hagyják magukat, és érjék el, hogy a kormány vonja vissza a rendeletet.

Kecskés Tímea a Székesfehérvár környéki településeket összefogó Zöldellő Sárrét! Egyesület képviseletében arról beszélt, hogy szerinte mindenkinek van valamilyen kellemes gyermekkori emléke a természetről, az erdőkről. Azt szeretné, hogy a gyerekei is kirándulhassanak még erdőben, és behúzódhassanak a Széchenyi tér fáinak árnyékába. Azt kérte, hogy ősszel mindenki ültessen annyi fát, ahány éves. Ha pedig ez nem megy, legalább egy fát, és azt locsolja rendszeresen.

Fotó: Németh Péter / Telex Fotó: Németh Péter / Telex
Fotó: Németh Péter / Telex
Fotó: Németh Péter / Telex

F. Nagy Zsuzsanna a Mentsük meg a Bükköt! képviseletében Miskolcról érkezett, ahol múlt héten már tüntettek a kormányrendelet visszavonásáért. Mint fogalmazott, sokkolta őket a rendelet, amely veszélyezteti a Bükk erdeit.

Szükség van tűzifára szerinte, de az eddigi szabályozás mellett is ki lehetne termelni annyit, ami kell.

F. Nagy bírálta a szociális tűzifaprogram elosztási rendszerét is. A Sajó völgyében azt tapasztalják, hogy néhány prominens családnál pakolják le az államilag kiosztott tűzifát, a rászorulóknak pedig maguknak kell megoldaniuk.

A miskolci környezetvédő aktivista azt mondta, szerinte a „harácsolók” szemet vetettek a szeretett Bükk erdeire, és ezért hozták ezt a rendeletet. „A nagy tavakat már elvesztettük – fogalmazott –, de az erdeinket nem hagyjuk. Lokális, nemzeti és nemzetközi kötelességünk az erdők megvédése.”

Bojár: A kormány tűzifának aprítaná fel gyermekeink jövőjét

Jane Goodall is üzenetet küldött a résztvevőknek. A világhírű etológus beszédének fordítását Döbrösi Laura színművész olvasta fel.

„Gyermekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében. A lelkem veletek van!”

– mondta Goodall, és arról is beszélt, hogy minden erdő biológiailag sokszínű, ahol a fajok harmóniában élnek. Mivel az élőhelyük elpusztítása miatt a fajok kihalófélben vannak, ez az ökoszisztéma összeomlásához vezet.

Az erdő nem tűzifa – jelentette ki Döbrösi Laura, akinek elege van abból, hogy csak olyan megoldásokat találnak, ami pusztítással jár. „Mi értjük, hogy erdők nélkül a jövőnek annyi” – fogalmazott a színművész, aki szerint ciki, hogy védett területeken vágnának ki fákat.

Ez a rendelet avítt, tiszteletlen, félelmetes és elfogadhatatlan Döbrösi szerint. „Az erő legyen velünk, hogy megtehessünk mindent, hogy visszavonják” – zárta beszédét, majd jelezte, hogy ő is jelentkezik az erdőőrségbe.

Fotó: Németh Péter / Telex Fotó: Németh Péter / Telex
Fotó: Németh Péter / Telex

Budapest egyik legöregebb fája áll a Széchenyi téren, ezért is szervezték ide a tüntetést – árulta el Bojár Iván András, a 10 millió Fa alapítója, aki utolsóként lépett színpadra.

„A kormány tűzifának aprítaná fel gyermekeink jövőjét”

– mondta Bojár, aki szerint a kormány elárulta a nemzeti zöldvagyont, ezért a résztvevőknek kell megvédeniük a fákat a kormánnyal szemben. A fák nem jobboldaliak, nem baloldaliak, nem városiak, nem vidékiek, hanem mindannyiunkéi. Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem létkérdés – tette hozzá.

„Ebből a rendeletből nem lesz semmi, ezt a rendeletet elkaszáljuk” – jelentette ki a 10 millió Fa alapítója. Európa Bolsonarójának nevezte továbbá Orbán Viktort, aki több száz fát vágna ki. Bojár azt ígérte a tér közepén álló fának, hogy nem hagyják, hogy elpusztítsák a Bükk, a Mecsek, a Mátra erdőit.

Este fél nyolc után nem sokkal bejelentették a tüntetés végét. A résztvevők magasba tartották kezüket, amelyre piros ikszet rajzoltak.

Fotó: Németh Péter / Telex Fotó: Németh Péter / Telex
Fotó: Németh Péter / Telex

Pécsen és Nyíregyházán is tüntettek

A megmozduláshoz közel ötven civil szervezet csatlakozott hivatalosan. A főszervező a 10 millió Fa, amely Facebook-oldalán azt írta, szerda délután egyszerre tiltakoznak Nyíregyházán, Pécsen és Budapesten a rendelet ellen. Az elmúlt napokban Székesfehérváron, Szolnokon és Miskolcon is tüntettek.

Helyszíni tudósítónk szerint Pécsen nagyjából ötvenen vonultak a Széchenyi térről a Niké-szoborhoz transzparensekkel. Az akciót az Emberség Erejével Alapítvány jelentette be több civil szervezet felkérésére. Az alapítvány vezetője, Nyirati András arról beszélt a Telexnek, hogy bár a zöld témák nincsenek fókuszban náluk, a civil társadalom erősítése azonban igen.

