Az ügyészség szerint negyedmilliárd forint kenőpénzt vehetett át az MSZP-s Tóth Csaba

2022. március 7. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága befolyással üzérkedés bűntette miatt – derül ki a mentelmi bizottság oldalán hétfőn közzétett határozatból.

A mentelmi bizottság határozata várható volt, mert közvádas bűncselekményeknél mindig javasolják a mentelmi jog felfüggesztését. Erről majd a parlament dönt plenáris ülésen.

A legfőbb ügyész indítványa szerint Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője, valamint Horváth Csaba zuglói polgármester 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer telepítésére és későbbi üzemeltetésére közösen kerestek egy olyan gazdasági társaságot (SIS Parking Kft.), amely képes az üzemeltetési feladatot elvégezni, és egyúttal hajlandó a nyereségének egy részét nekik átadni.

A határozat szerint a parkolóautomaták beszerzéséből és üzembe helyezéséből várható bevételből Tóth Csaba – saját maga és Horváth Csaba részére – 31 250 000 forint jogtalan előnyt kért, és vett át az alábbiak szerint:

  • 2017. március 15-en 10 millió forintot,
  • 2017. július 1-jén 10 millió forintot,
  • 2017. augusztus 2-án 11,25 millió forintot.

Az indítványban az is szerepel, hogy A SIS Parking Kft. képviseletében Fuzik Zsolt a szerződésből származó bevételből 2017 őszétől 2019 őszéig havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt adott át Tóth Csabának Budapesten a lakásához tartozó, a társasház közös helyiségét képező tárgyalóteremben.

Polt Péter legfőbb ügyész február 25-én indítványozta, hogy az Országgyűlés függessze fel Tóth Csaba mentelmi jogát. „A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti” – írta az ügyészség közleménye.

Az ügy előzménye, hogy Fuzik Zsolt, a CBA informatikai vezetője (aki korábban a BKV informatikai igazgatója is volt) egy számlagyáras ügy fő gyanúsítottjaként vallani kezdett szocialista politikusokra. Az Atv.hu szerint Fuzik a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészségen idén januárban tett vallomása alapján gyanúsíthatták meg korrupciós bűncselekménnyel Horváth Csaba zuglói polgármestert és Tóth Csabát, Zugló országgyűlési képviselőjét.

Az ügyben Horváth Csabán és Tóth Csabán kívül Molnár Zsolt MSZP-s pártigazgató neve is előkerült, aki tagadta, hogy pénzt kapott volna Fuziktól, ezt abszurditásnak és aljas rágalomnak nevezte.

Cikkünk korábbi változatában tévesen írtuk, hogy Tóth Csaba mentelmi jogát felfüggesztették. Mentelmi jogának felfüggesztéséről a parlament egésze fog dönteni a plenáris ülésén. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!