Megszökött Oroszországból a Pussy Riot egyik tagja

2022. május 10. – 23:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elhagyta Oroszországot és Litvániába menekült az orosz feminista punkegyüttes, a Pussy Riot egyik tagja, Marija Aljohina. Jogi képviselője, Danyiil Berman az Interfax orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, nem tudja, Aljohina hogy távozhatott az országból, mert elmondása szerint az orosz hatóságok folyamatosan megfigyelték. 2022 eleje óta Aljohinát többször is őrizetbe vette a rendőrség, és 90 napot töltött letartóztatásban. Április 21-én egy moszkvai bíróság a büntetését feltételes szabadságvesztésről letöltendőre változtatta, ami után 21 napra kellett volna bevonulnia egy börtönbe, de ezt már nem várta meg.

Aljohina Litvánia fővárosában, Vilniusban adott interjút a New York Timesnek, amelyben elárult néhány részletet a disszidálása körülményeiről. Azt mondta, ételfutárnak álcázva tudta elhagyni a moszkvai lakását, amelyet állítása szerint az orosz rendőrség folyamatosan megfigyelt. Ezután egy barátja elvitte Belaruszba, és egy hétig tartott, mire átjutott Litvániába. Elmondása szerint az első átkelési kísérlete során hat órán át tartották fogva a belarusz határőrök, mielőtt visszaküldték. Második próbálkozásakor a hitetlenkedő határőr egyszerűen csak elküldte.

Marija Aljohina 2021. július 29-én, Moszkvában – Fotó: Valeriy Melnikov / AFP
Marija Aljohina 2021. július 29-én, Moszkvában – Fotó: Valeriy Melnikov / AFP

A harmadik próbálkozásra azonban átjutott. A New York Times beszámolója szerint egy izlandi barátja, Ragnar Kjartansson performanszművész meggyőzött egy meg nem nevezett európai országot, hogy állítsanak ki Aljohina számára egy érvényes úti okmányt, amelyet aztán becsempésztek neki Belaruszba. Ezzel aztán felszállt egy Litvániába tartó buszra, és a határon gond nélkül átengedték. „Sok varázslat történt a múlt héten. Úgy hangzik, mint egy kémregény” – mondta Aljohina. Az, hogy ki tudott jutni Oroszországból és Belaruszból, szerinte a kaotikus orosz bűnüldözésről árulkodik. „Innen nézve olyan, mint egy démon, de nagyon szervezetlen, ha belülről nézzük” – mondta. „A jobb kéz nem tudja, hot mit csinál a bal kéz” – tette hozzá.

A Pussy Riot többször is feltűnést keltett radikális produkcióival Oroszországban, amelyekkel gyakran Vlagyimir Putyin elnök ellen tiltakoztak. A csoport három tagjának – Jekatyerina Szamucevics, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina – egyik nagy visszhangot kiváltó akciója volt 2012 februárjában, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy úgynevezett zenés punk-imán könyörögtek a később márciusban újra elnökké választott Putyin elűzéséért. Csak 21 havi fogva tartás után helyezték őket szabadlábra.


Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!