Beengedték Iványi Gábort az Oltalom irodáiba, miután nekinyomták a NAV-osok sorfalának

2022. február 21. – 15:38

frissítve

Beengedték Iványi Gábort az Oltalom irodáiba, miután nekinyomták a NAV-osok sorfalának
Iványi Gábor próbál feljutni az Oltalom emeleti irodáiba – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Én egy nagyobb Úr előtt felelek, engem ezek a kis istenek nem érdekelnek. Én nem vagyok szolgája ennek a rendszernek, számomra az állam nem a kormányt jelenti, hanem a választópolgárokat”

– erről beszélt hétfőn délután Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és Oltalom hajléktalanmentő egyesület vezetője. Délután 15 órára hirdetett szolidaritási akciót a Párbeszéd az Oltalom Egyesület mellett, miután hétfőn legalább egy tucatnyi sárga mellénybe öltözött NAV-os vonult ki a Dankó utca 11–13. alatti székházukhoz.

Iványi több mint negyven éve jegyeztette be a MET-et, egyházi státuszukat azonban 2012-ben elvonta a kormány, amit azóta sem hajlandóak rendezni. Az elmúlt tíz évben komoly tartozásokat halmozott fel a MET a közművek felé, tavaly februárban pedig a szervezet egyes intézményeire összesen több mint 246 millió forintos bírságot szabott ki a NAV. Iványi évek óta, következetesen azt mondja, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól nekik járó támogatásokat.

Miután délelőtt kivonult hozzájuk a NAV, délután több ellenzéki politikussal együtt végül bejutott Iványi a helyszínre. A hétfői eseményekről a Telexnek is nyilatkozott a lelkész, beszámolónkat az Iványi mellett rendezett esti tüntetésről itt olvashatja, ebben a cikkünkben pedig összefoglaltuk, hogyan került szembe a lelkész Orbán Viktor rendszerével az elmúlt tíz évben.

A délután 15 órára meghirdetett sajtótájékoztatóra kb. 150 ember gyűlt össze, a szolidaritási akción megjelent az Oltalom Egyesület és a sajtó munkatársai mellett több ellenzéki politikus is, a tájékoztató után pedig kisebb közjáték alakult ki: Iványi előbb az épületbe próbált bejutni, majd az épületen belül az Oltalom emeleti irodái előtt állták útját a NAV munkatársai. Végül a lelkészt több országgyűlési képviselővel együtt felengedték a nyomozati területnek nyilvánított irodákba. Videónkat a hétfői eseményekről itt nézheti meg.

Az adó- és vámhivatal munkatársai a Dankó utcai épület bejáratánál – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Az adó- és vámhivatal munkatársai a Dankó utcai épület bejáratánál – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Betörték az irodáját, és lecserélték a zárat a fegyveres NAV-osok

Iványi a sajtótájékoztatón azt mondta, reggel 9-kor érkezett ki hozzájuk 30 NAV-os kolléga, többen oldalfegyverrel, azonban nem mutatták meg, hogy milyen felhatalmazás alapján végeznének náluk ellenőrzést. Iványi csak a sajtó jelenlétében nézte volna meg az erről szóló papírt, az adóhivatal munkatársai azonban ezt csak négyszemközt mutatták volna meg neki. A lelkész elmondta az ellenőröknek, hogy az épületben semmilyen dokumentumot nem őriznek, a pénzügyi papírokat és adatokat a főiskolán, az ottani számítógépeken őrzik.

Ez nem hatott semennyire a NAV-osokra, akik Iványi elmondása szerint „betörték az iroda ajtaját, lecserélték róla a zárat, és turkáltak az asztalán”.

