Lezárták a Margit hidat, majd a Nagykörúton és az Andrássyn vonulással tüntetnek Budapesten

2022. július 16. – 16:59

frissítve

Lezárták a Margit hidat, majd a Nagykörúton és az Andrássyn vonulással tüntetnek Budapesten
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szombatra Márki-Zay Péter hirdetett tiltakozás a megváltozó kataszabályok ellen és „a rendszer áldozataiért”.
  • A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy Orbán Viktor a héten elmondta a maga őszödi beszédét.
  • Márki-Zay előtt polgármester és parlamenti képviselő, valamint civil aktivisták mondtak beszédet.
  • Kedd óta mindennap van tüntetés a fővárosban – és néhol vidéken is – a kedvezményes adónemet lényegében ellehetetlenítő új adószabályok ellen.
  • A szombati demonstráció szervezői vasárnapra és hétfőre újabb tiltakozásokat jelentettek be.
  • A rendezvény után a tüntetők ismét lezárták a Margit hidat, majd nyolc óra előtt nem sokkal elindultak a Nagykörúton, majd a Deák tér felé. A vonulásos tüntetést itt közvetítjük tovább.

Márki-Zay Péter beszédének végén már sokan a Margit hidat emlegették. Ezután a hidat, előbb a villamossíneket, majd az úttestet is, percek alatt lezárták a tiltakozók. A forgalmat a rendőrök elterelték Pesten a Nyugati pályaudvarnál – így kiürült a Szent István körút is –, míg Budán az óbudai hídfőnél.

A híd lezárása után nagyjából húsz perccel a tüntetők elindultak a forgalomterelés miatt kiürül Szent István körúton a Nyugati pályaudvar felé. Közben azt skandálták, hogy „Elkúrtad” és hogy „Fidesz-maffia”. A hidat az indulás után 4-5 perccel hagyta el az utolsó tüntető, azaz néhány százan lehetnek, a hídon nem sokkal később meg is indult a forgalom.

A tiltakozók a Nyugati elől is továbbindultak, a Nagykörúton, az úttesten és a villamossínen, a forgalmat blokkolva, az Oktogon felé tartanak. „Aki dudál, velünk van”, skandálják, és azt, hogy „magyar taxis velünk van”. A menet élén most éppen ételfutárokat látni.

Amikor a menet eleje elérte az Oktogont, a tiltakozók megálltak. Ezután az Andrássy úton indultak a Deák tér felé, a sugárút forgalmát szintén megbénítva. Voltak, akik azt kiabálták: taxisblokád. A menet munkatársaink jelentése szerinte ekkorra körülbelül ezerfősre duzzadt, az eleje elérte a Deák teret. Innen közvetítésünket ebben a percről percre frissülő anyagunkban folytatjuk.

Rendőrt a rendezvény utáni tiltakozás kezdete óta sem a híd környékén, sem a vonulás közelében nem látni.

A beszédek: Márki-Zay Péter őszödi beszédezéssel kezdett, népnyúzózással fejezte be

Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor őszödi beszéde volt ez a hét, ezek a megszorítások. A rezsicsökkentés nem fenntartható, ezt most a fideszes politikusok ismerték el, „gratulálok Orbán Viktornak, száz nap alatt sikerült mindent meghazudtolnia, amit mondott”. Szerinte a „hazudtak éjjel, hazudtak nappal” nemcsak 2006-ban volt igaz, hanem 2022-ben.

Márki-Zay szerint Orbán a politikai pályafutását Lúdas Matyiként kezdte, de most már jobban hasonlít Döbrögire, „Döbrögire, aki ispánért kiált”. Közmondásokat idézve, miszerint addig jár a korsó a kútra, azt mondja: nem lehet végtelen sokáig hazudozni és hazugságokkal választásokat nyerni.

Szerinte aki az elmúlt száz nap után még mindig elhiszi a fideszes hazugságokat, „az menthetetlen”. Visszább kellene vennie Orbán Viktornak a lopásokat, ha nem lenne nekik fontos, hogy ennyit lopjanak, nem kerültünk volna ekkora gödörbe. „Orbán Viktor inkább a lopásokra szavaz, nem a kisembereket védi, csak saját magát és saját barátait”.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Márki-Zay felidézi: a Covid-válság idején az orvosok fizetését emelték, de most „valami egészen más válságra készülnek”, mert a rendőrök fizetését emelik, és emelik „a tanárok helyett a miniszterek fizetését is”.

