„Népszavazást” indít a rezsicsökkentésért a Kutyapárt, újra elfoglalták az Erzsébet hidat

2022. július 15. – 18:07

frissítve

„Népszavazást” indít a rezsicsökkentésért a Kutyapárt, újra elfoglalták az Erzsébet hidat
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Minden ellen tüntet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt péntek este hat órától az Erzsébet hídon. Az esemény szerint azt szeretnék, hogy legyen minden jobb.

Péntek délutáni hangulat

A tüntetés elején nagyjából 100-150 szimpatizáns álldogált az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a járdán. A forgalom este hétkor mindkét irányban zavartalanul haladt, csak a Budára tartó buszsávban állt a buliszekérnek nevezett guruló színpad, illetve negyven rendőr, akik sorfalat állva akadályozták volna meg az úttestre lépést. Az úttestre azonban akkor még senki nem akart lelépni, részben mert a hangulat péntek délutáni, beszélgetős volt, részben mert még a járdán is kényelmesen elfért mindenki – jelentette tudósítónk a helyszínről.

A demonstráció szervezője, Kovács Gergő pártelnök rendőrök gyűrűjében állt, de ezúttal nem fegyelmezési okokból. „Gergőt kérdeztük, azt mondta, hogy helyben maradós esemény lesz, tehát senki nem vonul sehova” – mondta az egyik rendőr körben álló kollégáinak, akik a pártelnökkel együtt mosolyogva bólogatott.

Népszavazás a kádári rezsiért

Az egyeztetés után a tüntetés szervezőjéhez fordultunk, hogy megtudjuk a demonstráció célját:

– „Az ötletet az adta, hogy szerdán elvittek a rendőrök, mert az úttestre léptem, és akkor azt gondoltam, legyen egy esemény, ahol sokan lépnek egyszerre az útra. De felcsatlakoznánk az aktuális tüntetési trendre is.”

– „A kata eltörlése ellen?”

– „Minden ellen. Annyira utálok mindent, amit a Fidesz csinál, hogy minden ellen tiltakozunk.”

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A közlékeny pártvezetőt megkérdeztük arról is, hogy mit fognak bejelenteni, amire meg a hivatalos kihirdetés előtt elmondta:

Népszavazási kezdeményezést indítanak a rezsicsökkentés megvédésére. Azt szeretnék elérni, hogy állítsák vissza a Kádár János halála idején érvényes energiaárakat.

Újra elfoglalták a hidat

A tüntetők száma ekkorra már 500 körül járt, és a rendőrök lefoglalták a sávok jó részét, így fél nyolckor már csak egy sávban mehetett a forgalom Buda irányába. A buliszekeret befordították a hídra, így egy utolsó, konfrontatív kérdést tettünk fel: milyen követkézmenyei lesznek annak, hogy Kovács Gergelynél szerdán kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök? A pártvezető arra számít, hogy a megtalált nagyjából egy gramm fű miatt elterelésre küldik.

Negyed kilencre a buliszekeret, amiről vidám reggae szól, betolták a híd közepére, és ezzel teljesen elfoglalták a hidat, csütörtök után újra. A hangulat olyan, mint egy fesztiválon délután hatkor. A közönség jó része 20 es 40 közti, sokan üldögélnek pokrócokon az aszfalton. Jó néhány kajafutár is táborozik a színpadtól távolabb. Az egyik azt mondta, hogy ő maga keresztény konzervatívnak vallja magát, de nem fideszes, mert utálja, ha valaki lop.

A rezsivédelmi népszavazási kezdeményezést végül fél kilenc után nem sokkal jelentették be a helyszínen, majd közleményt is kiadtak róla. Ebből kiderül, hogy a népszavazás valójában egy online kérdőív két kérdéssel:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági felhasználó által a villamosenergiáért fizetendő egyetemes
    szolgáltatási árat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztó által a földgázért fizetendő gázdíjat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?
Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

“Ennek értelmében a villany és a gáz árát a Kádár János halála napján aktuális árakhoz igazítanánk Örökre. MEG LESZTEK VÉDVE!” – olvasható az oldalon, ahol egyúttal egy “7 igenes rezsivédelmi konzultációt” is indítottak, olyan kérdésekkel, mint hogy “Egyetért-e ön azzal, hogy a rezsi rossz?” vagy hogy "Támogatja-e Ön azt, hogy Németh Szilárd befizesse-e a történtek fényében az elmúlt 8 évi, “rezsivédelmi kormánybiztosi' fizetését a rezsivédelmi alapba?”.

Akinek van kedve, maradjon

Csütörtökön pikniket tartottak ugyanitt, az Erzsébet hídnál, és este hét után nem sokkal teljes szélességében elfoglalták az Erzsébet hidat. Éjjel kettőig nem mehettek át az autók és buszok a hídon. Estére teljesen megtelt a híd pesti oldala, és Kovács Gergő mellett Márki-Zay Péter, valamint többtucatnyi tüntető felszólalt a színpadon.

A Facebook-esemény szerint most is hasonlóra készültek. Az esemény kezdete előtt azt írták: továbbra is bárki felszólalhat, és elmondhatja véleményét a kormány intézkedéseivel szemben, de lesznek koncertek is.

A terv az, hogy ismét elfoglalják az Erzsébet hidat.

A rendezvény hivatalosan éjfélkor véget ér, de mint fogalmaznak: „természetesen akinek van kedve, az maradjon.”

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Már a csütörtöki esemény is leginkább egy grillpartira hasonlított ingyen sörrel, de ettől függetlenül komoly rendőri készültség volt. Igazoltatták az aszfaltra festőket, és elvittek egy tüntetőt, aki a felszólítás ellenére sem vette le az arcát takaró maszkot, majd egy nőt, aki ráütött egy rendőr kezére.

A katás tüntetések hete

A kormány hétfőn benyújtotta az új katatörvényt, amellyel gyakorlatilag megszüntetnék ezt az adózási formát. A módosítás több százezer embert érint. Kedden délután kivételes eljárásban meg is szavazták a javaslatot az Országgyűlésben. Mindeközben a Parlament előtt legalább ezren tüntettek. Később órákra elfoglalták a Margit hidat, és a tömeg egy része az Erzsébet hídon is blokkolta a középső két sávot pár órára.

Szerda estére a Momentum hirdetett tüntetést a katatörvény ellen, több ezren gyűltek össze Kossuth téren. A hivatalosan bejelentett megmozdulás után a tömeg egy része a Nyugati térhez ment, és leállította a forgalmat. Innen később a villamossíneken az Oktogonhoz indultak, majd onnan a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak. Este tíz órakor még több ezer ember állt az úttesten a Blaha Lujza térnél és az Astoriánál, majd több ezren mentek fel a budai Várba a Karmelitához, ahol Orbán Viktor hivatala működik. Éjjel bilincsben vitték el a rendőrök a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két társelnökét, Kovács Gergelyt és Döme Zsuzsannát az Erzsébet hídról, és eljárás indult ellenük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!