Rendőri igazoltatásba fulladt a reggeli hídfoglalásból túratüntetéssé változott katatiltakozás

2022. július 18. – 07:16

frissítve

Rendőri igazoltatásba fulladt a reggeli hídfoglalásból túratüntetéssé változott katatiltakozás
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Reggel 7 órára hirdetett forgalomblokkoló tüntetést néhány civil, pontosabban kifejezetten a futárok
  • A tiltakozás lassan indult, de 7:40-re elfoglalták a teljes Margit hidat a tüntetők
  • A hivatalosan bejelentett demonstráció 9 órakor ért véget, ezt követően azonban a futárok a Nyugati tér irányba indultak, ahová követték őket a gyalogos tiltakozók is
  • A menet tovább haladt az Astoriától az Erzsébet híd irányába, amely előtt azonban megtorpantak, majd a Margit hídnál zajló tömegoszlatás hírére visszafordultak a Blaha Lujza tér irányába
  • A rendőrség nagy erőkkel feloszlatta a Margit hídon maradó néhány tiltakozót, aminek hírére a menet visszafordult
  • A tüntetők végül a Kossuth téren táboroztak le, ahol egy futár a követeléseiket tartalmazó nyílt levelet is ismertette
  • A demonstrálók által aláírt nyílt levéllel a Képviselői Irodaházhoz indult a néhány száz tiltakozó, ám a rendőrök útjukat állták, majd igazoltatás kezdődött
  • A Telex helyszíni tudósítóját, és más újságírókat is igazoltatott a rendőrség, egyelőre nem tudni, indul-e eljárás a munkájukat végző sajtómunkások ellen

Sokkoló, tömegoszlatás és meglehetősen zavaros igazoltatások – láthatóan egyre inkább véget vetne a katatövény múlt hétfői benyújtása, keddi elfogadása, majd pedig a rezsicsökkentés fenntartását érintő ígéret fokozatos visszavonásáról, de legalábbis korlátozásáról szóló szerdai bejelentés nyomán kialakult tüntetéshullámnak a kormány, illetve az irányítása alatt álló hatóságok.

A hétfői nap összefoglalva úgy kezdődött, hogy reggel 7 órára hirdetett forgalomblokkoló tüntetést néhány civil, pontosabban kifejezetten a futárok a Margit híd pesti hídfőjéhez. Noha a tiltakozás lassan indult, 7:40-re így is elfoglalták a teljes Margit hidat a tüntetők, majd miután a hivatalosan bejelentett demonstráció 9 órakor véget ért, a futárok a Nyugati tér irányba indultak, ahová követték őket a katakárosultak, illetve a velük szolidáris tüntetők. A menet tovább haladt az Astoriától az Erzsébet híd irányába, amely előtt azonban megtorpantak, majd a Margit hídnál zajló tömegoszlatás hírére visszafordultak a Blaha Lujza tér irányába.

Eközben a rendőrség nagy erőkkel feloszlatta a Margit hídon maradó néhány tiltakozót, akikkel szemben nemcsak jelentős túlerőt lehetővé tevő létszámban vonultak fel, hanem sokkolót is bevetettek, amiről videofelvétel is készült. A hídról többeket előállítottak, mások pedig csatlakoztak a menethez, amelynek résztvevői a déli órákban a Kossuth téren táboroztak le, hogy valamennyien aláírják a követeléseiket tartalmazó nyílt levelet.

A demonstrálók által aláírt petícióval a Képviselői Irodaházhoz indult a néhány száz tiltakozó, ám a rendőrök útjukat állták, sőt, a hatósági sorfalat igazoltatási hullám váltotta, a többi között a Telex helyszíni tudósítóját, és más újságírókat is felszólított személyes adatai megadására a rendőrség, egyelőre nem tudni, indul-e eljárás a munkájukat végző sajtómunkások ellen. Eközben Hollik Istvánnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának igencsak sietősre váltottak léptei, mert az igazoltatáson már átesett tiltakozók a Parlament felé vezető úton konzultációt kezdeményeztek – volna – a plenáris ülésre igyekvő képviselővel.

