Iványi Gábor: Hosszan sorolják, mit vittek el, de még azt mindig nem tudom, miért

2022. február 21. – 18:19

Iványi Gábor: Hosszan sorolják, mit vittek el, de még azt mindig nem tudom, miért
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn reggel fegyveres adóellenőrök lepték el Iványi Gábor civil egyesületének józsefvárosi épületeit. Délután 16 óra körül patthelyzet alakult ki: míg az Oltalom Karitatív Egyesület szimpatizánsai a lépcsőn felfelé tolták Iványi Gábort, a NAV munkatársai a hátukkal tartották a frontot, hogy senki ne juthasson felfelé. Az ellenzéki pártok este hatra szolidaritási akciót hirdettek a fővárosi Dankó utcába, ahol az összefogott ellenzék képviselői mellett Iványi is felszólalt, miközben a NAV fegyveres emberei a lefoglalt iratokat és számítógépeket füttyszó kíséretében szállították el.

„Mi azért küzdünk itt, hogy ez a hatalom végre tűnjön el Józsefvárosból” – mondta Jámbor András, az ellenzéki pártok közös VIII-IX. kerületi képviselőjelöltje azon a rendezvényen, amelyet az Iványi Gábor és egyháza, valamint civil szervezete melletti szolidaritás kifejezéseként hirdetett meg az ellenzék, miután hétfőn reggel fegyveres adóellenőrök lepték el Iványi Gábor civil egyesületének józsefvárosi épületeit.

Jámbor szerint miközben mintegy 12 milliárd forinttal tartozik az állam az állami szolgáltatást végző Iványi Gábor szervezeteinek, a hatalom ráküldi hatóságait, hogy olyanokat vegzáljanak, akik segítik a közösséget, akik csak segíteni akarnak. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere példaképnek nevezte Iványi Gábort, és felhívta a figyelmet arra, hogy Iványi és egyháza a legelesettebb embereken, gyermekeken és időseken segít.

A hatalom sosem viselheti a magasabb erkölcsiség parancsainak engedelmeskedőket. Tudjuk, mi történt Iványi Gáborral és egyházával, hogyan vettek el tőlük mindent (…) és tudjuk, hogy most rajtuk akarják számonkérni a saját mulasztásukat

– mondta Pikó, és arra kért mindenkit, hogy ne csak Iványi Gábor mellett, hanem mindenki mellett, akit a lelkész személyében megtestesít, képvisel, álljanak ki, álljon ki az elesettek mellett végre a magyar társadalom. Pikó beszéde közben hoztak ki Iványiék szervezeteinek épületéből újabb bizonyítékokat, illetve az ott lefoglalt számítógépeket és iratokat rejtő dobozokat és zsákokat a hatóságok emberei, az eseményeket hangos füttyszó követte.

Lukácsi Katalin a Mindenki Magyarországa képviseletében azt mondta, nem Iványi Gábor és szervezete követett el bűnt, hanem a hatalom az egyház- és vallásellenes akkor, amikor Isten szolgáját hurcolja meg, azt, aki a legelesettebbek rendíthetetlen segítője. Reményét fejezte ki, hogy Iványiéknak már csak néhány napot, hetet kell kibírni, mert április 3-án leváltják a kormányt.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Jobbik képviseletében délutántól jelen voltak a helyszínen Dudás Róbert és Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselők, akik mindketten kifejezték szolidaritásukat Iványi Gábor és egyháza, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület munkája mellett. Mindkét képviselő elmondta, hogy a hatalom visszaélt erőfölényével, jogtalanul jártak el a NAV munkatársai Iványiékkal szemben, és az állami hatóságok ebben az ügyben véleményük szerint megengedhetetlen eljárásmódot tanúsítottak.

Arató Gergely, a DK képviseletében arra biztatta az egybegyűlteket, hogy ne hagyják a jogtiprást, amely véleménye szerint az Iványi-ügyben nemcsak ezen a napon, hanem évek óta, szisztematikusan érzékelhető, és jogtalan, sőt, a hatályos jogot is sértő eljárással igyekeznek azokat lejáratni és ellehetetleníteni, akik a legelesettebbeket segítik.