A lelkésznek a NAV egy munkatársa egy adócsalási ügyet emlegetett, hétfő délután pedig az adóhivatal arról adott ki közleményt, hogy „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás” gyanúja miatt rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen „egy, az adóigazgatási szakterülettől érkező bűnügyi tájékoztatás alapján”:

„A büntetőeljárás során okirati bizonyítási eszközök felkutatása és lefoglalása vált szükségessé, ezért a NAV nyomozói 2022. február 21-én kutatást tartanak a nyomozás során beazonosított irattárolási helyeken (…) Mivel a nyomozás jelenleg is folyamatban van, a NAV a büntetőeljárásról nem hozhat nyilvánosságra egyéb részleteket”

– írta a NAV közleménye.

Iványi szerint azonban az egész „cirkusz” a választási kampány része: szerinte felháborító az ügy, hiszen ma is 800 embernek adtak meleg ételt, és működnek az egészségügyi intézményeik is, miközben nem is követtek el semmilyen adócsalást. Pontosabban, „nem mi követtünk el adócsalást”, mondta Iványi, és azt javasolta a NAV munkatársainak: „menjenek Orbánhoz, és derítsék ki, ő és a cimborái miből gazdagodtak meg”.

Donáth Anna, Szabó Tímea és Dobrev Klára a Dankó utcai szolidaritási akción – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Donáth Anna, Szabó Tímea és Dobrev Klára a Dankó utcai szolidaritási akción – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Donáth Anna, Szabó Tímea és Dobrev Klára a Dankó utcai szolidaritási akción – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Donáth Anna, Szabó Tímea és Dobrev Klára a Dankó utcai szolidaritási akción – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Nem örülök ennek az egésznek, ami most történik, de nem ijedek meg” – mondta Iványi, aki viszont félti az ügytől a munkatársait, szerinte ugyanis ezzel őket akarják megfélemlíteni. „Én egy nagyobb Úr előtt felelek, engem ezek a kis istenek nem érdekelnek. Én nem vagyok szolgája ennek a rendszernek, számomra az állam nem a kormányt jelenti, hanem a választópolgárokat.”

A délutáni eseményen megjelent többek között Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Donáth Anna, a Momentum elnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, valamint Jámbor András, az ellenzék szikrás országgyűlési képviselőjelöltje a VIII-IX. kerületben. Később feltűnt a DK-s Dobrev Klára, az ellenzék egyházügyekért felelős politikusa, Lukácsi Katalin, valamint Szél Bernadett és Molnár Áron noÁr is.

„Ez egy politikai bosszúhadjárat Iványi köztársasági elnöki jelölése miatt” – mondta Szabó Tímea a lelkész tájékoztatója után. A Párbeszéd társelnöke szerint Iványi személye egyet jelent a szegények megsegítésével, ami „zavarja Orbánt”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A sajtótájékoztató után Iványi megpróbált bemenni az épületbe, de az adóhivatal munkatársai nem engedték be, hiszen a lelkész a sajtó munkatársaival együtt akart bemenni. Ezért Iványi megállt az ajtóban, ahol a sajtó gyűrűjében nyomult rá a NAV munkatársaira – miközben oldalt egy létrán keresztül kezdtek bemenni emberek az Oltalom épületébe. A létrás akció után a NAV emberei eltűntek az egyesület kapujából.

Később kinyitották belülről az épület kijáratát, az előtérbe pedig bejutott Iványi a sajtó munkatársaival együtt, egy ponton belül viszont már csak ő mehetett volna be, senki mást nem engedtek az előtérnél tovább a NAV-osok.

Szél Bernadett, Szabó Tímea, Donáth Anna, Iványi Gábor és Gurmai Zita a Dankó utcai épület udvarán – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Szél Bernadett, Szabó Tímea, Donáth Anna, Iványi Gábor és Gurmai Zita a Dankó utcai épület udvarán – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Munkatársunk is a helyszínen követte az eseményeket a Dankó utcai épület előterében, ahol délután 16 óra körül patthelyzet alakult ki: míg az Oltalom szimpatizánsai a lépcsőn felfelé tolták Iványi Gábort, a NAV munkatársai a hátukkal tartották a frontot, hogy senki ne juthasson felfelé. Nagyon kis területre préselődött össze sok ember, a szimpatizánsok és a NAV-osok mellett a sajtó munkatársai és a politikusok is, és azon ment a perlekedés, hogy megnézheti-e Iványi a határozatot. Ezt elvileg csak ügyvédi meghatalmazással tehetné meg a lelkész – így a helyszínre kiért egy ügyvéd is, aki Donáth Anna hátán írta meg a felhatalmazást.