Délutánra a tüntetés némileg kifulladt, néhány tucat tiltakozó tábort vert ugyan a Kossuth téren, esti csatlakozókra várva, ám a szervező futárok inkább a hét további napjainak reggeli óráit jelölték ki a tiltakozásra, a Momentum ifjúsági tagozatának Sándor-palota előtti akciózása alapján pedig az is várható, hogy amennyiben Novák Katalin köztársasági elnök – legkésőbb kedden – aláírja a katatörvényt, újabb demonstrációk várhatók.

Múlt kedden, a katatörvény módosításának benyújtása után indult a szombatig tartó, vasárnap megszakadó, majd hétfőn újrainduló tüntetéssorozat Budapesten. A tüntetések tematikájához idővel csatlakozott a rezsicsökkentés-csökkentés elleni tiltakozás is. A katáról és az új törvény miatt felmerülő kérdésekről itt írtunk bővebben.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX a Sándor-palotánál tiltakozott az új katatörvény ellen. Festékszóróval a „Ne írd alá, Kata!” szöveget írták fel a köztársasági rezidencia elé.

A szójátékkal arra kérik Novák Katalin államfőt, ne írja alá a katás adóztatást teljesen átalakító törvényt.

Miközben zajlik a parlament plenáris ülése, a Kossuth téren mintegy két tucat tüntető táborozott le, ők békésen beszélgetnek, és kérdésünkre annyit mondtak: ők sem tudják, mi a terv, csak várnak, hogy majd munka után talán jönnek ide más tiltakozók is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Persze Orbán Viktor nincs jelen az ülésen, de a katatüntetők végül a rendőri igazolásokat, valamint a Margit hídi tömegoszlatást is közvetítő országgyűlési képviselőnek, a Párbeszéd frakcióban ülő Jámbor Andrásnak adták át követeléseiket, hogy juttassa el azt a címzettnek.

Jámbor az elmúlt egy hét kormányzati intézkedéseit kritizáló felszólalását követően, arra is figyelmeztetve vitte oda Dömötör Csaba államtitkárnak a nyílt levél egy példányát, hogy holnap Orbán Viktornak személyesen is át fog adni egy ilyen petíciót. Mindezt a Párbeszéd társelnöke, Tordai Bence élőben közvetítette Facebook-oldalán:

Alig néhány tucat embert maradt, akik a Kossuth téren letáboroztak, más tiltakozók a rendőri intézkedések nyomán, vagy éppen az igazoltatástól tartva már szétszéledtek.

Pedig csak konzultálni szerettek volna a Fidesz kommunikációs igazgatójával, aki egyben parlamenti képviselő is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Telex helyszíni tudósítóját is igazoltatták a hatóságok, valamint felszólították, hogy hagyja el a rendőrség által biztonsági okokból lezárt helyszínt. A rendőrségi tájékoztatás szerint azért igazoltatják a sajtó munkatársait az Olimpiai parknál, ahol lezárták a tüntetők útját a Képviselői Irodaház előtt, mert korábban nem a gyalogosoknak kijelölt járdán közlekedtek. Azt egyelőre nem tudni, hogy indul-e szabálysértési eljárás a sajtó munkájukat végző munkatársai ellen, erről ugyanis eltérően tájékoztattak az eljáró rendőrök és a helyszínen lévő parancsnok.

A hatóságok lezárták a tüntetők elől a Képviselői Irodaházhoz vezető utat és az Olimpiai parkot is, a rendőrök nem tudják megmondani, mi az intézkedés jogi alapja, ők csak utasítást követnek. Eközben többeket igazoltatnak is, ám a demonstrálók ezúttal a járdán haladtak, így többen visszautasítják az intézkedést, mások szabálysértési eljárással néznek szembe.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex



A Kossuth téren lévő néhány száz tüntető aláírta a petíciót, most pedig a Képviselői Irodaházhoz viszik a futárok azt az ételfutáros dobozt, benne a nyílt levelekkel, és abban reménykednek, hogy valaki átveszi tőlük ott.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek címezték, és az áll benne, hogy a tervezett katás szabályokkal és a rezsicsökkentéssel kapcsolatban kérik:

  • tervezzék újra a rezsicsökkentés csökkentését,
  • tolják el a kataszabályok módosításának bevezetését,
  • tervezzék teljesen újra a katatörvényt.

