Rohamsisakos rendőrök álltak sorfalat a tüntető tömeg előtt Orbán Viktor hivatalánál

2022. július 13. – 18:20

frissítve

Rohamsisakos rendőrök álltak sorfalat a tüntető tömeg előtt Orbán Viktor hivatalánál
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több ezren gyűltek össze az Országház előtti Kossuth téren szerdán este 6 órakor, hogy a kedden elfogadott új katatörvény ellen tüntessenek.
  • A Momentum által szervezett tüntetés 19 órakor véget ért. Egy nagyobb csoport ezután a Nyugati térhez ment, és ott leállította a forgalmat.
  • A tömeg azt skandálta, hogy „mocskos Fidesz”, „Orbán, takarodj!”, és „elegünk van”.
  • A tömeg nagy része este 8 óra körül elindult a villamossíneken gyalogolva az Oktogonhoz, majd onnan a Fidesz Lendvay utcai székházához. A székházat rendőrsorfal védte, a tüntetők ezért visszamentek az Oktogonhoz.
  • Este tíz órakor még több ezer ember állt az úttesten a Blaha Lujza térnél és az Astoriánál, majd több ezren mentek fel a budai Várba a Karmelitához, ahol Orbán Viktor hivatala működik.
  • A Várban a Dísz térnél rohamsisakos rendőrök állták el a tömeg útját, amely így nem tudott közel jutni az épülethez. A hangulat alapvetően békés volt. Többször felszólították a tömeget a távozásra, éjfélkor egyre többen mentek el, megritkult a tömeg.
  • Különböző csoportok ekkor még a Margit hídhoz és az Erzsébet hídhoz indultak. Többen a rendőri felszólítás ellenére leültek az úttestre és a sínekre.
  • Bilincsben vitték el a rendőrök a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két társelnökét, Kovács Gergelyt és Döme Zsuzsannát, és eljárás indult ellenük.
  • Éjjel kettő előtt nem sokkal indult meg a forgalom a Margit hídon.

Foglaljuk el a Nyugati teret!

Szerdán este 7 óra után nagyon sok tüntető vonult az úttesten a Kossuth tértől a Nyugati tér felé, miután a Parlamentnél véget ért a Momentum Mozgalom és annak elnöke, Gelencsér Ferenc által meghirdetett „Katás vagyok, ments meg!” című demonstráció. A rendőrök többször felszólították hangosbeszélőn a Bajcsy-Zsilinszky úton vonuló embereket, hogy a járdán közlekedjenek, mert így szabálysértést követnek el, de erre általában csak pfujolás volt a reakció.

A tüntetés végén a tömegben az hangzott el, hogy „foglaljuk el a Nyugati teret!”. A tömeg másik része a téren maradt. Este fél nyolckor nagyobb számú tüntető állta el a kereszteződést a pesti belváros egyik legfontosabb közlekedési csomópontjában, a Nyugati téren.

Az emberek a villamossíneken álltak, a villamos nem tudott közlekedni. Sokan voltak a Nyugati téri felüljárón is, de ott jártak az autók. A tömeg azt skandálta, hogy „mocskos Fidesz”, „Orbán takarodj!”, „elegünk van”. A rendőrautók közül néhány csak nehezen tudta elhagyni a helyszínt az ott összegyűlő emberek miatt. Két rendőrautó egymásnak is tolatott.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Dull Szabolcs / Telex
Fotó: Dull Szabolcs / Telex

Séta a városban

Este háromnegyed nyolckor a tömegben többen azt kiabálták, hogy a tüntetők menjenek át az Oktogonhoz. Ezt először csak kevesen fogadták meg, de egyre többen indultak meg a villamossíneken gyalogolva az Oktogon irányába. Itt többen leültek a kereszteződésben, és spontán beszédeket tartottak.

Alig értek a tüntetők az Oktogonhoz, rögtön fel is merült egy újabb helyszín: a Fidesz Lendvay utcai székháza. El is indult a menet az Andrássy úton a Hősök tere irányába. A Nyugatinál ekkor már komoly rendőri jelenlét volt, több furgon állt, de tüntetésnek nem volt nyoma, a felüljárón és alatta zavartalanul megindult a forgalom.

A tüntetők ezután kettészakadtak. Egyik részük az Oktogonnál maradt, egy másik, 500-1000 fős csoport a Fidesz Lendvay utcai székházához ment, ahol rendőrök sorfalat álltak az épület előtt. „Konzultálni jöttünk”, „mocskos Fidesz” – skandálták. Nem tudtak közel menni a székházhoz. Közben az Oktogont is lezárva tartotta a demonstrálók másik csoportja, ott is erős rendőri erők vonultak fel. A Lendvay utcától ezután visszafordultak a tüntetők, és újra egyesültek az Oktogonnál.

Felmerült közben, hogy futárok a Deák teret is blokkolni akarják. Mint kiderült, megjelent egy csapat futár a Deák tér közelében, leültek egy időre az úttestre, aztán mentek tovább. A rendőrség közlése szerint „a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében három kerékpáros az úttestre ülve akadályozta a forgalmat, ezért a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek velük szemben”.

