A hatóságok nem keresték a Datadatot, de a cég rágalmazás miatt feljelentést tett

2022. május 9. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonkilenc internetes hírportál és két országos tévécsatorna hozott le olyan állításokat, amik a Datadat becsületének csorbítására alkalmas, ezért a digitális cégcsoport jogi képviselőkön keresztül ismeretlen tettesek ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás alapos gyanúja miatt feljelentést tett – áll a Datadat hétfői közleményében.

A cégcsoportot érintő, a választási kampányban felmerült állításokról ebben a cikkben írtunk részletesen. Az ügy megértéséhez hasznosabb a teljes cikk – amihez egy adatvédelmi szakértőt és a céget is megszólaltattuk –, de ha valaki csak felfrissítené az emlékezetét, vagy nem kíváncsi minden részletre, itt a rövidített verzió:

Mi történt?

Sokan névre szóló sms-t kaptak, amiben az ellenzékhez köthető mondatok szerepeltek. A kormánymédia „információi szerint” a Datadat illegálisan adta át választópolgárok adatait az ellenzéknek, ami törvényellenes. Azt is írták, hogy ez szolgáltatók és hatóságok vizsgálata alapján derült ki, de ezt semmivel nem támasztották alá, és az ellenzék és a Datadat is tagadja a vádat. A Fidesz ezt az egészet „a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásnak” nevezte.

Mi az a Datadat?

Egy magyar gyökerű nemzetközi cégcsoport, ami közéleti és politikai kampányokat támogat fejlett technológiákkal. A Fidesz és a kormánymédia számára fontos részlet, hogy a cég egyik tulajdonosa (bár csak passzív kisebbségi) Bajnai Gordon.

A cég adatbázisokat épít, de nem adatkezelőként, hanem adatfeldolgozóként, így csak megbízásból kezelnek személyes adatokat. A cég azt állítja, hogy mindenben megfelel a hatályos GDPR-rendelkezéseknek, és hiába tartott már náluk ellenőrzést az adatvédelmi hatóság, nem találtak szabálytalanságot.

Hogy működik az adatkezelés?

Nagyon nagy vonalakban úgy, hogy ha egy cég azt legálisan csinálja, akkor a kezelt adatokat úgy szerezte be, hogy az alanyok tudtak a gyűjtésről, sőt, bele is egyeztek, és az alanyok később visszavonhatják a beleegyezésüket, és töröltethetik a már begyűjtött adatokat. A Datadat minden jel szerint így tesz.

Indult nyomozás?

Igen, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) már április elsején vizsgálatot indított az sms-ek ügyében, és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is megerősítette a Telexnek, hogy személyes adattal visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást folytatnak.

A kormánymédia a cikkek megírása előtt megkereste az érintett Datadatot?

A cég állítása szerint nem.

A Datadat már a március végi közleményében is hosszan, részletesen reagált az ellenük megfogalmazott vádakra. A Magyar Nemzet a múlt héten írt arról, hogy nyomozás indult a cég ellen. A cikkben megismételték a korábbi állításokat, ám mindezt úgy, hogy nem említették a cég reakcióját.

A cég a hétfői közleményben is azt írja, hogy

„soha semmilyen formában nem volt a Datadatnak köze az ominózus sms-kampányhoz és ezt nyilván a szerzők is tudták. Ha esetleg nem tudták volna, akkor megkérdezhették volna a cégünket, amit soha nem tettek meg vagy akár elolvashatták volna a cégünk honlapjára kikerült cáfolatot, hiszen annak idején a Datadat cégcsoport részletes közleményben számolt be arról, hogy milyen tárgyi, tényszerű tévedésekre alapozták a rágalmazó hadjáratot.”

A Telexnek a közlemény mellé azt is megírták, hogy olvastak arról, hogy Budai Gyula feljelentést tett, ami miatt nyomozás indult, de a Datadatot eddig sem a NAIH, sem az NNI nem kereste.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!