Egy vallomás szerint 10-12 millió forint kenőpénzt adtak a szocialista Horváth Csabának a Kálvin tér környékén, szerinte ez hazugság, és politikai támadásról van szó

2022. február 24. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Horváth Csaba zuglói polgármestert parkolási korrupcióval gyanúsítja az ügyészség – írtuk meg tegnap. A gyanú szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Illetve 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

A gyanúsításban Horváth társát nem nevezik meg, egyelőre nem derült ki, hogy miért. Annyit tudni róla, hogy ő is politikus.

A Magyar Nemzet csütörtöki cikkében azt írja, a birtokukba került egy vallomás, amiben úgy fogalmaz egy Fuzik Zsolt nevű férfi: „mind a kettőjüknek személyesen én adtam át a pénzt készpénzben” – utalva Horváth Csabára és a gyanúsításban szereplő társára. A lap szerint a vallomásában hozzáteszi: „Horváth Csabának 3-4 alkalommal adtam át összesen kb. 10-12 millió forintot. Horváth Csaba autóval a Kálvin tér közelében, a Múzeum utcában levő Café Company kávéházhoz jött, ott adtam át neki a pénzt. Azt is mondta, hogy ha főpolgármester lesz, akkor ezt külön is viszonozni fogja, hogy azon felül is adtam neki pénzt, ami az alapmegállapodás volt”.

Fuzik Zsolt hivatalosan a CBA informatikai vezetője, korábban a BKV informatikai igazgatója volt, most pedig egy számlagyáras ügy fő gyanúsítottja.

Hadházy Ákos – amikor beszámolt a zuglói önkormányzatnál zajló házkutatásról – arról írt: „Sajnos hallottam olyan információkat, amelyek arra utaltak, hogy ez be fog következni, mivel a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai.” Információink szerint nem tévedett, a NAV egy kiterjedt számlagyárat figyelt meg, a számlagyár „szolgáltatásait” igénybe vevők a fiktív számlák befogadásával készpénzt szabadítottak fel, amelyet vélhetően részben saját nyereségükre, részben munkavállalók fekete juttatásaira, illetve részben kenőpénzek kifizetésére használtak.

Maga a Központi Nyomozó Főügyészség nem utal a NAV Győrben elindított számlagyáras nyomozására, ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a zuglói parkolás üzemeltetése és a SIS Parking Kft. elnevezésű cég mindkét nyomozásban fontos fókuszpont volt. A számlagyára nyomozást hosszabban a 444.hu ebben a videóban dolgozta fel korábban.

A 444 friss cikkében azt írja, „a számlagyáras nyomozásban és a most kibukott parkolási vesztegetési gyanúban szereplő cégek és személyek egy olyan gazdasági erőközpont részei, ami hosszú évek óta üzleti kapcsolatban állt budapesti önkormányzatokkal – egyes kerületek és a főváros szintjén is, fideszes és szocialista vezetés alatt is. Sok jel utal rá, hogy minden oldalról volt politikai hátszelük”. Illetve bővebben írnak arról, mi is az a SYS-csoport, illetve hozzáteszik, „a SIS parkingot névleg Sz. Zoltán vezette, aki szintén gyanúsított a számlagyáras ügyben, de az ügyészség gyanúja szerint mind a BKV-ba beépülő SYS It Services Kft., mind az önkormányzatoknak dolgozó SIS Parking kft. ügyeiről valójában Fuzik Zsolt döntött”. Akinek vallomásából idézett a Magyar Nemzet.

A nyomozati anyagnak egy részét a 444 is megszerezte, ők ez alapján azt írják, hogy a A SYS It Service Kft. magas beosztású menedzsere, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsít az ügyészség, vallomásában azt állítja, hogy Fuzik 2017 nyarán egy benzinkúton átadott ötmillió forintot (az ügyészség közleményében hárommilliós tételekről ír) a fekete Skoda Superb-bel érkező Horváth Csabának.

Horváth Csaba már szerda este, a házkutatások napján kijelentette az ATV-ben, hogy: „semmilyen volt helyi politikussal, semmilyen cselekményben nem vettem részt”. Egy „Móricka-vicchez” hasonlította a gyanúsítást, amit háromoldalas dokumentumban kapott kézhez, és amelynek szerinte „füle-farka sem volt”.

A mai újabb részletek, vallomás miatt telefonon kerestük meg a politikust, aki elmondta, az összes valótlanságra majd egyszerre szeretne reagálni, de ezek az állítások mind hamisak. Szerinte az is abszurd, hogy egy három oldalas leírást kap, és majd csak napokkal később fogja megkapni minden dokumentumot, hogy mi támasztja alá a gyanúsítás jogszerűségét. Horváth egyébként már szerda délután közölte, megjelent a Központi Nyomozó Főügyészségen, és panasszal élt a gyanúsítással szemben.

Szerinte itt van egy terhelt, a Fuzik, aki főszereplője egy sokmilliárdos csalásnak, és most állít valamit, valakiről.

„Vélhetően az ügyészségen valamilyen enyhítésért cserébe”

– mondta, és hozzátette, hogy egyértelmű, hogy kinek a politikai érdeke ez. úgy fogalmazott, mindenféle bizonyíték nélkül állít róla valamit egy olyan ember, aki ennél sokkal nagyobb kaliberű üggyel van megvádolva.

Azt mondta, számított arra, hogy lesznek ilyen típusú támadások a kampányban, de hogy személy szerint ő is kapni fog ilyet, arra nem számított, mindenesetre kellemetlen neki az ügy, mivel „kabátlopási ügybe” keverték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!