Rendőri igazoltatásba fulladt a reggeli hídfoglalásból túratüntetéssé változott katatiltakozás

2022. július 18. – 07:16

frissítve

Rendőri igazoltatásba fulladt a reggeli hídfoglalásból túratüntetéssé változott katatiltakozás
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Reggel 7 órára hirdetett forgalomblokkoló tüntetést néhány civil, pontosabban kifejezetten a futárok
  • A tiltakozás lassan indult, de 7:40-re elfoglalták a teljes Margit hidat a tüntetők
  • A hivatalosan bejelentett demonstráció 9 órakor ért véget, ezt követően azonban a futárok a Nyugati tér irányba indultak, ahová követték őket a gyalogos tiltakozók is
  • A menet tovább haladt az Astoriától az Erzsébet híd irányába, amely előtt azonban megtorpantak, majd a Margit hídnál zajló tömegoszlatás hírére visszafordultak a Blaha Lujza tér irányába
  • A rendőrség nagy erőkkel feloszlatta a Margit hídon maradó néhány tiltakozót, aminek hírére a menet visszafordult
  • A tüntetők végül a Kossuth téren táboroztak le, ahol egy futár a követeléseiket tartalmazó nyílt levelet is ismertette
  • A demonstrálók által aláírt nyílt levéllel a Képviselői Irodaházhoz indult a néhány száz tiltakozó, ám a rendőrök útjukat állták, majd igazoltatás kezdődött
  • A Telex helyszíni tudósítóját, és más újságírókat is igazoltatott a rendőrség, egyelőre nem tudni, indul-e eljárás a munkájukat végző sajtómunkások ellen

Kb kétszáz tüntető érkezett meg a Nyugati térhez, futárok és civilek vegyesen. Az egyik futár a rendőrökhöz szólt, hogy egy tapsot megérdemelnek a futárok tőlük, mert nélkülük nem emelték volna meg a fizetéseiket. Nem tapsolt senki.

A közlekedésben káoszt okozott a sétálók csoportja.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tüntetők kettészakadtak, egy részük maradt a Margit hídon, köztük volt olyan, aki leült a hídra sakkozni, a csoport másik fele pedig elindult a Nyugati pályaudvar felé. A tüntetők a villamossíneken sétálnak a futárok után. Ők azok, akikről korábban az egyik felszólaló már beszélt, címeket kaptak, magánszemélyekhez mennek, akiknek számlát tudnak majd adni. Körülbelül 150-en haladnak a futárokkal a Nyugati felé.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Nem sokkal negyed 10 után kicsit kaotikussá vált a tüntetés: egymásnak adták a megafont a civilek, egy lány nemek közötti egyenlőségről és faji megkülönböztetésről próbált beszélni, de nem aratott nagy sikert, kevesen reagáltak rá. Mások tanakodni kezdtek a hogyan továbbról.

Egy futár bemondta a megafonba, hogy a futárok kaptak címeket, és megkérte a tömeget, hogy kövessék őket, de sokan azt válaszolták, nem mennek sehova. Közben érezhetően megcsappant a tüntetők létszáma, piknikhangulat alakul a hídon. Amikor újabb mentő érkezett a Nyugati felől, a tömeg gond nélkül elengedte.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Néhányan elkezdtek ugyan elmenni a hídról, de a tömeg nagy része maradt a Margit hídon annak ellenére, hogy a tüntetés hivatalosan véget ért. Többen is azt mondták a megafonba, hogy nem mennek sehova. „Egész nap kint leszünk” – mondogatják páran. A híd pesti hídfőjénél 8-10 rendőrt látni.

Pontban 9 órakor hivatalosan véget ért a biciklis futárok által szervezett tüntetés a Margit hídon, az egyik szervező be is mondta ezt a hangosbemondóba. „Nekünk le kell mennünk, de a többiek azt csinálnak, amit akarnak” – mondta. „Itt maradunk” – mondták többen. A futárok táskáiból épült rögtönzött színpadot leszedték.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tüntetők elkezdték skandálni, hogy „szolidaritás!”, miután egy 18 éves felszólaló az energiaárak emelkedéséről, a rezsiárakról és a családja fogyasztásáról beszélt.

„Nem ország az, ahol csak a felső tízezer sok gyermekét támogatják a szuper bababoltból a szuper cumikkal” – mondta egy ötgyermekes anyuka, aki arról beszélt, hogy ő és a családja olyan „fehér, keresztény család”, amilyet a kormány támogat. De ő nem érzi ezt a támogatást, úgy látja, hogy a kormány csak a gazdagokat támogatja, az elesetteket nem.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Miután elment a mentő, felszólalt egy nő, aki arról beszélt, milyen sérelmek érték katásként, civilként, és amiatt, hogy az állam bekebelezte a meddőségi ellátást. „Civil vagyok, katás vagyok, lombikos anyuka vagyok” – mondta. Az oktatás és a nyugdíjasok helyzetéről is beszélt.

