Újra fel lehet ajánlani az 1% adót Iványi Gábor egyházának

2021. február 2. – 23:32

frissítve

Újra fel lehet ajánlani az 1% adót Iványi Gábor egyházának
Fotó: Kovács Attila/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke jelentette be, hogy sok év után az általa vezetett egyház visszakapta a 0444-es technikai számot, ami azt jelenti, hogy az egyházi 1% adót újra fel lehet nekik ajánlani, írja a metegyhaz.hu.

Arról, hogy mit jelent a technikai szám visszaadása, Iványi Gábor azt mondta,

„A technikai számok bevezetése óta becsülettel kezeltük az SZJA egyházaknak felkínálható 1%-át. Egyházak esetében ehhez az állam hozzátett egy kiegészítést, így a felajánlás majdnem dupláját kapták kézhez. Azonban mióta kitalálták, hogy vannak az ”egyházi tevékenységet végző szervezetek„, amelyek nem egyházak, tehát más kategóriába kerültek, azóta előbbiek részére a kifizetés szünetelt.”

A MET Strasbourgban is pert nyert a Magyar Állammal szemben, ekkor kimondták, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg őket egyházi státuszuktól, és jár visszamenőleg a visszatartott pénz. Viszont a bíróság csak a pénzek kifizetésére kötelezte a Magyar Államot, az egyházi státuszuk rendezésére nem.

„Egy idő múlva annyi látszólagos engedményt tettek, hogy fel lehet kínálni vallási tevékenységet végző szervezetnek is az 1 %-ot, hiszen alkotmánysértő, hogy van olyan hívő ember, aki saját egyháza felé ezt nem teheti meg, és arra kényszerítik, hogy egy másik egyháznak kínálja fel. Velünk ezt meg is tették, hogy a nekünk felkínált 1 %-ot másnak utalták, pl. az evangélikus vagy a metodista egyháznak”

– mondta Iványi. A NAV most váratlanul küldött értesítést arról, hogy mégis fel lehet ajánlani az 1% adót a vallási tevékenységet végző szervezetnek. Az egyházi státuszuk elfogadtatásáért a továbbiakban is lépéseket fognak tenni.

Még 2019-ben kérdezte meg az RTL Klub Miniszterelnökséget, hogy az alkotmánybírósági és a strasbourgi döntések ellenére miért nem kapta vissza az Iványi vezette szervezet az egyházi státuszt. Erre akkor azt válaszolták, hogy

„az egyházi törvény áprilisban hatályba lépett módosítása egyértelművé teszi, mely vallási közösség milyen szervezeti szinten kérheti nyilvántartásba vételét a bíróságtól.”

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk: „A vonatkozó jogszabálymódosítás alapján azok a szervezetek nem kaphatnak egyházi státuszt, amelyek közcélú tevékenységükre bármilyen támogatást igénybe vesznek”.

A fenti mondattal kapcsolatban a Miniszterelnökségi Sajtóirodája levelet küldött, amiben azt írta, „a tényleges helyzet a következő”:

Az Ehtv. módosítása lehetővé teszi a bevett egyházakon kívül további egyházi szervezettípusok (nyilvántartásba vett egyház, bejegyzett egyház) bírósági regisztrációját. Ezek egyik feltételeként meghatározott társadalmi támogatást rendel, melyet az adott vallási közösség javára felajánlott egyházi szja 1% alapján lehet megállapítani. Az ennek figyelembevételével bírósági nyilvántartásba vett egyházak természetesen mindazon állami támogatások igénybevételére jogosultak, melyeket a vonatkozó jogszabályok biztosítanak. A törvény azon vallási közösségek számára is biztosítja a bíróság előtti egyházi regisztrációt, melyek elvi alapon nem vesznek igénybe állami támogatást, így az egyházi szja 1%-ot sem kívánják igényelni. Esetükben a törvény a társadalmi támogatottság más módon történő bizonyítását teszi lehetővé.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!