„Megértjük a futár partnerek felháborodását, magunk is vizsgáljuk annak lehetőségeit, hogy milyen megoldást találhatunk a katatörvény módosítása miatt előállt problémára”

– válaszolta a Wolt a 444.hu kérdésére, mit szólnak ahhoz, hogy a biciklis és motoros futárok, köztük a Wolt futárai a kata módosítása miatt kitört tüntetéshullám vezetőivé váltak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A közlés szerint a Wolt is csak a közösségi médiából értesült arról, hogy a futárok demonstrációt szerveznek hétfőre. Azt írták ugyanakkor:

„A Wolt tiszteletben tartja a futár partnerek függetlenségét és véleménynyilvánítási szabadságát, így nem korlátozza vagy tiltja a futár partnerek számára a demonstrációkon való részvételt, ugyanakkor nem is buzdítja őket erre.”



Van, aki hozott horgászszéket, mások a forró betonon üldögélnek a Kossuth téren, szemben velük pedig a Parlament épülete előtt néhány rendőr sorakozott fel. A futárok vizet osztanak, és futártáskáikba pakolják be a miniszterelnöknek írt nyílt levelüket.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A futárok hoztak egy nyílt levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek címeztek, és a tüntetést szervező egyik futár ismertette is. Ebben az áll, hogy a tervezett katás szabályokkal és a rezsicsökkentéssel kapcsolatban kérik:

  • tervezzék újra a rezsicsökkentés csökkentését,
  • tolják el a kataszabályok módosításának bevezetését,
  • tervezzék teljesen újra a katatörvényt.

Jelenleg ezt a levelet bárki aláírhatja a téren, aki egyetért, később pedig egy futártáskában be kívánják juttatni a Parlamentbe a papírokat.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A felderítő futárok visszatértével a Zoltán utca és a Nádor utca sarkától mégsem a Margit híd felé, hanem a Kossuth térre vette az irányt a katatüntetők menete. Az Országházat éppen azokban a percekben veszik körbe a rendőrök, amikor a demonstrálók megérkeznek a térre.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Egy emberrel szemben „elektromos sokkoló eszközt” alkalmaztak a rendőrök „a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény és a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet alapján”, írta a BRFK sajtóosztálya a Telex megkeresésére azután, hogy a Margit hídon történt oszlatásnál felmerült a sokkoló használatának lehetősége.

Azt is írták kérdésünkre, hogy válaszukig (11:22) a rendőrök öt embert állítottak elő, akik ellen szabálysértési eljárás indult, „mivel a többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el az úttestet, illetve a villamossíneket”.

Az előzetes közléssel szemben a tüntetők az Arany János utca felől lefordultak a Podmaniczky utca felé, így vélhetően mégis a Szabadság tér, azon belül is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve annak elnöke, Parragh László irodája lehet – lett volna – a következő állomás. Innen azonban megállás nélkül továbbhaladtak a tüntetők, vélhetően ismét a Margit híd felé.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Sűrű hete volt Novák Katalin köztársasági elnöknek a múlt héten: a hipergyorsan elfogadott és megszavazott katatörvény idején éppen Brazíliában járt, Bolsonaro elnökkel találkozott, akivel még szivecskét is formáztak együtt a kezükkel.

Majd épp hogy hazaért, már utazott is tovább Szlovéniába, ahol előbb a Bledi-tó partján kocogott a szlovén elnökkel, aztán bögrét cserélt a volt szlovén miniszterelnökkel, Lendván pedig egy anyukával szelfizett.

A programról összefoglaló videót is posztolt közösségi oldalán az államfő:

Nováknak közben egy napja maradt arra, hogy aláírja az itthon nagy felháborodást kiváltó katatörvényt, miután Kövér László házelnök már aláírta a jogszabályt, arról már csak a köztársasági elnök aláírása hiányzik.

