Mit kell tudni arról a korrupciós ügyről, amely miatt most felfüggesztették Tóth Csaba mentelmi jogát?

Legfontosabb

2022. március 10. – 16:58

Mit kell tudni arról a korrupciós ügyről, amely miatt most felfüggesztették Tóth Csaba mentelmi jogát?
Tóth Csaba, az MSZP–Párbeszéd zuglói jelöltjeként 2021 szeptemberében visszalépett az ellenzéki előválasztási indulástól, miután korrupció gyanúja miatt a Párbeszéd és a Jobbik megvonta a képviselőtől a bizalmat – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy korrupciós nyomozás több MSZP-s politikust is érint:

  • a XIV. kerület polgármesterét, Horváth Csabát,
  • a körzet országgyűlési képviselőjét, Tóth Csabát,
  • a párt budapesti elnökét, Molnár Zsoltot
  • és a párt korábbi országgyűlési képviselőjét, Baja Ferencet.

Az ügyről állítólagos vallomási jegyzőkönyvrészleteket közölt a sajtó, és az ügyészség is adott ki közleményeket, egyelőre mégis viszonylag kevés konkrétumot lehet tudni. Ha eddig lemaradt volna róla, most segítünk, hogy képbe kerüljön!

Hol is kezdődött ez az egész, és miről szól a korrupciógyanú?

Az ügyészség szerint a korrupciógyanús ügy 2016-ig nyúlik vissza, amikor Horváth Csaba még a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, Tóth Csaba pedig a körzet országgyűlési képviselőjeként politizált. A két MSZP-s politikus a megalapozott gyanú szerint Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Horváthot azzal is gyanúsítják, hogy legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt, szintén a parkolást üzemeltető cégtől, cserébe pedig azt ígérte, hogy „nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben”.

Ha ez egy sokéves sztori, hogyhogy csak most került a hírekbe?

Azt nem lehet tudni, hogy mikor került ez az ügy a hatóságok látóterébe, az viszont biztos, hogy a nyilvánosság akkor szembesült vele, amikor február 23-án az ügyészség házkutatást tartott a zuglói polgármesteri hivatalban és a polgármester otthonában is. Erről aznap először Hadházy Ákos, az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés zuglói országgyűlési képviselőjelöltje posztolt a Facebookon, később maga Horváth is megerősítette a történteket a közösségi médiában. Végül kijött az ügyészség hivatalos közleménye, amely szerint a jelenlegi zuglói polgármestert parkolási korrupcióval gyanúsítják. Tóth Csabát ekkor még nem nevezték meg, a közleményben csak annyi szerepelt, hogy egy másik helyi politikus ellen is nyomoznak.

Akkor honnan tudjuk, hogy Tóth Csaba is érintett lehet?

Onnan, hogy két nappal később, február 25-én az ügyészség kiadott egy újabb közleményt, amelyben már megnevezték Tóth Csabát. Közölték, hogy Tóth ellen többek között „befolyással üzérkedés bűntette” miatt nyomoznak, sőt arról is beszámoltak, hogy a felmerül bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész, Polt Péter már kezdeményezte az MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség szerint az ügy egyik szereplője, Fuzik Zsolt 2017 őszétől 2019 őszéig havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt adott át Tóth Csabának Budapesten a lakásához tartozó, a társasház közös helyiségét képező tárgyalóteremben.

Mi a helyzet a nyilvánosságra került vallomásrészletekkel?

Az ügy kihallgatási jegyzőkönyveinek részletei több helyen is felbukkantak, a kormánypárti Magyar Nemzet ezek alapján többek között arról írt, hogy Horváth Csaba egy Kálvin téri kávézóban vett át vesztegetési pénzeket, hogy Tóth Csaba és Horváth Csaba több mint negyedmilliárd forintot vehetett át feketén, illetve hogy Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke 40 milliós kenőpénzt vett át. Az állítások egy része a későbbi hivatalos ügyészi közlésekben aztán valóban benne volt. Az atv.hu arról írt, hogy Baja Ferenc egykori MSZP-s képviselő, az MSZP pártalapítványának kuratóriumi elnöke is érintett lehet, ugyanis a portál birtokába került vallomás szerint 30 millió forintért cserébe ő kötötte össze Molnár Zsolttal a korrupciós pénzek kifizetőjét, Fuzik Zsoltot. Ezek a nyilvánosságra került vallomásrészletek egyébként mind a vádalkut kötő Fuziktól származnak.

Kicsoda ez a Fuzik Zsolt?

A börtönviselt Fuzik Zsolt hivatalosan a CBA informatikai vezetője, korábban az Axel Springernél és a BKV-nál is informatikai igazgató volt, most pedig egy számlagyáras ügy fő gyanúsítottja. Az atv.hu szerint Fuzik idén januárban tett vallomást a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészségen. Annak alapján gyanúsíthatták meg korrupciós bűncselekménnyel Horváth Csaba zuglói polgármestert és Tóth Csabát, Zugló országgyűlési képviselőjét.

Hogy jön ide a számlagyár?

A NAV korábban egy kiterjedt számlagyárat figyelt meg, a számlagyár „szolgáltatásait” igénybe vevők a fiktív számlák befogadásával készpénzt szabadítottak fel, amelyet vélhetően részben saját nyereségükre, részben munkavállalók fekete juttatásaira, illetve részben kenőpénzek kifizetésére használtak. Bár a Központi Nyomozó Főügyészség nem utalt a NAV számlagyáros nyomozására akkor, amikor a zuglói korrupciógyanús ügyről kommunikált, de a két ügy összefügg. Úgy tudjuk, hogy a számlagyárban valamiképpen érintett a SIS Parking nevű cég, illetve a zuglói parkolás üzemeltetése is. Fuzik pedig az elmúlt időszak sajtóhírei alapján a számlagyáras gyanúsítása után kötött vádalku keretében vallotta azt az MSZP-s politikusokról, hogy megvesztegette őket.

Mit mondanak az MSZP-sek?

Horváth Csaba, Molnár Zsolt és Baja Ferenc is nyilvánosan tagadta az érintettségét. A zuglói polgármester panasszal élt a gyanúsításával szemben, Molnár Zsolt pedig bejelentette, hogy nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért magánvádas büntetőeljárást kezdeményezett nemcsak Fuzik, de az ő vallomását először leközlő sajtóorgánum ellen is. Horváth Csaba és Baja Ferenc egyaránt felvetette, hogy abban az időszakban, amikor az ügyészség szerint megtörténhettek a korrupciós kifizetések, nem volt döntési pozícióban Zuglóban.

Tóth Csaba egyelőre nem reagált az ellene elhangzottakra, az MSZP viszont közölte, hogy nem lépnek a politikusuk ügyében, amíg nem kapnak hivatalos tájékoztatást a hatóságoktól. A párt a Fidesz politikai támadásának nevezte az ügyet, szerintük tudatosan időzítették azt a kampányidőszakra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!