Schmuck Erzsébet az LMP képviseletében mindenkit arra biztatott, hogy közösen álljanak ki Iványi mellett, és a társadalom mutassa meg erejét az elnyomó hatalommal szemben.

Gurmai Zita, az MSZP képviselője ismertette a mintegy kétszáz egybegyűlttel a NAV-nyomozók határozatában szereplő gyanút, amit a tüntetők nem tetszése és hangos füttyszó követett. Gurmai szerint a határozat elfogadhatatlan, az eljárás megengedhetetlen.

„Hát mi ez itt, ez nem demokrácia! Úgy tűnik, hogy a fideszes kereszténydemokráciába belefér, hogy a hatalom mindenféle eszközzel megpróbálja ellehetetleníteni egy egyházi szervezet munkáját”

– mondta Gurmai, aki szerint Orbán Viktor kicsinyes bosszúból vette el Iványi egyházának állami támogatását, és véreztette ki anyagilag a rászorulók ellátását végző szervezetet. Gurmai felidézte, mi mindenen ment keresztül a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület, és arra kérte a jelenlevőket, hogy fejezzék ki nemtetszésüket azzal, hogy minden bírósági ítélet, minden nemzetközi jogi határozat ellenére a kormány meg kívánja fojtani a legelesettebbek segítőjét.

Az emelvényen Gurmai Zita beszél. Több százan gyűltek össze a józsefvárosi Dankó utcában kifejezni szolidaritásukat a lelkésszel – Fotó: Bődey János / Telex Az emelvényen Gurmai Zita beszél. Több százan gyűltek össze a józsefvárosi Dankó utcában kifejezni szolidaritásukat a lelkésszel – Fotó: Bődey János / Telex
Az emelvényen Gurmai Zita beszél. Több százan gyűltek össze a józsefvárosi Dankó utcában kifejezni szolidaritásukat a lelkésszel – Fotó: Bődey János / Telex

Donáth Anna, a Momentum elnöke felhívta a figyelmet, hogy éppen beszédével egy időben viszik el a lefoglalt bizonyítékokat a helyszínről. Az összegyűltek nemtetszésüknek adtak hangot, és azt skandálták:

Veled vagyunk, Gábor!

Donáth Anna arra kért mindenkit, mutassa ki szeretetét és együttérzését Iványi Gáborral és mindazzal, amit Iványi szervezetei végeznek. A történteket követően Iványi Gábor azzal lépett a színpadra és azzal kezdte:

„Köszönöm szépen, hogy velem, velünk vagytok, és tudhatjátok, hogy ha hasonló helyzetbe kerültök, én is ott leszek veletek!”

Iványi beszámolt a nap eseményeiről, és arra kérte a közösséget, hogy ne bántsák a NAV munkatársait, mert nem ők tehetnek arról, ami történt, történik. Ugyanakkor a metodista lelkész elmondása szerint a testvérét túszul ejtették a hatóságok munkatársai, sokáig nem volt világos, hogy pontosan mi történik, ki, mely szervezet ellen zajlik eljárás, de még kábítószerrel való visszaélés gyanúja is felmerült, amit Iványi láthatóan – noha humorizálva – kikért maga és munkatársai nevében.

Iványi Gábor beszámolója szerint lényegében valamennyi, a MET, illetve az Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott oktatási és szociális intézmény fenntartását érintő bizonyítékokat foglaltak le. A lelkész hosszan olvasta a hatósági iratokat a színpadon, majd megállapította:

„Hosszan sorolják, mit vittek el, de még azt mindig nem tudom, miért.”

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Iványi felidézte, hogy az elmúlt napokban több munkatársát és környezetüket érték „biztatások” arra, hogy jelentsék őket fel. Szerinte nem véletlen, ami történt, és mindenkit meghurcol a hatalom, főként a választási kampányban és kizárólag azzal a céllal, hogy biztosítsa, megtartsa a hatalmát. De azt is mondta:

„mégis azt gondolom, hogy ez egy öngól.”

