Kálmán Olga, Czeglédy Csaba és a Gyurcsány-korszak nagy visszatérői is a DK kedvenc cégei között

2022. július 15. – 17:56

frissítve

Kálmán Olga, Czeglédy Csaba és a Gyurcsány-korszak nagy visszatérői is a DK kedvenc cégei között
Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője, napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén, 2022. május 16-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Összesítve csaknem 150 millió forint értékben kapott szerződést az előző parlamenti ciklusban a DK frakciójától három olyan cég, amelyek közvetve Gyurcsány Ferenc egyik egykori ideológusához, Dessewffy Tiborhoz, illetve Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz is köthetők. Szintén 100 millió fölött kapott az EagleEye-Marketing Kft., amelynek tulajdonosa Páva Zoltán, Pegasusszal megfigyelt vállalkozó, az EzALényeg kiadója. De nem panaszkodhat az ördög ügyvédjének kikiáltott Czeglédy Csaba, de a műsorvezetést politikára cserélő Kálmán Olga sem. A DK frakcióköltéseit is megvizsgáltuk az elmúlt 4 év parlamenti kiadásait elemző cikksorozatunkban.

Egy rejtélyes, osztrák határ melletti aprófaluba bejegyzett cég kapta a legnagyobb értékben a megbízásokat a DK-frakciótól az előző ciklusban. A Marketing and Analytics Kft.-vel több mint 120 millió forintért szerződött 2018 és 2022 között a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója, pedig a cégnek még működő honlapja sincsen.

Végignéztük a DK-frakció összes szerződését az előző parlamenti ciklusból, és nem kellett sokáig menni, hogy legelőször elakadjunk az adatgyűjtésben. A legnagyobb szerződéses partnernek számító Marketing and Analyticsről például csak annyit sikerült megtudni, hogy,

  • social media tanácsadást végzett a frakciónak;
  • a tulajdonosa Suga Gábor Patrik, akinek fiatal kora ellenére tucatnyi cége is van, amelyek közül több is köthető a politikához; és
  • pár éve még az újlengyeli offshore-paradicsomba volt bejegyezve.

Mindent a közösségi médiára

Korábban szintén Sugáé volt a DK-frakciótól 13 millió forint értékben szerződést kapó SGP Analytics Kft. is, ami egy ideig ugyanarra a címre is volt bejegyezve, mint „nagy testvére”, és szinte ugyanarra a tevékenységre kapta a megbízást.

A Hvg.hu információi szerint Suga egy nagyobb, a DK-hoz köthető baráti társaság tagja, és cégei szorosan kapcsolódnak Dessewffy Tiborhoz, aki Gyurcsány egyik régi szövetségese. Dessewffy cégét most Big Data Analyticsnek hívják, és az elmúlt négy évben több mint 10 millió forint értékben kapott szerződést a DK-frakciótól.

Ez a cég korábban még jelentősebb politikai megbízásokat zsebelt be. Eredeti neve ugyanis Demos Magyarország volt, és 2005-ös alapítása után a Demos Magyarország Alapítvánnyal együtt politikai agytrösztként működtek a Gyurcsány-kormányokat támogatva.

Dessewffy egyébként Bajnai Gordonnal együtt társtulajdonos a választási kampányban az ellenzéknek dolgozó DatAdat adatbányász cégben is. Őket vádolta meg a Fidesz orbitális választási csalással, mikor előkerültek a Marosvásárhely mellett elégetett ellenzéki szavazólapok, de feljelentést nem tettek. Na de lássuk a DK-frakció szerződéses partnereinek teljes listáját!

A frakció második legnagyobb szerződéses partnere az EagleEye-Marketing Kft. volt, amelynek ügyvezetője Páva Zoltán, az ellenzéki propagandaoldalnak számító Ezalényeg.hu felelős kiadója, és a lapot kiadó cég tulajdonosa is. Az Eagle Eye hivatalosan szintén „social media tanácsadásra” kapta a több mint százmilliót, mivel azonban nekik sincs saját honlapjuk, nem tudjuk, mi az a szolgáltatás, amire ezt bezsebelték. Feltételezhető, hogy a pénz legalább egy része a 2019-es önkormányzati választáson is az ellenzék kampányát jelentősen megtoló Ez A Lényegnek ment.