Fotó: Bődey János, Lovas Gergely / Telex Fotó: Bődey János, Lovas Gergely / Telex
Fotó: Bődey János, Lovas Gergely / Telex Fotó: Bődey János, Lovas Gergely / Telex
Fotó: Bődey János, Lovas Gergely / Telex

Orbán Viktor hivatalához mentek

Az Oktogonnál rendőrsorfal zárta szinte teljesen körbe a demonstrálókat, akik ezután már csak a Blaha Lujza tér felé tudtak továbbhaladni. Néhányan a Blaha Lujza téren maradtak, és leültek a kereszteződésben az útra. Itt kisebb dulakodás alakult ki: egy ember fellökött egy Blahán ácsorgó biciklist, hogy engedjék már át a BKV-buszt.

A tüntetők nagyobb csoportja az Astoriánál állította le a forgalmat, majd elindult az Erzsébet hídon át Budára. A hídon az egykori netadó elleni tüntetés ikonikus képét felidézve sokan bekapcsolták a telefonjuk világítását.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A menet fél 11-kor az Erzsébet híd budai hídfőjénél rendőrsorfalba ütközött. A rendőrök feltehetően időnyerés céljából tartóztatták föl itt egy időre a tüntetőket, akik nem tudtak továbbhaladni a Tabán és az Attila út irányába. A tömeg azt skandálta, „előre megyünk, nem hátra”, majd visszafordult, és a Döbrentei tér irányába haladt tovább a Vár felé.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A budai Várban rohamsisakos rendőrök állták el a tüntetők útját a Dísz téren, amelynek közelében Orbán Viktor Miniszterelnöki Kormányirodája működik a Karmelitában. A tömeg demokráciát követelt, magasabb fizetést a rendőröknek, de azt is skandálták, hogy „elkúrtad”. Hangosbeszélőn többször arra szólították fel az embereket, hogy a Mátyás templom irányába hagyják el a helyszínt. Éjfél körül a Dísz tér elkezdett kiürülni, a maradók közül többen maszkot vettek fel arra számítva, hogy könnygázt fújnak ki. A hangulat alapvetően békés maradt, az emberek a „We will rock you”-t és a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás”-t énekelték.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Éjfél után több csoport még visszament a Margit hídhoz és az Erzsébet hídhoz. Az Erzsébet híd budai hídfőjénél bilincsben vitték el a rendőrök a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két társelnökét, Kovács Gergelyt és Döme Zsuzsannát. Kovácsnál kábítószergyanús anyagot is találtak a rendőrök, emiatt büntetőeljárás is indult vele szemben.

A Margit hídnál még éjjel egy után is többen leültek a sínekre, és a folyamatos rendőri felszólítások ellenére az úttesten folytatták a tüntetést. Éjjel kettő előtt nem sokkal indult meg a forgalom a Margit hídon, miután a rendőrség kiszorította a tüntetőket. Jámbor András országgyűlési képviselő Facebook-oldala szerint a Himnusz eléneklésével zárult az este.

Este 6-kor kezdődött a Momentum tüntetése

Az este 6 órakor kezdődött, bejelentett tüntetésen párbeszédes, EU-s és PDSZ-es zászlókat lehetett látni. Sok volt a fiatal, de jó pár nyugdíjast is lehetet látni a résztvevők között. Politikusok is szép számmal megjelentek: a tüntetést szervező Gelencsér Ferenc, Cseh Katalin EP-képviselő, Kerpel-Fronius Gabor főpolgármester-helyettes és Potocskáné Kőrösi Anita is ott volt a demonstráción. A momentumos Bedő Dávid konferálta a felszólalókat.

Tompa Andrea író indította a felszólalásokat, aki szerint a kormány „megint kriminalizált egy embercsoportot, ugyanúgy, mint amikor a színházaktól elvette a taót”. Egy fiktív kormányötletelést előadva Tompa Andrea bemutatta, hogyan próbálták kitalálni a „közvetlen szolgáltatás”-ra vonatkozó katakivételt, és hogyan osztja meg az intézkedés az eddig egységes foglalkozási csoportokat. Zárszóként azt kívánta „a kedves honatyáknak”, hogy az állatorvostól a szinkronszínész hangján át a zárcserére kihívott lakatosig ne kapjanak senkitől semmit.

Tompa Andrea – Fotó: Bődey János / Telex
Tompa Andrea – Fotó: Bődey János / Telex

Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa népszerű közéleti Facebook-oldal főszerkesztője beszédében azt számolgatta, hogy ha a kormány szándéka valóban az lenne, hogy a kata eddigi gyakorlata miatt kieső 200-300 milliárd forintot pótolja,
akkor arra elég lenne egy 50 ezres kataemelés. Ehhez képest Ésik szerint a kormány törvénymódosítása 3-6-szoros adóemelést jelent egyik napról a másikra.

A kormány azt mondja a katázóknak és másfél milliós hozzátartozói körének, hogy

csaljatok újra!