Ekkor kezdte a tömeg először azt skandálni, hogy „Orbán, takarodj!”, majd miután Márki-Zay beszéde azzal folytatódott, hogy meg kell tanulni kiállni a kisemberekért, „eljuttatni az igazságot minden magyarhoz”, és hogy minden egyes magyar emberért kiállnak, azokért is, például azokért a most már csalódott magyarokért, akik a Fideszre szavaztak, ismét elkezdték.

„Orbán elmondta az őszödi beszédét, a mi felelősségünk az, hogy ez eljusson minden magyarhoz, hogy soha többé ne lehessen hazugságokkal választást nyerni. Ébresztő, Magyarország!” – mondta, ezután a tömeg is ébresztőzni kezdett, majd Orbán inkompetenciájának és böszmeségének és a népnyúzó kormányzás emlegetése után jött az orbántakarodjozás és az emzépézés.

Vajda Zoltán: Bődületes adóemeléseket terveznek

Szánalmas Fidesz-nyalonc propagandistákkal kezdte beszédét Vajda Zoltán zuglói ellenzéki képviselő, az MSZP-frakció tagja, majd felsorolta, ki mindenki vesz részt a tüntetésen – szerinte a rendőrök is velük tüntetnek „jó sokan”. Azt ígérte, nem lesz szórakoztató, és aligha hazudott, mert úgy folytatta: „szeretett hazánk költségvetéséről fogok beszélni”. Inflációról, extraadókról, az unortodoxia blöffjéről, betervezett 2000 milliárd forintos „uniós pénzről” – amivel szerinte „a főnök háztartásonként félmillió forintunkat kockáztatja”.

A kormánynak abba kellene hagynia az ipari méretű és kitűnően megszervezett lopást, és ide is jönnének az uniós pénzek – adta meg a receptet arra, hogy mit kellene csinálni. Szerinte hagyni kell ezt a „háborús inflációs blöfföt”, mert ez „fideszes választási infláció”. A Fidesznek alkalma lenne olyan adót emelni, amivel mindenki egyetért, mondja a globális minimumadóról, amely ügyében „útszéli zsaroló gengszterként” viselkedik a kormány.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Előtte Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője arról beszélt: a miniszterek bérét 650 ezerrel emelték meg, „ők aztán felkészültek a rezsicsökkentés kivezetésére”, miközben a pedagógusok béremelési igényére azt mondják, hogy ha majd lesz rá pénz. A rendőrök, katonák béremelésének örül, de szerint ez arról szól, hogy erővel, erőszakkal akarják lenyomni azt a társadalmi akaratot, hogy másképp kellene kormányozni.

Az első beszédek után a helyszínen lévőkkel beszélgetve munkatársainkban az a kép rajzolódik ki, hogy a rendezvényen résztvevők csalódottak, amiért ilyen kevesen vannak, „csomó ismerős elégedetlen, de csak online nagy a szájuk”. Egy fiatal pár azt mondta, remélik, lesz majd valami vonulás, „szerdán is langyos tüntetésből lett valami izgalmasabb”.

Egy roma aktivista a Tanúból idézett

Hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazugságokkal nyerték meg a választást, mindazt megcsinálják, amit az ellenzékről állítottak – mondta Gurzó Ákos a színpadon, utalva az őszödi beszédre, amikor felkonferálta a színpadra Lakatos Béla roma aktivista, volt polgármester.

Lakatos arról beszélt: „amikor lemondtam mint polgármester, mert ezt már nem veszi be a gyomrom”, akkor feljelentették hűtlen kezelésért, egy olyan ember, akivel sose voltak rosszban – és amikor ezt annak a férfinak szóvá tette, hogy „Béla, tudod, milyen országban élünk”. Felidézte a Tanúból azt a mondást, hogy „Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, öt perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös”.

Kübekháza polgármestere: Ha befogod a pofádat, akkor lesz pénz

Tíz magyar falus pályázatból tíz nem nyert. Nem azért, mert annyira hülyék vagyunk, hanem mert nem adjuk el a lelkünket – kezdte beszédét Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, azt érzékeltetve, hogy az ellenzéki önkormányzatokat hogyan lehetetlenítik el. Járási pártbizottságokról, a „polgármesterek lelkéért, gerincéért cserében” adják a pályázatokat, mint valami kufárok – mondta, aztán a vármegyéket és a tekintetes urakat, ispánokat emlegette.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Tönkrevágták az iskolákat, éhbéren tartják a pedagógusainkat, „nem cél a kiművelt emberfők társadalma, Orbánéknak fogyasztók kellenek és adófizetők”. Molnár felidézte: Márki-Zay Péter húgát kirúgták az iskolából csak azért, mert Márki-Zay Péter húga, majd beszélt a „közmédiának becézett hazugsággyárról”. Felidézte: 33 éve is ott állt a rendőrsorfallal szemben, és most ismét ott kell állni. „Módszereit tekintve, kedves barátaim, a Fidesz kommunista, a KDNP pedig a ministránsa”, ami keresztény népnemzeti szósszal önt le mindent, és mi minden beveszünk.

