Orbán nyilatkozata miatt bekérették a horvát külügybe a zágrábi magyar nagykövetet

2022. május 10. – 17:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérették a horvát külügyminisztériumba Magyarország zágrábi nagykövetét, Dr. Demcsák Csabát, hogy adjon magyarázatot Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésére, miszerint „Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle”.

Orbán a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, azt mondta, az felérne a magyar gazdaságra ledobott atombombával. „Természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon” – mondta Orbán.

A horvát külügyminisztérium szerint az ilyen kijelentések szükségtelenül rontják a két ország jó baráti viszonyát. „Horvátország elítéli a magyar miniszterelnök kijelentését. Elítélünk minden területi követelést a szomszédos államokkal szemben” – írta a horvát külügyminisztérium közleménye.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebook-oldalán azt írta: a horvát külügyminisztérium félreértette Orbán szavait. „Miniszterelnök úr egy történelmi tényt említett. Reméljük, hogy horvát barátaink nem ülnek fel a sajtó hisztériakeltésének, és folytathatjuk közös munkánkat az együttműködés fejlesztése érdekében” – írta Menczer.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!