Az MSZP addig nem lép Tóth Csaba ügyében, amíg nem kapnak hivatalos tájékoztatást a hatóságoktól

2022. február 25. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

„A Polt Péter által irányított ügyészség újabb lépése vélhetően a Fidesz politikai támadása, amelyet tudatosan a kampány időszakára időzítettek. Tóth Csabának az áprilisi választásokkal ugyanis megszűnik az országgyűlési képviselői megbízatása, így a mentelmi joga is. Az intézkedés célja, hogy az ellenzéket megpróbálják megfélemlíteni, lejáratni és az egységét bomlasztani” – válaszolták az MSZP-től a Telexnek, miután Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére tett indítványt Polt Péter legfőbb ügyész.

Azt írják, Tóth Csaba nem kapott hivatalos tájékoztatást a hatóságoktól, és amíg ez nem történik meg, addig az MSZP részéről intézkedésekre sincs szükség.

„Az MSZP-ben változatlanul érvényes a korrupcióval szembeni zéró tolerancia elve, ezért ha szükségessé válik, az MSZP elnöksége megteszi a megfelelő intézkedéseket, és dönt a mentelmi jog kiadása tárgyában.”

Polt Péter legfőbb ügyész pénteken indítványozta, hogy az Országgyűlés függessze fel Tóth Csaba mentelmi jogát. „A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt” – áll az ügyészség közleményében.

„Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti.”

Horváth Csaba zuglói polgármestert a napokban korrupciós bűncselekményekkel gyanúsították meg. A nyomozó főügyészség a Készenléti Rendőrség közreműködésével több helyszínen – köztük a zuglói önkormányzat épületében – kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki Horváth Csabát és egy volt helyi politikust. A megalapozott gyanú szerint 2016-ban Horváth Csaba társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

Pénteken többször is kerestük telefonon Tóth Csabát, de egyelőre nem sikerült elérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!