Jane Goodall, a világhírű etológus is üzent a védett erdőket veszélyeztető magyar rendelet miatt

2022. augusztus 16. – 11:22

frissítve

Jane Goodall, a világhírű etológus is üzent a védett erdőket veszélyeztető magyar rendelet miatt
Jane Goodall 2020 februárjában a nürnbergi Biofach kiállítás megnyitóján – Fotó: Daniel Karmann/dpa/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világhírű etológus és környezetvédelmi aktivista, Jane Goodall egy videóüzenetben figyelmeztetett annak veszélyeire, hogy Magyarországon a jogszabályok a védett erdőkben is lehetővé teszik a fák kivágását. Goodall üzenetével támogatja a civil szervezetek által augusztus 17-re meghirdetett tüntetést.

A 88 éves Goodall a rövid videón az erdők fontosságáról beszél. Mint mondja, az erdők egyrészt a klímaváltozás lassításáért folytatott harcban játszanak rettentően fontos szerepet, mivel a szén-dioxidot kivonják a légkörből és a törzsükben valamint az erdő talajában tárolják. Az erdőkre emellett támaszkodunk a hőmérséklet és a csapadék szabályozásában. Minden erdő biológiailag sokszínű, ahol a fajok harmóniában élnek és mivel az élőhelyük elpusztítása miatt a fajok kihalófélben vannak, ez az ökoszisztéma összeomlásához vezet – figyelmeztet az aktivista.

„Gyermekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében. A lelkem veletek van!”

A kormány az energiavészhelyzet miatt egy nagy port vitát kiváltó rendelettel lehetővé tette, hogy szükség esetén a természetvédelmi területeken is fakitermelést végezzenek. Szakemberek azt is kifogásolják, hogy utat nyitottak a felújítás nélküli tarvágás lehetősége felé, és engedélyezik a favágást az úgynevezett vegetációs időszakban. A tavasztól késő nyárig tartó pár hónapban eddig azért volt tiltott a fakitermelés, mert az ilyenkor a teljes ökoszisztémát veszélyezteti.

A kormány azóta azt hangsúlyozza: csak rendkívüli helyzetben kerülhet sor a védett erdőkben a favágásra. Az éves tervek értelmében az év hátralévő részében 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelését fogják elvégezni az állami erdőgazdálkodók, emellett számítanak magánerdő-gazdálkodók által kitermelt tűzifára is. Jelenleg 3,8 millió köbméter akácfa kitermelésére van legális lehetőség nem védett és nem naturás területen. Ha szükség van rá, akkor ezeket a területeket veszik előre.

Jane Goodall etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója. Több mint 60 évvel ezelőtt fedezte fel Afrika érintetlennek hitt erdejeiben, hogy a csimpánzok eszközt használnak és készítenek, ezáltal közelebbi rokonaink, mint azt valaha gondoltuk volna. A kutató hamar rájött arra, hogy más fajokhoz hasonlóan a csimpánzok túlélését is veszélyezteti az élőhelyük, azaz az erdők pusztulása, a rövid távú gazdasági haszon érdekében végzett fakitermelés. 1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet. 2006 óta Magyarországon is működik a róla elnevezett intézet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!