A NAV-osok ezután arról beszéltek, csak az eljárási cselekmény vége után engedhetik be Iványit, ez még két-három óráig eltarthat, addig mindenkinek el kell hagynia az épületet is. Kiért két rendőr is a helyszínre, akik azt kérték, hagyják abba Iványi nyomasztását a NAV-osok felé, mert ebből sérülés lesz.

A rendőrök kiérkezése után végül Iványit felengedték az Oltalom Egyesület irodáiba több országgyűlési képviselővel együtt, a sajtó munkatársait azonban továbbra sem engedték fel az emeletre. Az adóhivatal munkatársai szerint nyomozati területté nyilvánították az egyesület székhelyét.

A NAV munkatársa Iványi Gábornak azt mondta, megvan a határozat arról, milyen intézmények érintettek az ügyben, emiatt foglalnak le egyes eszközöket az Oltalom irodájában, több tájékoztatást viszont nem akar adni az adóhivatal nevében. „Sokkal egyszerűbb, ha mindenki azt csinálja, amihez joga van” – mondta a NAV munkatársa, szerinte ugyanis amíg a képviselők és Iványi Gábor nem hagyják el a helyszínt, nem tudják folytatni az eljárást. Mindez Szél Bernadett élő videójából derül ki, a sajtó munkatársait ugyanis 16:30 után kiküldték az épületből.

Délután 17 óra körül a képviselők lejöttek az Oltalom emeleti irodáiból, miután megérkezett Iványi ügyvédje, akivel egyeztettek arról, betekinthetnek-e a NAV irataiba. Szabó Tímea arról beszélt, az irodában hatalmas zsákokban és táskákban voltak becsomagolva a NAV által bizonyítéknak minősített eszközök. Állítólag két eljárás is folyik: az egyik helyszíne a Dankó utca 9., a másik a 11. szám alatt van – az egyik az egyesület hajléktalanszállója, a másik az orvosi rendelője, egymás mellett, de külön bejárattal.

Szabó szerint a rendőröknek köszönhetik az ellenzéki képviselők, hogy felmehettek, mert a NAV ezt nem akarta megengedni. „Teljes káosz volt a NAV és a rendőrség viselkedésében: nem tudták eldönteni, hogy felengedhetik-e a képviselőket, megmutathatják-e nekik ezt az iratot” – mondta Szél Bernadett, aki „boszorkányüldözésnek” nevezte a hétfői eseményeket. A független képviselő szerint „Orbán egy hetvenéves lelkészben találta meg az ellenfelét”.

„Ami itt történt, az a Rákosi-korszakot idézi, sőt, Rákosi sírva könyörögne a receptért” – erről már a jobbikos Dudás Róbert beszélt. Hozzátette, „túszul ejtették” Iványi testvérét is, a lelkész öccsét ugyanis büntetőeljárás alá vették.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Iványi: Sokkal rosszabb a rendszer, mint a Kádár-éra utolsó évei

A képviselők után az Oltalom épületének erkélyéről szólt Iványi a támogatóihoz: a lelkész szerint még mindig nem tudják, miért lett bűnügyi helyszín a Dankó utcai épület, ami 2010 óta a székhelyük. „Ha költségvetési csalás ügyében nyomoznak, akkor rossz helyszínen járnak. Az elején el kellett volna mondaniuk, miért vannak itt” – mondta Iványi. A NAV-osok behatolásakor nemcsak az ajtót törték fel, de még egy ablaküveg is betört – ez szerencsére nem szakadt rá senkire.

