Horváth Csaba: Semmilyen volt helyi politikussal, semmilyen cselekményben nem vettem részt

2022. február 23. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Semmilyen volt helyi politikussal, semmilyen cselekményben nem vettem részt” – jelentette ki Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere az ATV-ben, aki egy „Móricka-vicchez” hasonlította a gyanúsítást, amit háromoldalas dokumentumban kapott kézhez, és amelynek szerinte

„füle-farka sem volt”.

Horváth Csabánál, otthonában szerda reggel 7 órakor csöngetett az ügyészség, beszámolója szerint 8 „marcona ember”, akik megvárták a család reggeli készülődését, azaz amíg a felesége gyermekeit elviszi az iskolába. Ezt követően kezdődött meg a házkutatás, amely során szerinte „úgy tűnt, nem is nagyon kerestek semmit”. A zuglói polgármester már rögtön jelezte az ügyészség nyomozóinak, hogy nem dolgozik otthon, nem is tart munkájával kapcsolatos dokumentumokat otthonában, azokat irodájában tudja átadni, ám állítása szerint irodájába a nap folyamán később sem látogattak el a hatóságok.

Horváth Csaba egyébként már délután közölte, szerdán megjelent a Központi Nyomozó Főügyészségen, és panasszal élt a gyanúsítással szemben. Az MSZP-s polgármester azt is írta: „A rám felrótt korrupciós cselekményt nem követtem el, a lelkiismeretem tiszta”. Szerinte az ügy időzítése politikai indíttatásra vall, ugyanis ő két nap múlva hivatalosan fent lett volna az ellenzék közös listáján, ezután pedig nem gyanúsíthatták volna meg.

Horváth Csaba az ATV-ben este azt mondta, hogy

a hozzá kutatni érkező nyomozók olyan iratokat kerestek nála, amelyek az interneten elérhetőek és nyilvánosak, hiszen önkormányzati döntésekről van szó. A polgármester szerint ahhoz képest, hogy az ügyészség gyanúsítással élt vele szemben, semmilyen olyan dokumentumot nem mutattak be neki, amely a gyanúsítást alátámasztaná.

Az ügyről egyelőre annyit tudni, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja. A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében – kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt, közölte a vádhatóság.

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt, írták.

Horváth Csaba az ATV-ben azt mondta, nem tudja, ki a gyanúsításban foglalt volt helyi politikus „társa”, szerinte ezt azoktól kellene megkérdezni, „akik kitalálták ezt az abszurd történetet”. A polgármester többször úgy fogalmazott: „számomra az egész helyzet abszurd”.

Horváth állítja, hogy az ügyészségi közlésekből számára az sem világos, neki hogyan is lehetett volna bármiféle köze ezekhez a cselekményekhez, hiszen a megjelölt időszakban nem volt köze Zuglóhoz, és szerinte ha Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek, a zuglói ellenzéki közös jelöltnektöbb információja van erről, akkor többet látott, mint ő, akit hivatalosan gyanúsítanak. Horváth végül azt is megismételte, amit már délutáni közleményében is felvetett, hogy két nappal korábban Iványi Gábor metodista lelkész civil és egyházi szervezeteinél tartott a nyomozóhatóság megfélemlítő házkutatást,

„ma én voltam soron, holnap pedig más lesz”.

Horváth Csaba kérdésre elmondta, megfontolja, hogy visszalépjen-e az országos listán történő jelöltkénti szereplésétől, de nyilvánvalónak nevezte, hogy ő maga nem készül a parlamentbe, jelöltként mindössze „reprezentatív” szerepet vállalt a listán. Ugyanakkor a gyanúsítás okáról információval nem rendelkező polgármester azt is mondta, hogy eközben ügyészi forrásokból ő maga valóban úgy értesült, hogy gyanúsításának politikai okait alátámasztja az, hogy ennek még szerdán, és lehetőleg látványosan kellett megtörténnie.

Az ügy további részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!