A híd elhagyására szólították fel az ott maradt tüntetőket. A katatörvény ellen tiltakozók a Margit hídon ülve karolnak egymásba, egyesével szedik fel őket a rendőrök arra kérve őket, hogy álljanak fel, szabálysértési eljárás indulhat ellenük. Jámbor András Facebook-közvetítésében valaki azt mondta, hogy a rendőrök sokkolót használtak egy esetben, a tüntetők kérik őket, hogy álljanak az igazság oldalára. Jámbor András azt mondta, tüntetés kedden reggel hétkor is lesz, meglátása szerint a rendőri intézkedés nem volt arányban a tüntetéssel. 11-re feloszlatták a demonstráló tömeget a hídról.

Miután megerősítést nyert a hír, hogy a rendőrök hatalmas erőkkel a Margit hídon oszlatják az ott maradó tömeget, az Astoriánál várakozó másik csoport úgy döntött, visszaindul a kiindulópontjuk felé.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Egyelőre úgy tűnik, még a tömeget vezető futárok is bizonytalanok a következő úticéllal kapcsolatban, kérdésünkre csak annyit közöltek: „egyelőre vissza az Astoriára, a többit majd mondjuk”.

Megtorpant a menet annak hírére, hogy az Erzsébet hidat lezárták a rendőrök a demonstráció elől, valamint arra a kósza – meg nem erősített – információra, hogy mindeközben a Margit hídon oszlatják az ott maradó tömeget. A tüntetőket vezető futárok annyit mondtak be a hangszóróba, hogy „kicsit pihennek”, és átgondolják, merre tovább.

Kisebb bizonytalankodás után az Erzsébet híd felé indult tovább a tömeg, azt skandálva, hogy „aki dudál, velünk van” – egyelőre halovány szimpátiát kiváltva az autósokból. Az egyik futár szervezőtől úgy tudjuk, jelenlegi terveik szerint ez lehet a végállomás, ugyanakkor az egyik hangszóróból az hangzott fel: „a Margit hidat oszlatják, ezért az Erzsébet hídra nem megyünk”.

Megálltak a tüntetők az Astorián, amikor az Erzsébet híd felé tartó forgalom zöld lámpát kapott. Ezután a tüntetők megpróbálják mindkét forgalmi irányt blokkolni. Sokan sípolnak, éljenezve tapsolnak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjára, a Bajcsy-Zsilinszky útra értek a tüntetők, a forgalmat megállították, és egy rövid ideig beszélt az egyik futár, majd kisebb gondolkodás után úgy döntöttek, hogy az Astoria felé mennek. Felmerült, hogy Parragh László iparkamarai elnök irodájához mennek a Szabadság térre, de aztán maradt az Astoria.

Orbán Viktor lemondását követelik néhányan a tüntetők közül, többen sípolnak, miközben lassan az Erzsébet térre érnek. Többször azt skandálták, hogy „mondjon le” vagy azt, hogy „O1G!”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az egyik futár a Nagymező utca környékén a hangosbemondóba beszélve elismerte, hogy kevesen vannak, de azt mondta, nem adják fel, „amíg a kormány nem csinálja vissza a katát és a rezsit”. Azt mondta, nem dugják homokba a fejüket.

Néhány százan mennek tovább az Andrássy úton, a Deák tér felé, többen azt skandálják, hogy „Orbán Viktor, a kurva anyád!”. Egy futár arról beszélt, hogy a futárok ugyanazt csinálják, mint a taxisok, csak nem a nagymamákkal, hanem a főztjeikkel.

Megálltak a tüntetők egy rövid időre az Oktogonon, újra felcsendült a Für Elise az egyik megafonból. Az a futár kezdett beszélni, aki korábban a Margit hídon kérte a tömeget, hogy kövessék őket a Nyugatihoz. Közben újra szól a „mocskos Fidesz”, de a rigmusok nem tartanak sokáig.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tömeg a jobb oldalon vonul az Oktogon felé, az autók a villamossíneken haladnak, amennyire tudnak. Vannak, akik a szembeforgalomban sétálnak, az autóforgalom közepén. Többen azt skandálják, hogy „mocskos Fidesz”.

A Nyugati tér előtt nem sokkal egy autós és egy futár összeveszett egymással, miután a futár rácsapott a kocsi motorháztetőjére. A sofőr azt mondta, rendőrt hív. „Kórházba megyünk, bazd meg!” – kiabálta a kocsi utasa.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!