A Pegasus hátán repülve

Páva személye nemcsak azért érdekes, mert korábban az MSZP-ben politizált, de azért is, mert 2021 tavaszán kétszer is feltörték telefonját a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel. Ahogy azt először a Direkt36 írta meg a Telexen, Páva maga vette észre, hogy a telefonja furcsán működik, így azt a Citizen Lab és az Amnesty International is megvizsgálta, és mindketten megtalálták rajta a Pegasus nyomait. Később ráadásul az is kiderült, hogy a lehallgatás nem független az EagleEye-től, aznap kezdődött ugyanis Páva Zoltán megfigyelése a Pegasusszal, amikor kiderült: a cég szerződött a DK frakciójával.

52 millió forint értékben kapott szerződést a párt saját tulajdonában álló DÉKÁ Rendezvény Kft., amely kommunikációban és események szervezésével szolgálja a párt politikusait. De nem csak a közvetlen kampányban segít be a pártcég, a DK webshopján keresztül rendelhető Special Feri Edition márkájú, Gyurcsány-aláírásos ruhákat is ők árulják.

Special Feri Edition póló – Fotó: dkp.hu
Special Feri Edition póló – Fotó: dkp.hu

A Telexen cikksorozatot indítottunk, ebben bemutatjuk minden parlamenti frakció költéseit a 2018–2022-es ciklusból. Az első vizsgált képviselőcsoport az MSZP-frakció volt, amely a legtöbbet egy régi Puch-céggel szerződött – Puch László nélkül. A Jobbik-frakció szerződéses partnerei között az Iránytű Intézet mellett ott találtuk a Pegasus szoftverrel megfigyelt Vértesy Lászlót is. Ebben a cikkünkben pedig még korábban írtunk arról, hogy melyik frakció mekkora támogatást kapott a 2014 óta eltelt parlamenti ciklusokban.

Régi és új szövetségesek

Több mint 30 millió forint értékben kapott szerződést a DK-frakciótól Czeglédy Csaba ügyvédi irodája, amely főként „jogi tanácsadás” címszó alatt zsebelhette be ezt az összeget. Czeglédy karrierje még az MSZP-ben indult, később azonban átállt a DK-hoz, és Gyurcsány fontos szövetségesévé vált.

Czeglédy tavaly a DK jelöltjeként nagyon szoros különbséggel verte meg Ungár Pétert az ellenzéki előválasztáson a szombathelyi körzetben, hogy aztán csúnyán kikapjon Hende Csaba volt fideszes honvédelmi minisztertől. Czeglédy a Human Operator Zrt.-t érintő büntetőügyön túl korábban azzal került be az országos hírekbe, hogy 2019-ben őt vádolták meg kormányoldalról, hogy az Ördög ügyvédje néven kiszivárogtatta Borkai Zsolt adriai, jachtos orgiájáról szóló videót. 2021-ben a rendőrség is megerősítette ezt a verziót, Czeglédy ugyanakkor a mai napig tagadja, hogy ő végezte volna ki Borkai politikai karrierjét. Az ügy tárgyalása szeptemberben kezdődik.

Már az előző ciklusban tanácsadásra és kampányvideók forgatására szerződött összesen több mint 15 millió forintért a DK frakciója Kálmán Olga és párja, Hoffmann György közös cégével, a K.O. Press Hírszolgáltató Bt.-vel is. Kálmán Olga 2019-ben a DK főpolgármester-jelöltjeként robbant be a politikába, tavaly pedig a budapesti 4-es választókerületben indult el az előválasztáson a párt színeiben, de mindkétszer kikapott a Párbeszéd jelöltjeitől. Idén ennek ellenére listáról a parlamentbe jutott, és a mentelmi bizottság alelnöke lett.

Felsejlik a Gyurcsány-korszak

A DK-frakció ezen kívül nagyobb összegben szerződött még:

  • 51 millióért a Magyar Postával kiszállításra;
  • 37 millióért a Felleg és Neptun Bt.-vel jogszabály véleményezésére;
  • 14 millióért a Crevokorp Kft.-vel nyomdai szolgáltatásokra;
  • 9,6 millióért a Pennipes Kft.-vel autóbérlésre; és
  • több millió forintért a Porsche Inter Autóval autóvásárlásra.

