Csak március elején érkezik Budapestre az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje

2022. február 14. – 17:26

Csak március elején érkezik Budapestre az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje
Róna Péter, az LMP akkori programtanácsának elnöke beszél a párt kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Millenáris Teátrumban 2014. április 4-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este döntötték el az ellenzéki pártok elnökei, hogy Róna Pétert jelölik a köztársasági elnöki posztra. A neves közgazdászt Márki-Zay Péter hívta fel telefonon, hogy felkérje a feladatra. „Úgy értelmeztem a helyzetet, hogy a hat ellenzéki párt megítélése szerint a szavazóik elvárják tőlük, hogy állítsanak jelöltet.”

„Ha a hat párt egybehangzóan alkalmasnak talált engem erre, akkor kutya kötelességem elfogadni”

– mondta a Telexnek Róna, aki jelenleg az Oxfordi Egyetemen tanít, jelölése bejelentésekor is épp órát tartott.

Kérdésünkre megerősítette, hogy Jakab Péter kereste meg nagyjából egy hónapja, de akkor még csak hipotetikusan tette fel a kérdést a Jobbik elnöke, hogy vállalna-e egy ilyen felkérést. Az utóbbi napokban aztán Jakab még egyszer rákérdezett, hogy nem változott-e az álláspontja. A döntést a hat párt elnökei közösen hozták meg, és utána kérte fel a miniszterelnök-jelölt hivatalosan is.

Az ellenzéki államfőjelölt március 2-án érkezik Budapestre, addig még át kell adnia az egyetemi kurzusait egy kollégájának, ami szavai szerint „nem egy pár órás feladat”. Kérdeztük, hogy miről fog beszélni az Országgyűlésben a szavazás előtt, de nem árult el részleteket. Azt mondta, várjuk meg, hogy egyáltalán kap-e felszólalási lehetőséget, arról ugyanis a parlamentnek kell szavaznia. „Kialakulóban van az én fejemben, de papírra még nem vetettem semmit” – mondta a beszédéről.

„Őszintén szólva én nem ismerem őt, nem találkoztam vele, és különösebben nem követtem a pályafutását, úgyhogy nincs kialakult véleményem róla”

– válaszolta arra a kérdésünkre, hogy mit gondol a Fidesz–KDNP államfőjelöltjéről, Novák Katalinról. Ellenzéki oldalról főként a fideszes és Orbán Viktor-os fülbevalója miatt kritizálták Novák jelölését. Márki-Zay Péter például úgy fogalmazott, a volt családügyi miniszter végletekig lojális a Fidesz elnökéhez, és még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak.

Megkérdeztük Rónát, hogy mi a véleménye arról, hogy a Fidesz egy párttagot indít ellene. „Én nem érzem, hogy ennek az eldöntése az én tisztem lenne. Ha a Fidesz úgy gondolja, hogy a szavazópolgároknak ez megfelel, az az ő döntésük. Én csak egy szavazópolgár vagyok” – mondta az ellenzék államfőjelöltje.

Iványi Gábor és Elek István neve is felmerült

Róna mellett korábban Iványi Gábor és Elek István neve is felmerült az ellenzék lehetséges köztársaságielnök-jelöltjei között. Iványit már korábban megkereste Márki-Zay, és a metodista lelkész vállalta is volna a felkérést, információink szerint azonban a Jobbik nem támogatta a jelölését. Sokan ettől függetlenül már készpénznek vették, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség elnöke mellett döntenek a pártok, az aHang felületén máig közel 30 ezren írták alá azt a petíciót, amely arról szól, hogy Iványi Gábor legyen Magyarország következő köztársasági elnöke.

Az ATV pár napja arról írt, hogy a Párbeszéd nem szerette volna Róna Pétert jelölni. „A Párbeszéd Iványi Gábornak és Róna Péternek is nagy tisztelője. A konszenzusos jelölt Róna Péter lett. Minden ezzel ellentétes sajtóértesülés megalapozatlan” – válaszolták a párttól hétfőn arra a kérdésünkre, hogy miben változott az álláspontjuk az elmúlt napokban.

Márki-Zay Péter szerint „Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett”, amelyek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak. „Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk” – idézték Márki-Zay Pétert az Egységben Magyarországért közleményében.

Róna Péter családjával 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kormányzati és a bankszektorban is dolgozott, később gazdaságtörténészi diplomája mellé az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát. 1986-ban a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává nevezték ki, majd a rendszerváltás után hazatért Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett. Később megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t, 2010-ben pedig a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett.

2011 után az LMP pártalapítványának, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke lett, később a párt programtanácsának elnökének választották. A 2018-as országgyűlési választás után lépett ki a pártból. Sajtóhírek szerint az Együtt őt javasolta a baloldal miniszterelnök-jelöltjének 2014-ben. Róna az ATV-nek hevesen tagadta, hogy konkrét felkérés történt volna, azt azonban elismerte, hogy informális beszélgetések voltak az esetleges szerepvállalásáról.

Áder János utódjáról március 10-én szavaz az Országgyűlés. Orbán Viktor a decemberi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Novák Katalin lesz a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje. Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM Pál Évát, a Neoton Família egykori énekesét, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Popély Gyula szlovákiai magyar történészt szeretné államfőjelöltnek. Ahhoz, hogy valakinek a neve felkerüljön a szavazólapra, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének (40) ajánlására van szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!