A város feletti népszerű kilátó és szobor előtt transzparenseket feszítettek ki az esemény résztvevői. Mindum Károly környezetmérnök, civil aktivista részletesen elmondta, hogy mik az alapvető aggályok a múlt héten meghozott rendelettel, és azt is hozzátette, hogy a keddi miniszteri utasítás sem oldja meg ezeket a problémákat.

A felszólaló szerint nem lehet az erdőkben dolgozók szakmai felkészültségére hárítani minden felelősséget, hanem jogszabályi garanciák kellenek.

Hozzátette: amennyiben az erdészek szakmai konfliktusba kerülnek a politikával, úgy számíthatnak a civilek támogatására. Mindum szerint a pécsieknek különösen nagy felelősségük van, ugyanis a régióban az erőmű és a lakossági felhasználás miatt is nagy az igény a biomasszára.

A tüntetéssel egy időben a Mecsekerdő Zrt. kiadott egy közleményt, mely szerint a kormányrendelet arra vonatkozó lehetőségeket tartalmaz, hogy adott esetben hatékonyabban tudjanak hozzájutni a tartalékokhoz. A Mecsekerdő azonban nem módosít a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatán, így az erdőket sem fenyegeti a rendelet.

Nyíregyházán néhány tucatnyian tiltakoztak a város egyik zöldterületének számító Bujtosi-tó közelében, ahová gyalog, transzparensekkel vonult a menet. A politikamentes megmozdulást, ahol egyetlen pártzászlót sem láttunk, a Zöld Akciócsoport szervezte.

A tüntetésen Szigetvári Csaba ökológus hívta fel a figyelmet a módosított rendelet veszélyeire, amelyek a nyíregyházi Sóstói-erdőt is érinthetik. Az ökológus szerint ugyanis annak egy része az önkormányzathoz tartozik, amelyet nem érint a módosítás. Így bár jelenleg nem látja veszélyben az ottani fákat, a lehetőség, mint fogalmazott, adott a kivágásukra, hiszen ott nincsenek védett fák, csak idős tölgyesek és akácosok. Viszont, ahogy más városokban, úgy itt is szabályozhatja kivágásukat az önkormányzat, mondta.

A tüntetésen emellett civilek is felszólaltak, szavalatok és természettel kapcsolatos népdalok mellett egy ötödikes tanuló felolvasott egy angolról lefordított levelet, amelyet ír gyerekek írták az ottani fakivágások ellen.

Hídfoglalással ért véget a pénteki demonstráció

Péntek este több mint ötezren vettek részt Budapesten az LMP erdőirtás elleni tüntetésén. Az eseményen az LMP politikusai mellett környezetvédelmi aktivisták szólaltak fel, és beszédet mondott Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is, aki szerint a „tarvágás” Orbán új jelszava.

A demonstráció után egy kisebb csoport elindult a Margit híd felé, ahol rövid ideig megakasztották a villamosforgalmat, aztán a rendőrök leszorították őket a sínekről. Videós összefoglalónkat itt lehet megnézni:

Augusztus 4-én jelent meg a kormányrendelet, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva több ponton felülírta az erdő- és természetvédelmi törvényt.

A rendelet értelmében természetvédelmi területen könnyebben lehet tarvágást végezni, és a vágás nagyobb területre is kiterjedhet.

Fiatalabb állományok is letermelhetőek lesznek, és a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást sem kell alkalmazni. Idegenhonos fafajok (például akác) kitermelése esetén eddig kötelező volt őshonos fafajokat (például tölgyet, kőrist, gyertyánt) telepíteni a helyükre. Ezt a kötelezettséget a rendelet egyszerűen megszüntette. Az agrárminiszter pedig az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre is engedélyt adhat.

A kormányrendelettel több cikkben foglalkoztunk már a Telexen. Megírtuk, hogy miért tartják azt nemcsak barbárnak, de teljesen feleslegesnek is a szakemberek, és azt is kiderítettük, hogy már jóval az energia-veszélyhelyzet kihirdetése előtt, tavasszal is azt kérte az erdészeti államtitkár, hogy vegetációs időszakban is lehessen fákat kivágni. Baráz Csaba természetvédelmi szakember – aki még kormánytisztviselőként is kritizálta a rendszert – lapunknak adott interjújában azt mondta, a kormányrendeletben nem az a probléma, hogy ki vághat fát, hanem az, hogy hol és mikor, ha nem lesznek erdők, az pedig katasztrófához vezet. A kormányszóvivő azzal igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy csak rendkívüli helyzetben kerülhet sor a védett erdőkben a favágásra.

Kedden – egy nappal a tüntetés előtt – Nagy István agrárminiszter miniszteri utasításban tiltotta meg a természetvédelmi és a Natura 2000-es területeken történő tarvágást. A szervezők szerint viszont ez csak szemfényvesztés, terelés, és az összefogás gyengítését szolgálja, a miniszteri utasítás joghierarchiában alatta van az érvényben maradó rendeletnek. A WWF szerint előrelépést jelent az agrárminiszter utasítása, ám problémásnak tartják, hogy a miniszteri utasítás nem vonatkozik minden erdőtulajdonosra, csak az állami erdőkre és az állami erdőgazdálkodókra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!