Tíz éve tart Iványi Gábor és Orbán Viktor küzdelme

2022. február 21. – 18:08

Tíz éve tart Iványi Gábor és Orbán Viktor küzdelme
Iványi Gábor lelkész a MET Dankó utcai épületénél, miközben a NAV házkutatást tart bent 2022. február 21-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két évvel ezelőtt ismeretlen tettes ellen – derült ki a hatóság hétfő délután kiküldött közleményéből. A NAV többtucatnyi munkatársa reggel jelent meg az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai épületeinél, ahol házkutatást tartottak, eszközöket, bizonyítékokat kerestek. Az egymás melletti épületekben hajléktalanszálló, kórház és főiskola is van.

Az ügy pontos részleteit még este sem ismerjük, de összefoglaltuk, hogy jutottunk el idáig. A több mint negyven éve bejegyzett Magyar Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszát 2012 után vonta el a kormány. Attól kezdve a személyi jövedelemadó egyházak részére felajánlható 1 százalékát sem kaphatták meg, egészen tavalyig, amikor visszakapták a technikai számukat.

Hétfőn legalább egy tucatnyi, sárga mellénybe öltözött NAV-os vonult ki a Dankó utca 11–13. szám alá az Oltalom Egyesülethez. Iványi Gábor szerint „nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó”, mivel az utóbbi időben többször felmerült lehetséges ellenzéki államfőjelöltként – igaz, helyette végül Róna Péter közgazdászt jelölték. A hétfői eseményekről a Telexnek is nyilatkozott a lelkész, a helyszíni tudósításunkat pedig itt tudja elolvasni.

Az elmúlt tíz évben komoly tartozásokat halmozott fel a MET a közművek felé, tavaly februárban pedig a szervezet egyes intézményeire összesen 246,13 millió forintos bírságot szabott ki a NAV. A MET vezetője évek óta, következetesen azt mondja, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól nekik járó támogatásokat.

Iványi a Telexnek arról beszélt, közel 12 milliárd forinttal tartozhat nekik az állam.

1 milliárd forintot a strasbourgi emberi jogi bíróság (EJEB) 2017-es ítélete után kártérítésként megkaptak, de a strasbourgi testület azt is kimondta, hogy a magyar egyházügyi törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Itthon az Alkotmánybíróság kétszer is megállapította, hogy Alaptörvény-ellenes mulasztást követ el az országgyűlés azzal, hogy nem rendezi a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség jogállását.

Az adó- és vámhivatal munkatársai a MET Dankó utcai épületében 2022. február 21-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Az adó- és vámhivatal munkatársai a MET Dankó utcai épületében 2022. február 21-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A MET egyházi státuszát továbbra sem rendezte a kormány, ám tavaly februárban visszakapták a technikai számukat, ami azt jelentette, hogy 2021-ben már nekik is fel lehetett ajánlani az adó 1 százalékát. „A tavalyi gyűjtés eredménye, hogy negyvenezren adták ide az egyházaknak adható egy százalékot, ami azt jelenti, hogy a legmagasabb egyházi státust kellene megkapnunk, hiszen az ötödik legtámogatottabb egyház vagyunk a katolikus, a református, az evangélikus és a Krisna-tudatú Hívők után” – mondta Iványi az Indexnek pár napja.

A NAV tavaly februári büntetése után pedig arról beszélt a MET lelkésze, hogy az egyháza küzdelme jelképes, utoljára a fasizmus idején próbálták meg a mostanihoz hasonló törvényekkel egy kézben koncentrálni a hatalmat. „El akarjuk érni, hogy Magyarország visszatérjen a törvényes, tisztességes, emberséges útra, hogy azt a státuszt, amit 1973 és 1981 között az egypártrendszerben kiharcoltunk, hogy bevett és elismert egyház vagyunk, visszakaphassuk, és háborítatlanul végezhessük a szolgálatunkat.”

Tovább nehezítette Iványiék működését, amikor Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tavaly júniusban közölte velük, hogy a következő tanévre nem köt szerződést velük az Emmi a többlettámogatásokról, amit egyházi státuszuk elvesztése óta minden évben megkaptak a köznevelési intézményeknek járó központi támogatáson túl. Összesen 95 millió forinttól esett el így a MET, ami komoly érvágást jelentett nekik.

A NAV munkatársai állják útján Iványi Gábornak, miközben próbál feljutni az Oltalom emeleti irodáiba 2022. február 21-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
A NAV munkatársai állják útján Iványi Gábornak, miközben próbál feljutni az Oltalom emeleti irodáiba 2022. február 21-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Iványi korábban arról beszélt, hogy szerinte azért akarja ellehetetleníteni a jelenlegi hatalom, mert a kormány eltávolodott azoktól az értékektől, amelyeket képviselve közösen rendszert váltottak 1989-ben.

„Annak idején tökéletesen egyetértettünk Orbán Viktorral, egyik kampányrendezvényemre is eljött, amikor 1990-ben az SZDSZ jelöltjeként indultam. Fel se merült bennem, hogy egyszer majd a fasiszta Horthy-Magyarországot akarja feltámasztani”.

Egy másik interjúban pedig azt is mondta a lelkész, hogy szerinte Orbán személyes bosszúja miatt indított hadjáratot az egyháza ellen, miután pár éve lefasisztázta a miniszterelnök politikáját. „Gyászolom őt, és nehezen dolgozom föl, ami történt. Pontosan emlékszem, mit gondoltam Orbán Viktorról 1989-ben. Előttem van, amint levezetett egy politikai fórumot, és én csak bámultam a frissességét, az energiáját. Romlatlan volt, bátor és tiszta beszédű. El sem tudtam volna képzelni, hogy ez az ember, aki a lobogó szabadságvágy ikonikus alakjának tűnt, két évtizeddel később porig rombolja mindazt, amiért akkor közösen küzdöttünk” – mondta Orbán Viktorról a 168 Órának pár éve Iványi.

Hétfőn a Telexnek is nyilatkozott a MET lelkésze, a helyszíni tudósításunkat pedig itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!