A Parlamentnél ért véget a több órán át tartó vonulásos tiltakozás szombaton

2022. július 16. – 20:37

frissítve

A Parlamentnél ért véget a több órán át tartó vonulásos tiltakozás szombaton
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat 17 órára tüntetést szervezett a Mindenki Magyarországa Mozgalom Budapestre, a Jászai Mari térhez a pesti rakpartra. Az eseményen többek között beszédet mondott az összellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter. A beszédek után a tömeg egy része elfoglalta a Margit hidat, majd elindult Budapest belvárosában – ugyanúgy, ahogy az utóbbi napok demonstrációi után, amióta a kormány úgy döntött, jelentősen megváltoztatja a kata szerinti adózás feltételeit.

Most egy kis zavar van. Tömeg eleje elindult, hátul maradni akarnak.

A HVG élő videója szerint a tömegbe valaki bedobott egy üveget, az meg nem erősített információk szerint eltalált, talán meg is vágott egy nőt.

Felmerült ötletként a parlament és a Karmelita is. Munkatársunk, Nagy Bálint a helyszínen úgy becsüli, hogy a létszám mostanra jócskán leapadt, „ezer alatt” van.

A helyszínen helyszíneken lévő kollégáktól beszerzett információk alapján az alábbi magyarázó ábra adhat segítséget, ha el akarna igazodni: merre is jár ma este a katatömeg:

Piknikezzünk – adta ki valaki a vezényszót az Andrássy és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán. És a vonulók egy része le is ült. Rendőröket továbbra sem látni.

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Nem fáradnak a vonulók, mindig kitalálnak valami új skandálnivalót, mint például a „tisztességes béreket”, de mindig visszatér a jól bevált Mocskos Fidesz, Orbán, takarodj! és az Elég volt! Nagyrészt 20-40-es korosztály vonul, egyre kevesebben vannak az idősebbek.

Az ausztrálok után a belváros elmaradhatatlan résztvevői, a lánybúcsút tartók is beszálltak a menetbe zászlajukra tűzve egy rózsaszín jelképpel.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Google térképe szerint főleg a nagykörúti közlekedésben okoz nehézséget a vonulás, de az Andrássy és a Rákóczi utak forgalmát is időről időre megbénítják a tüntetők.

A menet végén találkoztam pár ausztrál tüntetővel. Utálják az adókat, úgyhogy itt is beálltak a menetbe.

Vannak, akik innen a Fidesz-székházhoz, mások vissza a Margit hídhoz mennének. A Mocskos Fidesz és az Aki dudál, velünk van rigmusok szólnak, utóbbira ismét szórványos dudálás a válasz.

Fotó: Nagy Bálint / Telex
Fotó: Nagy Bálint / Telex

Mint az munkatársunk fotóján is látható, több mint egy órával a vonulás megkezdése után a menet végén felbukkantak az első rendőrautók, munkatársunk szerint nagyjából tíz jelent meg.

Fotó: Ferenci Ármin / Telex
Fotó: Ferenci Ármin / Telex

Csak most a Nagykörúton vonulnak, teljes szélességében elfoglalva azt, megbénítva a forgalmat.

Az autósokat továbbra sem engedik el a tüntetők, hiába akarnak elmenni, ettől „nem mindenki olyan boldog”.

de mindegyik mentőautó volt, ezeket el is engedték a tüntetők. Rendőröket továbbra sem látni.

A menettel vonuló munkatársaink szerint a résztvevők száma most már több ezer lehet (a Margit híd lezárásban még csak néhány százan vettek részt).

A menet eleje a Blahán megállt, így most ismét a Nagykörút forgalmát is blokkolják, nemcsak a Rákóczi utat.

A gyülekezésről és a beszédekről, valamint a vonulás kezdetéről itt írtunk beszámolót.

Közben a menet elején egy limuzin állt keresztbe, nem blokkolni akarja a vonulók útját, csak megfordulna. Végül, segítséggel, sikerült neki.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Elég indulatos a vonulás, szerintem kicsit dühösebb, mint az eddigiek.

Akik ezt javasolták, féltek a múltkori után, hogy beragadnak, jelentették munkatársaink a helyszínről. A Rákóczi utat teljes szélességében lezárták a tiltakozók.

A vonulók egy része bekanyarodott az Erzsébet híd felé, az elmúlt napok tüntetésének helyszínére. Mások viszont a Blaha Lujza tér felé mennének. Egyelőre nem tudni, merre folytatják a vonulást.

Az Orbán, takarodj! skandálást a Mocskos Fidesz és a Gyertek velünk! váltotta fel. Ami viszont nem változott: a menet közelében sehol nem látni rendőröket.

A Deák tér elérése után a most már körülbelül ezerfős tömeg a Károly körúton halad tovább a Deák térnél. Rendőrt továbbra sem látni.

A tüntetők először a demonstráció helyszíne melletti Margit hídra mentek, ahol megállították egy villamost. A Margit hídtól pár száz ember elindult a Nyugati felé, majd onnan az Andrássy útra fordultak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Hivatalosan a megváltozott kataszabályok (és a „rendszer áldozataiért”) volt ma demonstráció.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az új katatörvényt hétfőn nyújtották be, és kedden már rendkívüli sebességgel el is fogadták, ami ellen azóta is mindennap tüntettek az emberek. A katáról és az új törvény miatt felmerülő kérdésekről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!