Feltűnik a DK-frakció szerződései között a MA-MI Tanácsadó Bt., amelyik kilenc szerződésben összesen 8 millió forintért segítette Bősz Anett munkáját. A cégről sok minden nem található az interneten, az azonban kiderül, hogy tulajdonosa a Hócipő nevű szatirikus ellenzéki újság alapítója, Gáti László.

A MA-MI Bt. viszont nem ma és nem Bősz Anetten keresztül került közel a politikához: 2009-ben, a Bajnai-kormány idején, ugyanez a cég évente másfél millió forintért adott tanácsot a Miniszterelnöki Hivatalnak. De a második Gyurcsány-kormány idején Gáti egy másik cége, a Pont Ez Kft. is több millió forintért adott kommunikációs tanácsokat a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak.

Nem maradt ki a buliból a magyar gazdaság állapotáról és kilátásairól folyamatosan jelentéseket adó GKI Gazdaságkutató Zrt. sem. A cég közel 8 millió forintért készített gyorselemzéseket a DK frakciójának, leginkább a költségvetés és a gazdaság állapotáról szóló témákban. A GKI tulajdonosai:

  • Vértes András, aki 1987-ben került az akkor még állami intézményként működő Gazdaságkutató Intézet élére. Őt 2009-ben lemondása után Gyurcsány Ferenc az egyik lehetséges utódjaként nevezte meg;
  • Akar László, aki 1994 és 1998 között volt a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára; és
  • Karsai Gábor, valamint Molnár László közgazdászok.

Ásványvíz, közvélemény-kutatás, miegymás

Több mint 6 millió forint értékben szerződött a DK-frakció ebben az időszakban a közvélemény-kutatásokat végző ZRI Závecz Researchcsel, amely az ellenzéki pártok többségétől szintén kapott megbízásokat ekkoriban. Közel 6,5 millióért küldött a SzondaPhone Kft. automatikus hangüzeneteket a választóknak, ez a cég is részben Závecz Tibor tulajdonában van.

A frakció ezen kívül

  • 5 milliót fizetett a Madani-Art Bt.-nek tanácsadásért;
  • 2,8 milliót a Költségvetési Felelősségi Intézetnek a költségvetéshez kapcsolódó kutatásokra;
  • 1,5 milliót a Magyar Államkincstárnak számlavezetésért;
  • 1,2 milliót a Publikus Kft.-nek;
  • 790 ezer forintot pedig a Mediánnak közvélemény-kutatásra.

A legviccesebb költés díját pedig – az LMP-hez hasonlóan – a DK-nál is egy ásványvizes cég szerezte meg: a frakció két évre 784 ezer forintot fizetett vízautomaták bérletére és az ásványvizek ballonos töltésére a Corvinus Ásványvíz Kft.-nek.

Ez a ciklus a nagyobb kérdés

Ahogy az idei választás után az ellenzéki térfélen a DK alakíthatta a legnagyobb frakciót, úgy a most megkezdett ciklusban is nekik jár a legtöbb pénz. Mivel a frakciók állami támogatása nem fix, hanem az átlagbérhez van kötve, az összeg az elmúlt években jelentősen megnőtt, ez pedig – hacsak nem lesz recesszió – így is marad.

És bár Kocsis Máté javaslata alapján a közösen induló ellenzéki pártoknak mostantól jóval kevesebb pénzből kell majd gazdálkodniuk, még így is Gyurcsány Ferenc frakciója kapja majd a legtöbb állami támogatást. Ez pedig elegendő lehet arra, hogy a DK a legerősebb ellenzéki pártként bebetonozza pozícióját.

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában pontatlanul azt írtuk, hogy Czeglédy Csabát a bíróság egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte. A valóság az, hogy ez csak egy bírósági végzés volt, ami azóta érvényét veszítette. Czeglédy ügyét szeptembertől Veszprémben tárgyalják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!