Jöjjön vissza a világ, amikor kockás füzetben vezetjük a kiadásainkat, amikor senki nem kapott hivatalos garanciákat, szerződéseket. Ésik szerint „újra elkúrták”, mert elköltötték a pénzt, és most újra üres a kassza. Ésik azzal a költői kérdéssel zárta beszédét, hogy „akartok-e birkák lenni?”, amire nem bégetés volt a közönség válasza.

Ésik Sándor – Fotó: Bődey János / Telex
Ésik Sándor – Fotó: Bődey János / Telex

Para-Kovács Imre újságíró azzal vette fel az előző felszólalás fonalát, hogy „április 3-án választ kaptunk arra a kérdésre, akarjuk-e, hogy hülyének nézzenek minket”. Ezután szórakoztató, de értelmezhető üzenet nélküli adomázásba kezdett olyan frappáns frázisokkal, hogy „amikor a katásokat basztatják, akkor az ápolónők nem jönnek, amikor az ápolónőket, akkor a katások, amikor az akadémikusokat, akkor senki nem jön”, vagy hogy a rendszerváltás idején „még nem tudtuk, hogy Finkelstein tervei alapján, a Kínai Kommunista Párt segítségével demokráciát építünk”.

Szabó-Szontágh Luca improvizációs színész és tréner elmondása szerint „már alig várta a kormány újabb bélyegét”, de soha nem gondolta volna, hogy pont a közteherviselése miatt találják meg családi állapota vagy független színházi tevékenysége után. Szabó-Szontágh érzelmekkel átitatott beszédében hosszú listán sorolta fel azokat a csoportokat, akik a Fidesz elmúlt 12 évében hátrányt szenvedtek. Külön köszöntötte a teret biztosító rendvédelmi dolgozókat.

Szabó-Szontágh Luca – Fotó: Bődey János / Telex
Szabó-Szontágh Luca – Fotó: Bődey János / Telex

Gelencsér Ferenc, a Momentum nemrég megválasztott elnöke szerint a kormány nemcsak hogy „ellop mindent, ami mozdítható”, de még „a jövőnket is el akarják lopni”. Orbán Viktor a választási kampányban azt hazudta, hogy csak ő tudja megmenteni Magyarországot a háború következményeitől, ehhez képest „szembejön velünk a valóság, és mélyen a szemünkbe néz: a kormány nem véd meg minket a válságtól”. Gelencsér szerint a kormány azért nem tudja megmagyarázni, miért nyomott át egy nap alatt egy félmillió embert érintő törvényt, mert a kormánytagok maguk sem értik a törvényt.

Gelencsér szerint össze kell fogniuk a civileknek, vállalkozóknak, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek. Külön meg is szólította a teret biztosító rendőröket, akikről elmondta, hogy 200 ezer forintos kezdő fizetéssel indulnak a pályán. A politikus felszólította Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá „ezt a tákolmányt”:

„Ne írd alá, Kata!”

A politikus a netadós és az olimpiaellenes mozgalmakat idézve azt állította, hogy a „hatalom retteg tőletek”, és további tömegdemonstrációkat ígért az egyre duzzadó tömegnek.

Kivételes eljárásban ment át a törvény

Az Országgyűlés kedden fogadta el az adónem jelentős átalakításáról szóló törvényt. Az új szabályok értelmében a 400 ezer katás közül legalább 300 ezernek valamilyen más, kedvezőtlenebb adózási formát kell választania, ami miatt csökken a jövedelme, vagy abba kell hagynia tevékenységét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón azt mondta: az új katatörvényt azért fogadták el, hogy ezt az adónemet visszatérítsék eredeti céljához. A katát választók kétharmada, kb. 300 ezer ember a kormány szerint valójában munkaviszonyt váltott ki. Igazságtalannak tartották, hogy míg egy katás havi 50 ezer, addig egy ápolónő átlagosan 184 ezer forint adót fizetett.

A Facebookon is meghirdetett esemény leírása szerint „a hatalom kevesebb mint egy nap alatt fogadta el az új, igazságtalan katatörvényt. Ezzel a módosítással négyszázezer katakárosultba, összesen egymillió emberbe rúgnak bele, ennyi embert taszítanak létbizonytalanságba. Ellehetetlenítik ezzel a futárokat, a grafikusokat, az ügyvédeket, az újságírókat, a virágkötőket – hosszú a lista.”

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az Országgyűlés kedden délelőtt kezdte el tárgyalni kivételes, gyorsított eljárásban az új katatörvényt. A hétfőn beterjesztett javaslat megvitatására pár óra volt, majd a kormánypárti többség el is fogadta a több százezer ember számára hátrányos új szabályokat. Már kedden tüntetők jelentek meg az Országháznál. A főleg biciklis és robogós ételfutárokból álló tömeg nem sokkal később a Margit híd irányába vonult tovább, majd a hidat a Margitsziget magasságában elfoglalták. Innen az Erzsébet hídra mentek át, ahol egy időre elfoglalták a híd középső két sávját. A Margit hídról estig nem tágítottak a tüntetők, ezért a rendőrök kedden este oszlatni kezdtek. Először a villamossínekről vitték ki az embereket, majd az úttestről is kiszorították őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!