Iványi elmondta, keresztényi kötelezettsége elmondani most is, mint korábban, hogy olyan világban szeretnének élni, ahol nem vezetik meg az embereket, a hatalom nem él vissza a hatalmával. Iványi Gábor arról is beszélt, reménykedik abban, hogy az állam teljesíti az elmaradását, és így kifizeti azt a mintegy 12 milliárd forintot, amivel több bírósági és nemzetközi bírósági határozat alapján tartozik az MET-nek, akkor azonnal befizetik tartozásukat.

Azért szúrja Iványi Gábor a hatalom és Orbán Viktor szemét, mert emlékezteti egykori önmagára és mindarra, amit elárult, és amin átgázolt

– mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint a történteken nem keseregni, hanem abból erőt meríteni kell:

mert ma Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete.

Karácsony Gergely szerint Iványi Gábor a nemzet lelkiismerete – Fotó: Bődey János / Telex.hu
Karácsony Gergely szerint Iványi Gábor a nemzet lelkiismerete – Fotó: Bődey János / Telex.hu

Amíg vannak Magyarországon Iványi Gáborok, addig a magyar nép nem egy veszett nép, ezt a nemzetet nem Orbán Viktor, hanem Iványi Gábor, az irgalom és a szolidaritás testesíti meg, mondta Karácsony. A főpolgármester azt mondta, hogy

„legyünk április 3-án mindannyian egy picit Iványi Gáborok!”

Karácsony Gergely arra kért mindenkit, hogy ha nem is tud mindenki olyan szelíd és visszafogott lenni, mint amilyen Iványi, de tegyék Magyarországot méltóvá Iványi Gáborhoz, és mindahhoz, amit ő képvisel. Szerinte ez az április 3-i országgyűlési választás értelme és tétje, na meg az, hogy ennek szellemében el kell zavarni a kormányt.

Ezt követően Iványi felhívására az összegyűltek elénekelték a Himnuszt, végül pedig a lelkész azt mondta, hogy amennyiben őt a hatóság akadályoztatása miatt meggyanúsítják, akkor

„kérve kérlek benneteket, ne gyűjtsetek, mert én ezt a büntetést nem fogom befizetni, hanem ha leültetnek, akkor viszem magammal a zsebdominót és leülöm”.

Iványi elbeszélése szerint ugyanis a NAV lefoglalta azt a létrát, amin Iványi munkatársai beengedték a sajtót a lezárt épületbe délután.

Hétfőn legalább egy tucatnyi, sárga mellénybe öltözött NAV-os vonult ki a Dankó utca 11–13. szám alá az Oltalom Egyesülethez. A hajléktalanmentő szervezetet és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget vezető Iványi Gábor szerint „nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó”, mivel az utóbbi időben többször felmerült lehetséges ellenzéki államfőjelöltként – igaz, helyette végül Róna Péter közgazdászt jelölték. Iványi több mint negyven éve jegyeztette be a MET-et, egyházi státuszukat azonban 2012-ben elvonta a kormány, amit azóta sem hajlandóak rendezni. Az elmúlt tíz évben komoly tartozásokat halmozott fel a MET a közművek felé, tavaly februárban pedig a szervezet egyes intézményeire összesen több mint 246 millió forintos bírságot szabott ki a NAV. Iványi évek óta, következetesen azt mondja, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól a nekik járó támogatásokat. Hétfőn a Telexnek is nyilatkozott a lelkész, a helyszíni tudósításunkat pedig itt tudja elolvasni.

Frissítés:

Úgy értesültünk a Telexnél, hogy a rendőrség őrizetbe vett és letartóztatott egy fiatal férfit az Iványi Gáborék mellett rendezett hétfő esti szimpátiatüntetésen a Dankó utcában, az információra a rendőrségnél is rákérdeztünk. A válaszuk szerint „a rendőrök 18 óra 30 perc körül testi kényszer és bilincs alkalmazásával elfogtak, és a VIII. Kerületi Rendőrkapitányságra előállítottak egy férfit, aki szándékosan úgy meglökte a NAV egyik munkatársát, hogy az térdre esett”. A közleményben az áll, a kényszerítőeszközök alkalmazására azért volt szükség, mert a férfi ellenállt a jogszerű rendőri intézkedésnek. A hatóság határozottan visszautasította, hogy a rendőrök jogszerűtlenül intézkedtek volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!