Magyar Nemzet: Tóth Csaba és Horváth Csaba több mint negyedmilliárd forintot vehetett át feketén

2022. február 26. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Horváth Csaba Zugló szocialista polgármestere mellett Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő is részesült azokból a vesztegetési pénzekből, amelyek a kerület parkolási cégének bevételeiből származtak, írja a birtokába jutott vallomásrészletek alapján a Magyar Nemzet. A lap szerint a két politikus több mint negyedmilliárd forintot vett át feketén.

Polt Péter legfőbb ügyész korrupciós bűncselekmény miatt pénteken kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlés elnökénél.

A Magyar Nemzet a vallomásrészletek alapján azt írja, hogy Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási cég egyik befolyásos munkatársa részletesen beszámolt arról, hogy ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot is, a poligráf szerint Fuzik igazat mondott, amikor a bűncselekmények részleteiről beszélt.

A Telex munkatársa megkérdezte a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy használtak-e poligráfot a vallomástételek során, van-e olyan tanúvallomás, amelyben azt állítják, hogy egy illető több alkalommal adott át összesen körülbelül 10-12 millió forintot a zuglói polgármesternek, és ezt a vallomást poligráf is megerősítette-e. A Központi Nyomozó Főügyészségtől azt a választ kaptuk, hogy a folyamatban lévő nyomozásban a bizonyítékok megjelöléséről és értékeléséről nem adható tájékoztatás.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy Fuzik vallomása szerint 2009 óta ismerte Horváth Csabát, amikor előbbi a BKV informatikai igazgatója, utóbbi pedig főpolgármester-helyettes volt. A zuglói parkolási szerződésről 2016-ban kezdtek tárgyalni, Horváth ekkor mutatta be Tóth Csabának Fuzikot, a trió a budai Rózsakert Bevásárolóközpontban találkozott először. A két szocialista politikus Fuziknak azt ajánlotta, hogy az általa képviselt SIS Parking Kft. akkor nyerheti meg a zuglói parkolás-üzemeltetési munkákat, ha a cég a profit felét visszaosztja.

Elhangzott ezen a megbeszélésen, hogy a kiírás a mi instrukciónk alapján, az általunk átadott műszaki anyagokkal és gazdasági feltételekkel történik meg

– írja a lap a vallomásra hivatkozva, amiből az is kiderül, hogy a SIS Parking Kft. végül két szerződést nyert el Zuglóban. Az egyik szerint a cég 2017 és 2019 júliusa között karbantartotta, tisztította és kiürítette az automatákat, valamint szállította az összegyűlt pénzt. A másik megállapodás egy parkolási szoftvert üzemeltetésére vonatkozott.

A vallomásból kiderült az is, hogy a SIS Parking befolyásos munkatársa jegyzeteket készített a pénzek átadásáról, helyéről és a pontos összegekről, a pénzek átadásakor más tanú nem volt jelen, ám a parkolási cég ügyvezetője Sz. Zoltán Fuzikkal közösen számolta át az összegeket, és tudta, hogy kinek adják át.

Fuzik Zsolt beszélt arról is, hogy Horváth Csabával később volt még egy négyszemközti találkozója, ahol a politikus kijelentette, hogy ő külön szeretne még további havi hárommillió forintot kapni. A vallomásból kiderült az is, hogy a SIS Parking befolyásos munkatársa jegyzeteket készített a vesztegetési pénzek átadásáról, a helyéről és a pontos összegekről.

Szerdán házkutatást tartottak a zuglói önkormányzatnál, és Horváth Csaba polgármester otthonába is kivonult az ügyészség. A szocialista politikus már aznap kijelentette az ATV-ben, hogy: „semmilyen volt helyi politikussal, semmilyen cselekményben nem vettem részt”. Egy „Móricka-vicchez” hasonlította a gyanúsítást, amit háromoldalas dokumentumban kapott kézhez, és amelynek szerinte „füle-farka sem volt”.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán közölte, hogy befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja. A gyanú szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Ezen túl 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!