Félreállították a tömeget a sínekről, amikor jött egy szirénázó mentőautó.

Fotó: Melegh Noámi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noámi Napsugár / Telex

Kulturális vonalat vett a tüntetés, miután már a második felszólaló szaval a rögtönzött színpadon. Az egyik felszólaló Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét szavalta el mély átéléssel, még ő maga is megkönnyezte az előadást. A tömeg nagy tapssal jutalmazta a szavalást.

Néhányan kis csoportokban ülnek a hídon, van, aki hangszóróból zenét is hallgat, így a távolabb állók a beszédek helyett a Für Elise-t hallhatták.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Értetek is tüntetünk!” – skandálták a tüntetők, miután egy biciklis futár arról beszélt a hangosbemondóba, hogy a tüntetők már elérték a rendőrök fizetésének megemelését. Azt is mondta, hogy a kormány fél a tömegtől, fél a tüntetőktől, ezért folyamatosan átírja a jogszabályokat.

„Azért vagyunk itt, mert szeretnénk egy egységet alkotni” – kiabálta egy fiatal lány a hangosbemondóba, a futárok táskáiból épített rögtönzött színpadra állva. A lány arról beszélt, hogy a kormány a társadalmi rétegek közötti széthúzásra játszik, majd hangosan kiabálta, hogy „egységet!”, amit utána skandálni kezdett a tömeg.

Fotó: Melegh Noémi Napsugás / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugás / Telex

Egy fiatal arról beszél, hogy nagyon szeretne itt élni, de mindig tesz a kormány valami olyat, ami után el kell gondolkodni, hogy majd miből fog élni, mi lesz majd. „Ez a családbarát kormány, aki elüldöz innen mindenkit? Ez? Miért kell nekem a nyugdíjasnak magyarázkodnom, hogy én nem veszem el a nyugdíját? Miért? (…) Hazudnak reggel, hazudnak délben, hazudnak este, ehhez értenek.”

„Én nem akarok rettegésben élni, ti rettegésben akartok élni? Én nem akarok” – mondta a fiatal férfi, aki azt kérte, hívja el mindenki az ismerőseit, álljon ki a saját szabadságáért.

A tüntetés miatt nem jár a 4-es és a 6-os villamos a Mechwart liget és az Oktogon között, helyettük a BKK az M1-es és az M2-es metrót ajánlja. A 9-es busz terelve közlekedik az Árpád hídon, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat. Nem jár a 26-os, a 91-es, a 191-es és a 291-es busz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között.

Fölteszik a mércét, majd lejjebb engedik kivételekkel, hogy elkussoljunk. Hát nem kussolunk el, mondja egy woltos futár. „A körúton belül nem lehet forradalmat csinálni. Menjetek haza, és beszéljétek meg a többiekkel, hogy hogy lehet tüntetést csinálni, mert mi már tudjuk. Legyetek kedvesek szervezni otthonra egy megyei jogú, kisvárosi tüntetést. Ha legközelebb találkozunk, mondok megint egy verset”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugás / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugás / Telex

Sosem szólalt még fel, mondja egy nő, aki magához ragadta a szót. „Van egy kedves barátnőm, az építőiparban dolgozik kőművesként, három gyereket nevel” – mondja. A férje otthagyta három gyerekkel, korábban trafikban dolgozik. Elment hát az építőiparba, segédmunkásnak, miután azon gondolkodott, hogyan ne haljanak éhen, a férje ugyanis miután otthagyta őket, eltűnt. Ezután az OKJ-vizsgát is letette azért, hogy legálisan tudjon adózni. Most ott tart, hogy ha ennél több adót kell fizetnie, bajban lesznek.

2018 óta minden tüntetésen ott vagyok, ismertek, mondja. Négy unokája van, kicsik, szeretné, ha Magyarországon nőhetnének fel, tanulhatnának, és ha kell, ehhez minden nap kimegy, akár kint is alszik, és a 2023-as Pride-ra is kimegy majd.

A tüntetésen önként jelentkezőket kértek fel, hogy beszéljenek. Egy fiatalabb nő fogta meg a mikrofont, arról beszélt, hogy ha mindenkinek eljött volna egy ismerőse, akkor dupla annyian lennének most a hídon. „Nem vagyok katás, de naplopó sem, dolgozom.” Arról beszélt, nem tudja, hány katás anya zokog otthon, hogy fogja eltartani a gyerekét ezután. A nő szolidaritásból jött ki a hídra, szabadságot kért a főnökétől, aki elengedte, és azt kérte, hogy „a nevükben is küldjem el őket az anyjukba”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Ez a szerveződés a néptől jön a népnek” – mondta felszólalásában az egyik szervező, aki reméli, hogy az esti tüntetésekkel és hídfoglalásokkal ellentétben ennek most lesz valami eredménye. „Nem arról van szó, hogy nem akarunk adózni, meg lehetett volna ezt oldani normálisan, de velünk nem konzultáltak” – mondta, majd arról beszélt, a kormány a rezsicsökkentéssel kampányolt, most ahhoz mégis hozzányúlnak.

