Novák Katalin összmagyarsági posztja kicsapta a biztosítékot a román külügynél

2022. május 21. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkársága telefonon megkereste a romániai magyar nagykövetet Novák Katalin egyik Facebook-posztja miatt – írja a TransTelex. A magyar államfő magánlátogatáson tartózkodik Erdélyben és pénteken több fotót is posztolt arról, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. A bejegyzésben Novák azt írta, hogy

„köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont.”

A román külügyminisztérium erre reagálva, a nemzetközi jogra hivatkozva közölte,

egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

A magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos – etnikai, kulturális, vallási és nyelvi – jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai, rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt, miként arra a Velencei Bizottságnak a Nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított kedvezményes bánásmódról 2001-ben kiadott jelentése, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek című 2001-es nyilatkozata is rámutat – olvasható a román külügyminisztérium közleményében.

A román külügyminisztérium szerint így a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak és nincs összhangban sem az 1996-ban Temesváron megkötött magyar–román alapszerződés, sem a húsz éve aláírt magyar–román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével.

Ahogy arról a TransTelex is beszámolt, Novák Katalin az Erdélyi Református Egyházkerület meghívására érkezett Erdélybe, a magyarlapádi templomavatás és a nagyenyedi kollégiumi látogatás után szombaton Gyulafehérváron a Bethlen Gábor fejedelem szobrának leleplezésén vesz részt.

Kerestük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a bukaresti magyar nagykövetet is, hogy megtudjuk, mi a magyar álláspont a román külügyminisztérium kifogásai kapcsán. Amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Tíz nappal ezelőtt Orbán Viktor nyilatkozata miatt kérették be a horvát külügybe a zágrábi magyar nagykövetet. A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában mondta azt, hogy „Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle”. Demcsák Csabának erre a nyilatkozatra kellett magyarázatot adnia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!