A tiltakozók többször bekiabálták: nincs ellenzék. Molnár erre végül úgy reagált: „csináljunk, a reformok nem jönnek, ha nem teszünk értük (…) nem a tolvajoké, nem a diktátoroké a jövő”.

Civil aktivista: Ez az egész a szolidaritásról szól

Az első beszéd nagyjából fél hatkor kezdődött, a szónok az MMM ifjúsági tagozatának újonnan választott elnöke, Magyar Bence volt. Többek között a lakhatási válságról, a fiatalok röghöz kötéséről, arról, hogy nincs hová menniük azoknak, akik tanulni akarnak. „Nem számít senki és semmi számukra, tegnap a katásokat végezték ki, ma azokat, akik nem tudják megfizetni a megnövekedett rezsiárakat” – mondta.

„A Fidesz hazudik, hazudott és újra hazudni fog” – ezek voltak a beszéd addigi legerősebb reakciókat kiváltó szavai. A Fidesz-szavazó fiatal ismerőseinek üzente: semmi nincs, ami mellett a Fidesz őszintén kiállna, és arra szólította fel őket: álljanak ki magukért, álljanak ki az igazukért.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A következő beszédet Zeke László ügyvéd, civil aktivista mondta. Szerinte az, ami a katásokkal történt, tiszteletlenség, tisztességtelen és szakmaiatlan megoldás, de emellett jogellenes is. Az augusztus 20-i tűzijátékot gyermeteg hülyeségnek és állatkínzásnak is nevezte, és az árára utalva – miszerint ez lesz a kontinens legdrágább tűzijátéka – azt mondta, az a jelenlegi helyzetben nem tűzijáték, hanem játék a tűzzel. A helyszínen lévő munkatársunk szerint eddig a tűzijáték említése húzta fel legjobban az embereket.

Az első beszédek közben munkatársunk a helyszínről azt jelentette: a tömeg színpadhoz közelebb álló része figyeli a szónoklatokat, a hátul állók inkább beszélgetnek. Egyébként bőven lenne elöl hely.

A megjelentek a Margit hídról – Fotó: Ferenci Ármin / Telex
A megjelentek a Margit hídról – Fotó: Ferenci Ármin / Telex

A kezdés előtt

Szombat délután öt órára hirdetett tiltakozást egyebek mellett a katatörvény módosítása – lényegében a kedvezményes adónem megszüntetése – ellen Márki-Zay Péter a fővárosi Jászai Mari térre, a Margit híd közelébe, amelyen beszédet is fog mondani. Az Ébredj, Magyarország! Kiállás a rendszer áldozataiért elnevezésű demonstráción emellett a szervezők tájékoztatása szerint kiállnak „a tanárokért, a rendőrökért, az egészségügyi dolgozókért, a nyugdíjasokért és mindazokért, akiket a rendszer nyomorba dönt”.

A tiltakozásra előzetesen néhány százan jelezték a részvételi szándékukat. Ennek fényében aligha meglepő, hogy a helyszínen lévő munkatársunk beszámolója szerint nagyjából negyedórával a kezdés előtt „elkezdtek érkezni az emberek a képviselői irodaház előtti rakpartszakaszra. A színpad előtt sajtómunkásokkal együtt lézengenek maximum százan uniós és magyar zászlókkal. Páran fentről a rakpart korlátjáról nézelődnek”.

Munkatársunk szerint a hangszóróból előbb „lelkesítő hangulatú Márki-Zay beszédrészletek” szóltak, majd. Ezután Gulyás Gergelynek a kormányinfón a katával kapcsolatban elmondott válaszait játszották.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az ígért kezdés időpontjában azt mondták be: arra számítanak, hogy nagyon sokan lesznek. A színpad előtt továbbra sem volt 150-200 embernél több.

Fél hat körül munkatársunk azt jelentette, hogy nagyjából 1000-1500-an lehetnek a helyszínen.

A közelben, a Jászai Mari tér villamosmegállójában és a tér túloldalán 10-15 fős csoportba állnak a rendőrök. Kollégánk szerint elég sokan vannak ahhoz képest, hogy eddig mennyi tüntető érkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!