Novák a brazil elnökkel találkozott: Mi a béke követei vagyunk

2022. július 12. – 06:40

frissítve

Novák a brazil elnökkel találkozott: Mi a béke követei vagyunk
Novák Katalin köztársasági elnök és Jair Bolsonaro brazil elnök július 11-én – Fotó: Joédson Alves / MTI/EPA/EFE

Másolás

Vágólapra másolva

„Bolsonaro elnök úrral mi a béke követei vagyunk” – így fogalmazott Novák Katalin köztársasági elnök a Jair Bolsonaro brazil elnökkel folytatott megbeszélés után kiadott sajtónyilatkozatában. Novák július 9-én utazott Brazíliába, hogy Közép-Európa után Dél-Amerikában népszerűsítse Magyarországot. Ahogy azt a Facebookon írta: „Brazíliába azért hívtak meg, mert hosszú évek óta figyelemmel kísérik, miként segíti Magyarország a családokat. Érdekli őket, hogyan sikerült a gyermekvállalást, a gyermeknevelést és a munkát a középpontba helyeznünk.”

Novák arról is beszélt, hogy Brazília békeszerető ország, ahol az elmúlt száz évben nem volt háború, és azt szeretné mindenki, hogy ez a jövőben is így maradjon. Hozzátette: azt szeretnénk, ha Magyarországot sem érintené a háború. Novák nemcsak a brazil elnökkel találkozott brazíliai látogatása alatt, hanem a São Paulóban kint élő magyarokkal, valamint diákokkal is.

Jair Bolsonaro brazil elnök azt mondta, hogy Novák Katalinnal kereskedelmi kérdésekről, a jövőbeli együttműködésről, a gazdasági kapcsolatokról is beszélgettek, amelyek folyamatosan bővülnek, hasonlóan a hadiiparhoz. Hatalmas megtiszteltetésnek nevezte Novák látogatását. Magyarországot és Brazíliát a haza, a család és a szabadság védelme köti össze, mondta.

Az orosz–ukrán háborúról pedig a következőket mondta a jobboldali populizmus ikonikus figurája:

„Százezer magyar él köztünk, és mi olyan ország vagyunk, ahol mindannyian békében élünk. Jelenleg konfliktus van Magyarország szomszédságában – az orosz–ukrán háborúra gondolok. Volt egy nagy beszélgetésem a háború előtt Putyin elnökkel. Az igazság sokszor fáj, de nincs más út, csak a békés együttélés.”

Bolsonaro februárban járt Magyarországon, a látogatás során Orbán Viktor megköszönte neki a békéért tett erőfeszítéséit.

Novák Katalint március 10-én választották meg köztársasági elnöknek, május 10-én lépett hivatalba, Áder Jánost követte az államfői pozícióban. Megválasztása után nem sokkal a Telexnek adott interjút, amiben azon túl, hogy már említette ezt a brazil utat, arról is szó volt, hogy van egy kapu a Sándor-palota és a Karmelita között, így Orbán Viktorral könnyen át tudnak ugrani egymáshoz, valamint hogy a Pretty Woman az egyik kedvenc filmje. Novák Katalin már köztársasági elnökként látogatott Erdélybe május végén, a magánútból aztán kisebb diplomáciai botrány lett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!