Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza korrupció miatt a legfőbb ügyész

2022. február 25. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére tett indítványt Polt Péter legfőbb ügyész a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként – közölte az ügyészség.

„A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti. A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését” – olvasható a közleményben.

Tóth Csaba Fotó: Huszti István / Telex
Tóth Csaba Fotó: Huszti István / Telex

Horváth Csabát, Zugló polgármesterét a napokban korrupciós bűncselekményekkel gyanúsították meg. Tóth Csaba neve már akkor felmerült, amikor szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség közölte: befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – több helyszínen – köztük a zuglói önkormányzat épületében – kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester, Horváth Csaba – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

Emlékezetes, miután Hadházy Ákos Zuglóban indult el az ellenzéki előválasztáson, Tóth személye körül hónapokig komoly viták zajlottak. A politikus végül az első forduló közben visszalépett a jelöltségtől, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy ekkor már arra utaltak a jelek, hogy ki fog kapni a kerületben, ahol korábban kétszer is egyéni mandátumot szerzett.

Tóth közölte, hogy kitölti a parlamenti ciklusból hátralevő néhány hónapot, utána pedig visszatér az üzleti életbe. Törölte/felfüggesztette a Facebook-oldalát is, így a nyilvánosság számára kevésbé volt látható a tevékenysége mostanában.

A Magyar Nemzet reggel azt írta, úgy tudja, hogy poligráfos vizsgálatot használtak a vallomástételek során. A Telex munkatársa megkérdezte a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy használtak-e poligráfot a vallomástételek során, van-e olyan tanúvallomás, amelyben azt állítják, hogy egy illető több alkalommal adott át összesen körülbelül 10-12 millió forintot a zuglói polgármesternek, és ezt a vallomást poligráf is megerősítette-e. A Központi Nyomozó Főügyészségtől azt a választ kaptuk, hogy a folyamatban lévő nyomozásban a bizonyítékok megjelöléséről és értékeléséről nem adható tájékoztatás.

A Telex munkatársa többször is hívta telefonon az MSZP-s képviselőt és pártját is, de egyelőre nem sikerült elérni; amint sikerül, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!