„Mi lenne, ha a népet inkább támogatnák, nem pedig elvennének tőlük? Közben meg megy a habzsidőzsi a kormányban, fizetésemelések, milliárdos költségek, Európa legnagyobb tűzijátéka lesz, mi a tökömnek? Kaviárra telik, kenyérre nem?” – mondta a felszólaló.

Közben már a villamosok sem tudnak átmenni a Margit hídon.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Ez olyan gyenge, mint a demokráciánk” – mondta egy elégedetlen tüntető a megmozdulásról. Páran azt kezdték el skandálni, hogy „ez lesz mindennap”, de nem sokan csatlakoztak rá erre a skandálásra. Időközben megérkezett a hídra Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is.

A villamosokat elengedik a hídon a tüntetők, de az utána jövő buszt addig nem akarták elengedni a tüntetők, amig a sofőrje nem dudált, mert a dudálást szolidaritásnak veszik. Az egyik busz sofőrje, aminek útját állták a tüntetők sokáig kitartott, mielőtt dudált volna, de végül ő is megnyomta a dudát, és elindulhatott. Körülbelül pár százan vannak jelenleg a tüntetők.

Fotó: Melegh Noémi Napsugás / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugás / Telex

Elfoglalták a teljes Margit hidat a tüntetők, a pesti hídfőre hajtva rendőrök megfordítják a kocsikat. „Jó reggelt, ébresztő!” – skandálják.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kisebb demonstrációk több vidéki városban is voltak, de Budapesten keddtől szombatig mindennap volt nagyobb megmozdulás:

  • Kedden robogós menet vonult a belvárosban, órákra lezárták a Margit hidat is.
  • Szerdán a Kossuth térhez szervezett tüntetést a Momentum, ezután a tömeg a városban sétálva folytatta a demonstrációt, a Fidesz székházát is érintve késő este a Várba, Orbán Viktor hivataláig mentek.
  • Csütörtökön a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szervezett piknikhangulatú tüntetést, amely során órákra elfoglalták az Erzsébet hidat,
  • Pénteken is az MKKP szervezett eseményt ugyanoda, de már színpaddal is kiegészült a piknik, amelyen bejelentette a párt, „népszavazást” indítanak a rezsicsökkentésről,
  • Szombaton a korábbi miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter hívta össze a tünteti vágyókat a Margit híd mellé, a pesti rakpartra. Innen tömeg ismét sokórás sétába kezdett, végül a Parlamentnél kötöttek ki.
  • Vasárnapra két tüntetést is meghirdettek, de az egyiket végül a Facebook-esemény tanúsága szerint eltolták augusztusra, a másik iránt pedig nem volt elég nagy érdeklődés, így lényegében elmaradt.

Helyszíni tudósítónk szerint reggel 7 óra előtt pár perccel mintegy negyven biciklis futár gyülekezett a fővárosi Margit híd pesti hídfőjénél, hogy a múlt héten elfogadott katatörvény ellen tiltakozzanak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A hétfői eseményt a Futárok a KATA-ért szervezte. Azt írják, hogy „Mi vagyunk a futárok akik az első napon is elindították az eseményt, és felkavarták az állóvizet. Szeretnénk folytatni azt ami akkor elindult. Ismerjük a várost, mobilisak vagyunk, mi leszünk a motorja ennek a mozgalomnak ami titeket, a NÉPET juttat majd célba!”

Azt is elárulták, a többi tüntetéssel ellentétben miért nem délutánra, kora estére szervezték a megmozdulást: „Az este kezdődő és éjszakába nyúló tüntetésekkel nem bénul meg semmilyen intézmény.”

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Egy sávot elfoglaltak a biciklis futárok a Margit hídon Buda felé, jelentette helyszíni tudósítónk. Páran megpróbaltak a villamossínekre is rámenni, de onnan a rendőrök és a szervezők is leterelték őket.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Pár perccel reggel fél 8 előtt kb. kétszázan gyűltek össze a tüntetésen, a legszélső, Budára vezető sávot foglalták el, ott haladnak. „Tegnap nem mondtak semmit, csak elálltuk az utat” – mondta tudósítónknak egy civil, aki arról panaszkodott, hogy most túlságosan szervezik a tüntetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!