Ez a közvetítés most véget ér, de a tüntetéssorozat várhatóan folytatódik

2022. július 18. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sokkoló, tömegoszlatás és meglehetősen zavaros igazoltatások – láthatóan egyre inkább véget vetne a katatövény múlt hétfői benyújtása, keddi elfogadása, majd pedig a rezsicsökkentés fenntartását érintő ígéret fokozatos visszavonásáról, de legalábbis korlátozásáról szóló szerdai bejelentés nyomán kialakult tüntetéshullámnak a kormány, illetve az irányítása alatt álló hatóságok.

A hétfői nap összefoglalva úgy kezdődött, hogy reggel 7 órára hirdetett forgalomblokkoló tüntetést néhány civil, pontosabban kifejezetten a futárok a Margit híd pesti hídfőjéhez. Noha a tiltakozás lassan indult, 7:40-re így is elfoglalták a teljes Margit hidat a tüntetők, majd miután a hivatalosan bejelentett demonstráció 9 órakor véget ért, a futárok a Nyugati tér irányba indultak, ahová követték őket a katakárosultak, illetve a velük szolidáris tüntetők. A menet tovább haladt az Astoriától az Erzsébet híd irányába, amely előtt azonban megtorpantak, majd a Margit hídnál zajló tömegoszlatás hírére visszafordultak a Blaha Lujza tér irányába.

Eközben a rendőrség nagy erőkkel feloszlatta a Margit hídon maradó néhány tiltakozót, akikkel szemben nemcsak jelentős túlerőt lehetővé tevő létszámban vonultak fel, hanem sokkolót is bevetettek, amiről videofelvétel is készült. A hídról többeket előállítottak, mások pedig csatlakoztak a menethez, amelynek résztvevői a déli órákban a Kossuth téren táboroztak le, hogy valamennyien aláírják a követeléseiket tartalmazó nyílt levelet.

A demonstrálók által aláírt petícióval a Képviselői Irodaházhoz indult a néhány száz tiltakozó, ám a rendőrök útjukat állták, sőt, a hatósági sorfalat igazoltatási hullám váltotta, a többi között a Telex helyszíni tudósítóját, és más újságírókat is felszólított személyes adatai megadására a rendőrség, egyelőre nem tudni, indul-e eljárás a munkájukat végző sajtómunkások ellen. Eközben Hollik Istvánnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának igencsak sietősre váltottak léptei, mert az igazoltatáson már átesett tiltakozók a Parlament felé vezető úton konzultációt kezdeményeztek – volna – a plenáris ülésre igyekvő képviselővel.

Délutánra a tüntetés némileg kifulladt, néhány tucat tiltakozó tábort vert ugyan a Kossuth téren, esti csatlakozókra várva, ám a szervező futárok inkább a hét további napjainak reggeli óráit jelölték ki a tiltakozásra, a Momentum ifjúsági tagozatának Sándor-palota előtti akciózása alapján pedig az is várható, hogy amennyiben Novák Katalin köztársasági elnök – legkésőbb kedden – aláírja a katatörvényt, újabb demonstrációk várhatók.

Múlt kedden, a katatörvény módosításának benyújtása után indult a szombatig tartó, vasárnap megszakadó, majd hétfőn újrainduló tüntetéssorozat Budapesten. A tüntetések tematikájához idővel csatlakozott a rezsicsökkentés-csökkentés elleni tiltakozás is. A katáról és az új törvény miatt felmerülő kérdésekről itt írtunk bővebben.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!