„A választási kampányban valaki úgy döntött, hogy ez jól néz ki. Ahhoz hasonló ez, amikor Donáth László ellen eljárást folytattak, csak azért, mert a tehetséges lánya, Donáth Anna a Momentum elnöke” – mondta Iványi. „Arra vágynék, hogy eljussunk oda, hogy azok kerüljenek börtönbe, akik erre rászolgáltak, nem pedig akik állami feladatot vettek át, mert az állam nem képes ellátni a feladatát – legyen szó hajléktalanokról, gyerekekről, betegekről.”

„Elvették a költségvetésünk 40 százalékát, 12 milliárd forintot, és közben hozzánk jöttek, hogy költségvetési csalás történt, ismeretlen tettes ellen nyomoztak. Nem tudok másra gondolni, mint hogy a nekünk elmaradott pénzek ügyében nyomoznak – amelyeket azért nem fizettünk a NAV-nak, mert ők sem fizettek ki minket”

– mondta Iványi Gábor. Szerinte a NAV munkatársai bűnelkövetővé váltak a hétfői akciójukkal, aminek keretében „zsákokban vittek gépeket, papírokat, az asztalomról egy angyalkát, és felnyitották a páncélszekrényt is”.

„Nem ebben reménykedtünk 1990-ben, hogy most egy sokkal rosszabb rendszer jöjjön vissza, mint ami a Kádár-rendszer utolsó időszaka volt. De nem akar azon a nyomvonalon taposni, amit számomra kijelöltek”

– tette hozzá a lelkész.

A Dankó utcát késő délutánra lezárták, mind a NAV, mind a rendőrség is több autót küldött a helyszínre – a rendőrség négy furgonnal érkezett ki. Az Oltalom irodaépületének ajtajánál újra felállt a rendőrsorfal, majd az Iványiék melletti szimpátiatüntetés kezdetekor, este 18 óra körül elvitték az Oltalom Egyesület irodáiból a lefoglalt iratokat és eszközöket a NAV munkatársai. A rendőrsorfal mögül az Iványiékkal szimpatizálók „gazembereknek” nevezik az adóhivatal embereit.

Politikai akciót sejt Iványi a háttérben

Iványi délelőtt a Népszavának azt mondta a házkutatásról: „Nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó”. Szerinte gyötrik és sanyargatják őket, ráadásul egyházának a státuszát 2017 óta nem hajlandóak rendezni.

A Telexnek Iványi Gábor azt mondta, van tartozásuk a NAV felé, de mindez nem lenne, ha az állam például nem vette volna el a támogatásuk jelentős hányadát – aminek ellenére ők tovább működtetik például a hajléktalanmelegedőt és több száz adag ételt biztosítanak a rászorulóknak. Iványi a Telexnek is arról beszélt, hogy szerinte politikai indíttatás állhat a NAV kivonulásának hátterében, mert markáns bírálatokat fogalmaz meg a kormánnyal szemben, és mert felmerült a neve államfőjelöltként.

Az egyesület melletti szolidaritását kifejezte Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, valamint Róna Péter, az ellenzék államfőjelöltje is: „Köztársaságielnök-jelöltként is, és szabad európai polgárként is kötelességemnek tartom felemelni a szavam a szükségtelen hatósági megfélemlítés ellen egy olyan szervezet és annak vezetőjével, Iványi Gáborral szemben, aki mindig igyekezett a törvényes keretek betartásával működni, és maximálisan együttműködik a vizsgálatokban. Ahogy Göncz Árpád mondta, kötelességünk azokért kiállni, akik nem tudnak kiállni magukért.”

Hétfőn 18 órára újabb szolidaritási akciót hirdettek az ellenzéki pártok, szintén az Oltalom Egyesület Dankó utcai székháza elé. Az esti demonstráción felszólalt Iványi mellett Karácsony Gergely főpolgármester és Jámbor András, az ellenzék VIII-IX. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!