A Parlamentnél ért véget a több órán át tartó vonulásos tiltakozás szombaton

2022. július 16. – 20:37

frissítve

A Parlamentnél ért véget a több órán át tartó vonulásos tiltakozás szombaton
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat 17 órára tüntetést szervezett a Mindenki Magyarországa Mozgalom Budapestre, a Jászai Mari térhez a pesti rakpartra. Az eseményen többek között beszédet mondott az összellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter. A beszédek után a tömeg egy része elfoglalta a Margit hidat, majd elindult Budapest belvárosában – ugyanúgy, ahogy az utóbbi napok demonstrációi után, amióta a kormány úgy döntött, jelentősen megváltoztatja a kata szerinti adózás feltételeit.

  • Délután ötre Márki-Zay Péter mozgalma szervezett tiltakozást a budapesti Jászai Mari térre, ahol a volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt többek között arról beszélt, hogy Orbán Viktornak az a hét volt az őszödi beszéde.
  • Arról is beszéltek, hogy a következő napokban mindennap lesz demonstráció.
  • A rendezvény végén néhány százan lezárták a Margit hidat.
  • Ezután több órán át tartó vonulásos tüntetés kezdődött Budapest belvárosában, amelyen hol néhány százan, hol több ezren is részt vettek. A tiltakozók időnként lezártak csomópontokat, kereszteződéseket.
  • Az Orbán, takarodj! mellett a Gyurcsány-féle őszödi beszédre és az utána következő tüntetésekre utaló Elkúrtad volt a leggyakoribb rigmus.
  • A menet végül éjfél előtt nem sokkal érkezett a Kossuth térre. Itt rendőrök várták őket.
  • A vonulásnak rendőri biztosítása nem volt, de az így is komoly atrocitások nélkül ért véget.

A Kossuth térről folyamatosan szivárognak el az emberek, éjfél után néhány perccel nagyjából százötven-kétszázan voltak, közülük körülbelül ötvenen közvetlenül a rendőrsorfal előtt. Munkatársam, a helyszínen jelenlévő Nagy Bálint és Ferenci Ármin, valamint Huszti István fotóriporterünk és Bakró-Nagy Ferenc nevében is köszönöm, hogy minket olvastak. Jó éjszakát!

Először csak simán énekelték, a végén megtapsolták magukat. Másodszor pedig már a szokásos zenei alapra, bár kicsit furcsa a vége, a hangszerek lecsengése után nem a Ria-Ria-Hungária!, hanem a Mocskos Fidesz, Mocskos Fidesz! rigmus zárta a Kölcsey-Erkel duó dalát.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ez a legújabb rigmus, amit skandálnak a Kossuth téren.

Most már a Parlament teljes széltében áll a rendőrsorfal, hátul az árkádok alatt várakozik az erősítés. Igaz, még csak egy soros az a fal

Mégpedig John Lennon és Yoko Ono dala, a Give Peace a Chance. Ez a dal szerepelt az 1970-es Eper és vér (Strawberry Statement) című filmben, ott rossz véget ért a tüntetés:

Egy-két kendővel eltakart arc megjelent a téren. Nagy Bálint kollégám azt hallotta, hogy „egy hölgy jött a remek ötlettel, hogy menjenek be, mert a rendőrök már úgyis fáradtak”. Ezután néhány elkezdték kiabálni, hogy rendőrállam.

Illetve sokan még most érkeznek az Alkotmány utcából. Itt is zúg az Elkúrtad! és az Orbán, takarodj!

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

A lépcsőhöz most érkezett 30-40 rendőr készenlétis sisakkal, plusz voltak itt már vagy húszan.

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Az Alkotmány utcán végigvonuló menetben már látható az Országház, hamarosan a Kossuth téren lesznek a tiltakozók.

Korábban fogyatkozni tűnt a tiltakozók száma, de helyszínen lévő kollégáink szerint az elmúlt fél órában érezhetően többen lettek, „a felújítás miatt keskeny Podmaniczky utcát teljesen kitöltöttük” – írta Nagy Bálint munkatársunk. Ferenci Ármin szerint a körúton töltődött fel a létszám.

A Nagykörútról a Podmaniczky utcára fordultak, ez új útvonal. Többen emlegették, hogy Parlament, Parlament, valószínűleg oda tartanak.

Maci Laci, ne ugass már! – próbálták viszonylag nyersen jobb belátásra bírni. Annak ellenére, hogy a rendőrség sehol nem biztosította a vonulást, kevés ilyen atrocitás történt.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Ott végül is még csak egyszer jártak ma, egyből a menet elején.

Ahol ismét megállt a vonulás eleje a kereszteződés közepén, és most a Teréz körút és az Andrássy csomópontját zárják le. Helyszíni tudósítóink, Ferenci Ármin és Nagy Bálint azt mondják, a tömegben a Kossuth tér, a Fidesz-székház és a Parlament merült fel további lehetséges úti célként.

Ha minden magyar ilyen tüntetésekre járna, nem mi lennénk az EU legelhízottabb nemzete: menetközben Nagy Bálint kollégám számításai szerint túl vagyunk a 10 kilométeren.

Eddig az Oktogonon, a Deák téren, az Astorián és a Blahán kétszer jártak, az Oktogon most élre törhet; leszakadóban a Nyugati tér, Kálvin tér és Corvin egy-egy megállással.

Este már itt is jártak egyszer. És ahogy akkor is, most is megálltak, néhányan pedig itt is leültek. Ismét szól az Orbán, takarodj!

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

A 4-6-os villamosok közlekedését harmadszor blokkolják ma este.

Hátul 4-5 rendőrautó és kb. 10 sétáló rendőr vigyáz a menetre óvó szemekkel.

A most éppen a Corvintól a Blaha Lujza tér felé vonuló menet eleje most ért a Rákóczi térhez. Most már tényleg csak pár száz ember maradt. A hídfoglaláskor és a vonulás kezdetén szintén körülbelül ennyien voltak.

A Baross utcából egy 9-es busz akart a körútra hajtani, a tüntetők közé, között, át a körúton, de őt is megállították. Elég feszült volt a hangulat.

De pillanatok alatt véget ért, amit „Magyar rendőr velünk van” felkiáltások követtek.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex


Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Egy csomó tüntető gyülekezik körülötte, néhány pedig előtte ülnek. A busz végül kitolatott a kereszteződésből.

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Közben sokan elindultak a körúton a Blaha Lujza tér felé.

Ezzel elzárják a Nagykörút és az Üllői út kereszteződését, önkéntes forgalomirányítás van.

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

A menet közepén még van egy sűrűbb tömeg. 5-10 perc alatt mindenhol átvonulnak a tiltakozók.

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

A Kálvin térnél új terv született. A tüntetők félnek a hidaktól, úgy tűnik.

A második Astoriáig, a Margit hídi indulás óta. Kiszámoltam Google Mapsszel.

Az M3-as autóbusz rendezvény miatt nem közlekedik az Arany János utca M és a Deák Ferenc tér M megálló között, írja a BKK a Facebookon. A Madách tér környékén vesztegelnek a 100-as reptéri buszok is.

Néhány ételfutár vezeti elől az egészet, most azt mondják, hogy – mivel a rendőrség arra számít – nem az Erzsébet híd felé, hanem a Szabadság híd felé mennek majd az Astoriától.

Pár perccel később így is történik, az Astoriánál nem fordulnak le, hanem mennek tovább a kiskörúton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!