Újabb súlyos pénzeket vonnak el Iványi Gábor egyházától, nem köt köznevelési szerződést az Emmi a MET-tel

2021. június 28. – 19:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélybe került a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott iskolák jövője – erről beszélt Iványi Gábor, az egyház vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán államtitkár júniusban közölte Iványiékkal, hogy a következő tanévre nem köt szerződést velük az Emmi a többlettámogatásokról, amit egyházi státuszuk elvesztése óta minden évben megkaptak a köznevelési intézményeknek járó központi támogatáson túl.

95 millió forinttól esik el így a MET, az egyház iskoláiba közel 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek jár.

A kilenc éve hatályba lépett egyházi törvény miatt vesztette el a MET az egyházi státuszát, és át kellett volna alakulniuk egyesületté. Az Alkotmánybíróság kimondta ugyanakkor, hogy nem kényszeríthető ki az egyesületi átalakulás, később pedig Emberi Jogok Európai Bírósága is kártérítésre kötelezte Magyarországot a MET egyházi státuszának elvétele miatt.

Az ítélet szerint 1 milliárd forint kártérítést kellett volna fizetnie az államnak MET részére az egyházi státusz elvesztéséből keletkezett károk kompenzálásaként. Hiába kezdeményezték azóta Iványiék, hogy ismerjék el egyháznak a közösségüket, nem kapták még meg a státuszt, az eljárás közleményük szerint jelenleg is folyamatban van, és nem született döntés.

2012-ben szerződést kötöttek az Emmivel, hogy az iskoláik működtetéséhez többlettámogatást kapjanak a kieső bevételek miatt. Az első ilyen megállapodás öt évre szólt, 2017-ben járt le. Azóta azonban csak egy-egy évre köt velük köznevelési szerződést az Emmi, ráadásul 2019. óta maximálják a támogatott gyerekek számát, és jelentősen csökkentették a támogatás összegét is.

Az előző tanévben már csak 95 millió forintot kaptak a MET intézményei, jövőre azonban már ennyi se jár nekik.

A járvány elleni védekezés alatt átcsoportosította az állam ezt az összeget, legalább is ezzel indokolta az Emmi a döntést az RTL Klub riportja szerint. Iványi Gábor szerint ugyanakor a köznevelési szerződés megszüntetése a MET ellen folytatott politikai hadjárat újabb eszköze. Felszólította a kormányt, hogy vessen véget a folyamatos jogsértésnek, és adja meg azt a kiegészítő támogatást az általuk fenntartott intézményeknek, amelyeket a bevett egyházak is megkapnak.

A lelkész korábban arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte Orbán személyes bosszúja miatt indult hadjáratot az egyház ellen, miután pár éve lefasisztázta a miniszterelnököt, de folyamatosan kiáll a kormány által elnyomott csoportok mellett.

Februárban 246 millió forintra büntette a NAV az egyházat, korábban pedig a Nemzeti Közművek szakemberei jelentek meg a MET Dankó utcai intézményeinél (hajléktalanszálló, kórház, főiskola és kollégium is van itt), és megkísérelték leszerelni a gázórát a tartozások miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!