Magas EU-s inflációról ír a kormány az új járványinfós emailben

2022. június 1. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn éjszaka, számos forduló után megszületett az olajembargós döntés Brüsszelben, a kormánykommunikáció pedig nem volt rest, már kedden ki is mentek az első emailek a vakcinainfós emailekre, amiket a koronavírus, illetve járványügy miatt adtak meg az emberek. Az emailben arról írnak, hogy megvédték a rezsicsökkentést, „megakadályoztuk azt a brüsszeli javaslatot, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon. A megállapodás alapján azok az országok, amelyek csővezetéken kapják az olajat, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat” – írják.

Aztán azzal folytatták, hogy az „Európai Unióban már így is az egekben vannak az energiaárak, és magas az infláció. A szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna számunkra, ha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot. Ez felért volna egy magyar gazdaságra ledobott atombombával.” A kormány tájékoztatása szerint a brüsszeli csomag 55-60 százalékkal növelte volna az üzemanyagok árát, amely miatt más termékek ára is tovább emelkedett volna.

Arra is kitérnek, és ezt nem is igazán lehet vitatni, hogy ne lenne igaz: a magyar álláspont a kezdetektől fogva világos volt. „Elítéljük Oroszország katonai beavatkozását, segítő kezet nyújtunk az Ukrajnából érkező bajbajutottaknak, de továbbra sem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.”

Szigorú adatvédelmi szabályok szerint

A kormány sokadjára küld a járványtól teljesen független témában levelet a vakcinainfós emailcímekre. A választások előtt pár nappal is kaptak az oltásra regisztráltak egy levelet, akkor a gyerekvédelminek nevezett népszavazásról, a választás után pedig maga Orbán Viktor írt arról, hogy a kormányára az is számíthat, aki nem rá szavazott. Már a Vakcinainfó nevű oldal indulásakor, 2020 decemberében is felmerültek adatkezelési aggályok az emailcímek felhasználásával kapcsolatban,

és bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek határozottan azt válaszolta, hogy csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást, hamar kiderült, hogy ez nem igaz.

A kormány szerint a tájékoztató levelek kiküldésekor minden esetben a szigorú adatvédelmi szabályok alapján jár el. Azok kaphattak ilyen levelet, akik erre felhatalmazást adtak, mondták korábban. A kormány hírleveléről ugyanakkor korábban jó páran leiratkozni sem tudtak. A kormány eljárását egy másik ügyben korábban a Kúria kifogásolta, az Alkotmánybíróság március 23-i döntésével azonban arra jutott: a Kúria döntése alaptörvény-ellenes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!